livios logo

Aanbouwen? Ga ervoor met dit stappenplan

Wil je meer ruimte creëren en denk je aan een uitbouw, dakkapel of een serre? Bij een verbouwing komt heel wat kijken. Dit praktische stappenplan van vtwonen kan helpen om een uitbouw of aanbouw te realiseren. Zo komen die extra vierkante meters snel dichterbij!

15039-NL

Styling Frans Uyterlinde | Fotografie Barbara

Foto vtwonen

Stap 1: de voorbereiding

Zet je verbouwplannen allereerst zo uitgebreid mogelijk op papier. Geef op een plattegrond op schaal aan wat de woonfuncties van elke ruimte zijn: waar ga je eten, relaxen of werken? Houd hierbij rekening met natuurlijk licht dat naar binnen stroomt. Werken doe je het liefst bij daglicht, terwijl de tv-hoek niet per se naast het raam hoeft te staan. Neem ook de looproutes in acht en houd de manier waarop deuren, kasten en ramen openen in het achterhoofd. En heb je plannen voor een open haard of houtkachel, dan is dit het moment om een rookkanaal aan te laten leggen. Een plattegrond kun je gemakkelijk online maken, bijvoorbeeld met Floorplanner.

‘Laat je bij je verbouwplannen nergens door tegenhouden’, adviseert vtwonen stylist Fietje Bruijn. ‘Ook niet door een dikke muur die in de weg staat. Maak doorkijkjes, verplaats een muur, breek deze helemaal of deels af (wel checken of het een dragende muur betreft). Snoep van de ene ruimte meters af, zodat de indeelmogelijkheden in een andere kamer groeien. Zo biedt een woonkamer met keuken zonder tussenmuur ruimte aan een keukeneiland.’ 

Stap 2: de vergunning

Voor het aanbouwen aan een woning zoals een veranda, terrasoverkapping of carport tegen de zijgevel is er in België onder bepaalde voorwaarden een meldingsplicht i.p.v. een vergunningsplicht. Je aanbouw mag dan maximum 40 vierkante meter groot zijn en 4 meter hoog. Ook de gemeente kan bijkomende voorwaarden opleggen. Informeer je dus altijd goed voor je aan een aanbouw begint.

Stap 3: de offerte

Een aanbouw realiseren is een flinke klus en vereist de juiste bouwkennis, dus dit kun je beter door een aannemer laten realiseren. De volgende belangrijke stap is daarom ook het vinden van een aannemer. Vraag een offerte aan bij verschillende aannemers. Zo kun je de offertes met elkaar vergelijken en op basis daarvan de juiste keuze maken. Ga je met de offerte akkoord, dan worden de technische tekeningen gemaakt, de bestellingen geplaatst en kan het echte werk beginnen! De aanbouw kan ter plekke worden gebouwd, maar er zijn ook bedrijven die de hele aanbouw in hun werkplaats maken en kant-en-klaar leveren. Serres, bijvoorbeeld, worden bijna altijd kant-en-klaar geleverd.

Wil je stressvrij verbouwen, en kun je daar wel wat inspiratie en tips bij gebruiken? Bij vtwonen vind je veel praktische informatie, van creatieve indelingsideeën tot nog meer tips voor het maken van een aanbouw. Ben je nog op zoek naar een leuk cadeau, gun jezelf of een ander een nummer van vtverbouwen. Deze dikke bewaargidsen staan boordevol inspiratie en informatie over het verbouwen van de keuken of badkamer, of het realiseren van een futureproof huis.

12 dingen die je moet weten over totaalrenovatie


{

Het beste van Livios in je mailbox?

Volg ons op social media

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10811-15039/vtwonen/partnerberichten/aanbouwen-ga-ervoor-met-dit-stappenplan/