Ontwerp nu je tuin, geniet in de zomer

Ga nog in het voorjaar aan de slag met het ontwerp en de aanleg van je nieuwe tuin. Zo kan je de hele zomer genieten zonder zorgen. Met deze vijf stappen legt vtwonen uit hoe je dat het beste kunt aanpakken.

  • Styling en fotografie Rachel Terpstra

    Styling en fotografie Rachel Terpstra

    Foto vtwonen
  • Styling Cleo Scheulderman | Fotografie Jeroen van der Spek

    Styling Cleo Scheulderman | Fotografie Jeroen van der Spek

    Foto vtwonen

Stap 1: Maak een wensenlijst

Het meest tijdrovende gedeelte van het maken van een tuinontwerp is het voorproces. Hoe ziet jouw droomtuin eruit en wat wil je er allemaal in hebben? Vraag aan al je gezinsleden of ze hun tuinwensen op papier willen zetten. Misschien gaat niet alles passen; houd dan de wensen aan die het hoogst scoren, zo kun je een tuin ontwerpen waar iedereen blij mee is.

Denk ook meteen na over je budget. Je kunt heel wat te wensen hebben, maar met een klein budget kun je een nieuwe veranda beter achterwege laten. Wel kun je met een klein budget gemakkelijk een eigen buitenkeuken maken.

Qua stijl kun je websites van tuinontwerpers bekijken. Zij hebben vaak indrukwekkende portfolio’s met mooie tuinen als voorbeeld. Zoek op Instagram op de hashtag #tuinontwerp of bekijk eens deze vtwonen voorbeeldtuinen.

Stap 2: Breng je tuin in kaart

Maak een plattegrond op schaal met daarin de belangrijkste vaste elementen van je tuin. Het opmeten doe je bij voorkeur met z’n tweeën: rechte lijnen zijn makkelijk op te meten, maar hoeken wat lastiger. Meet vanuit de gevel van de tuin. Geef op de plattegrond ook het huis aan, met de deuren en de ramen: dit is belangrijk voor de loop- en kijkrichting in de tuin. Check daarnaast de ligging, als in: op het noorden, op het zuiden? Dit is handig om te weten in verband met de stand van de zon gedurende de dag. Teken daarom in je tuinontwerp ook een pijl richting het noorden op de plattegrond. Eenmaal volledig kun je de basistekening meerdere malen kopiëren, zodat je straks verschillende vlekkenplannen kunt maken.

Stap 3: Maak een vlekkenplan

Een vlekkenplan is een ruwe of voorlopige indeling van je tuin. Dit hoeft nog niet netjes op schaal te gebeuren, daarom heet het ook een ‘vlekkenplan’. Begin met schetsen en bepaal hoe de indeling kan zijn. Denk bijvoorbeeld aan: terras(sen), gazon, vijver, border(s), bomen, hagen, paden, schuur/tuinhuis/kas, zandbak/speeltoestel, buitenkeuken, pergola, moestuin(vak), composthoop, besproeiingsinstallatie (buitenkraan), leidingen voor tuinverlichting en elektra (220 Volt) voor bijvoorbeeld licht in de schuur en een plek voor de vuilcontainers. Probeer steeds weer een totaal andere variant te bedenken, zo kom je tot de meest unieke ontwerpen .

Stap 4: Teken je ontwerp uit op schaal

Of je de tuin nu zelf gaat aanleggen of de klus overlaat aan een vakman, het is altijd handig om een tekening op schaal klaar te hebben liggen. Kies de meest geschikte schets en werk deze verder uit tot in de detail. Je kunt dit met de hand, een liniaal en ruitjespapier doen, maar het is ook mogelijk om een speciaal tuinontwerp programma te gebruiken zoals Google SketchUp of Floorplanner.

Een tuinplan vraagt om een structuur van lijnen, de zogenaamde basisvormen, iets wat erg belangrijk is in alle tuinontwerpen. Er zijn er tien: rechthoek, C-lijn, diagonale lijn, S-lijn, ruit en driehoek, vierkant, ovaal, cirkel, kruisende lijnen, smalle coulisse vakken.

Stap 5: Bepaal de invulling

Nu de lijnen zijn uitgezet, kun je het ontwerp gaan ‘inkleuren’. Vind je het lastig om te bepalen welke materialen en planten goed samengaan? Maak dan een moodboard op papier of met behulp van Pinterest. Houd de bestrating rustig en let op dat de gekozen materialen passen bij de gevelstenen van het huis. Een houten vlonderterras geef je bij voorkeur een plek in de zon, zodat de planken minder snel groen worden. Voor de groene inrichting, de borders, kun je een apart beplantingsplan maken.

Nog meer tuininspiratie?

Neem een kijkje in de tuin van deze boerderijwoning in Corotelo. Of creëer het ultieme vakantiegevoel in eigen tuin met deze 6 tips. Wil je een klein balkon sfeervol inrichten? Zo doe je dat! En lees hier hoe je van je tuin een paradijs maakt.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media