livios logo

Is jouw tuin klaar voor de lente?

De donkere dagen zijn voorbij. De eerste planten piepen boven en de tuin kan wel eens een grondige schoonmaakbeurt gebruiken. Herkenbaar? Met de tips van vtwonen maak je jouw tuin helemaal lenteproof. Van terras tot gazon!

14880-NL

Styling Danielle Verheul | Fotografie Sjoerd Eickmans

Foto vtwonen

14880-NL

Styling Danielle Verheul | Fotografie Sjoerd Eickmans

Foto vtwonen

Terras schoonmaken

Na een donkere, natte winter heeft mos zich aan allerlei oppervlakken gehecht. Niet alleen de tuintegels worden vies en glad, maar ook bloempotten en houten tuinmeubelen kunnen een schoonmaakbeurt gebruiken. Tuintegels van zowel beton als natuursteen kun je schoonmaken met groene zeep. Veeg eerst de oude bladeren en vuil bij elkaar en krab eventueel mos tussen de voegen los met een voegenkrabber. De groene zeep kun je het beste oplossen in een emmer heet water. Verdeel het mengsel met een bezem over je tegels. Even laten inwerken en je spoelt het vuil zo met water weg.

Het terras schoonmaken met een hogedrukreiniger geeft misschien een sneller resultaat, maar dit is niet aan te bevelen; door de harde straal wordt de sierbestrating poreus, waardoor algen en vuil nog meer kans krijgen.

De schaar erin

Afgestorven vaste planten en siergrassen die in het najaar nog niet zijn gesnoeid, kunnen nu tot de grond worden afgeknipt. Dat moet snel gebeuren, want het nieuwe groen loopt snel weer uit. Ook bij de hortensia kunnen de uitgebloeide bloemen worden weggeknipt. Wordt deze heester te groot? Neem dan wat oude scheuten weg tot aan de grond. Doe dit om en om; zou je elke tak wegknippen, dan krijg je bij de ouderwetse hortensia’s dit jaar geen bloemen. Volgend jaar kun je de andere helft terug knippen.

Het is ook de tijd van het jaar om rozen te snoeien. Hoe je alle afzonderlijke soorten het beste kunt snoeien, lees je in dit artikel over rozen snoeien.

Gazon update

Een mooi gazon vraagt om vakkundig onderhoud. Dat begint met regelmatig maaien. Gras groeit bij een bodemtemperatuur vanaf 6 °C. Het eerste moment om te maaien is in maart of april, als de sprieten tussen de 8 en de 10 centimeter hoog zijn. Dit is ook het moment om met een speciale verticuteermachine over de grasmat te gaan. Door te verticuteren worden mos en de viltlaag verwijderd, en de wortels doorgesneden. Hierdoor wordt niet direct nieuw mos gevormd. Het gras kan weer ademen en het water kan weer bij de wortels komen.

Vanaf het moment dat gras gaat groeien, mag je het ook weer bemesten. Eventuele kale plekken in het gras kunnen bijgezaaid worden.

Vermeerderen en planten

Het voorjaar is een goed moment om te groot geworden vaste planten in de borders te delen. Voor wat fleurigheid op tafel kunnen bloembakken gevuld worden met Primula’s en viooltjes, om zo alvast wat kleur toe te voegen tot het weer tijd is voor eenjarige planten.

In de borders komen op dit moment de lentebollen in bloei, maar het is ook alweer tijd om de eerste zomerbollen te planten. Dahlia, Bletilla striata en anemonen mogen nu al de grond in.

Onkruid wieden

Nog voor de eerste vaste planten schiet het eerste onkruid al uit de grond. Dit is niet gunstig, want door al het licht en volop lucht hebben onkruidplanten alle ruimte om te groeien. Wees er daarom als de kippen bij. Maak wekelijks een ronde door de tuin en trek jonge onkruidplanten er met wortel en al uit. Houd je dit goed bij, dan heb je later in het voorjaar en de zomer nauwelijks werk meer. De manier van bestrijden verschilt overigens per soort. Lees hier welke soorten onkruid er bestaan. 

Een laag compost over de grond verdelen helpt om het onkruid in de kiem te smoren én is meteen een goede voedingsbodem voor een nieuw groeiseizoen.

Meer weten?

Wil je het hele jaar door klussen uitvoeren in jouw tuin? Bekijk dan zeker de tuinkalender van vtwonen. Met deze handige snoeivideo’s leggen we stap per stap uit hoe je je planten het best kunt snoeien. Denk je al een echte tuinexpert te zijn? Doe mee met de vtwonen tuin quiz!

 

9 dingen die je moet weten over tuinonderhoud


{

Het beste van Livios in je mailbox?

Volg ons op social media

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10811-14880/vtwonen/partnerberichten/is-jouw-tuin-klaar-voor-de-lente/