livios logo

Zo kies je de juiste raambekleding

Wist je dat daglicht een positieve werking heeft op je humeur, je gezondheid én je productiviteit? Nu de dagen langer worden, halen we best alles uit de kast om het licht naar binnen te brengen. vtwonen geeft je vijf tips voor raambekleding die daglicht binnenlaat en pottenkijkers buiten houdt. Win-win!

14816-NL

Styling Marianne Luning | Fotografie Barbara Kieboom

Foto vtwonen

14816-NL

Styling Marlies Does | Fotografie Sjoerd Eickmans

Foto vtwonen

Shutters

Met shutters combineer je daglicht, privacy én een luxe uitstraling. Ze kunnen zowel binnen- als buitenshuis toegepast worden en zorgen voor een knusse sfeer en mooie lichtinval. Om zonlicht te weren hoeven ze niet helemaal gesloten te worden, waardoor je kunt blijven genieten van daglicht in huis. Ook handig: door de horizontale latjes omhoog te draaien, belemmer je de inkijk van buiten naar binnen. Shutters of ook bekend als houten lamellen sluiten naadloos aan in een klassiek of landelijk interieur en geven juist een mooi zacht randje aan een industriële sfeer. 

Inbetween gordijnen

De naam zegt het al: deze gordijnen zitten qua dikte tussen overgordijnen en vitrage in. Bij inbetweens worden de draden minder dicht op elkaar geweven, waardoor het licht er mooi gefilterd doorheen valt. Daarnaast verminderen ze de inkijk van buiten naar binnen: overdag bijna volledig en als het buiten donker is en binnen licht brandt, zie je vanaf de buitenkant alleen schimmen. De plooi bepaalt de doorlatendheid: hoe meer stof er wordt gebruikt voor plooien, hoe minder zicht en licht het gordijn doorlaat. Tip: inbetween gordijnen in een lichte stof schijnen minder door dan inbetweens in een donkere stof.

Jaloezieën

Lichte kleuren weerkaatsen licht en laten daardoor de ruimte lichter lijken. Witte jaloezieën vangen het daglicht van buiten en weerkaatsen het in je woonkamer. Wil je een beetje privacy of de televisie goed kunnen zien, draai de lamellen dan een beetje dicht. Ook dan laten jaloezieën nog genoeg daglicht binnen. Ga voor kunststof jaloezieën in dezelfde kleur als de muur voor een strakke look. Wil je juist wat meer warmte in huis brengen? Ga dan voor de houten variant.

Multifunctionele plisségordijnen

Met plisségordijnen kun je je raam bedekken op de gewenste hoogte, door het handige top-down of bottom-up mechanisme. Wil je veel daglicht, maar toch ook privacy, bedek dan alleen het onderste deel van je raam. Zo heb je nog wel veel daglicht in huis. En mogen de gordijnen open, maar wil je wel de felle zonnestralen filteren? Verschuif het plisségordijn dan zo dat het precies de zon breekt. Deze strakke oplossing matcht goed met een modern interieur. Wist je dat er heel veel soorten gordijnen bestaan? Ontdek ze allemaal hier

Transparante rolgordijnen

De dunne stof van transparante rolgordijnen is lichtdoorlatend, maar zorgt er tegelijk voor dat de inkijk beperkt wordt tot contouren. Zo blijft er samenhang tussen binnen en buiten. De mate van lichtinval kun je zelf bepalen: rolgordijnen zijn in verschillende transparanties te verkrijgen, van zeer doorzichtig tot bijna ondoorzichtig. Ook zijn ze er in allerlei kleuren en materialen. Een lichte linnen stof zorgt voor een zachte uitstraling en diffuus lichtinval. Met een stof met een glimmertje erin creëer je een luxe hotelgevoel.

Heb je echt veel last van inkijk? Gebruik raamfolie om pottenkijkers buiten te houden! In dit artikel maakten we een handig overzicht van weetjes en tips over raambekleding, gordijnen, rolgordijnen en shades. Ben je op zoek naar raamdecoratie? Bekijk hier de vtwonen raamdecoratie op maat. Nog meer gordijntips vind je hier.


{

Het beste van Livios in je mailbox?

Volg ons op social media

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10811-14816/vtwonen/partnerberichten/zo-kies-je-de-juiste-raambekleding/