livios logo

Zo maak je van de zolder een nuttige ruimte

Een zolder om enkel rommel in op te bergen? Zonde, want de zolder kun je voor veel meer dingen gebruiken. Zo kun je gemakkelijk extra kamers en ruimte creëren. Bovendien stijgt je woning ook (meestal) in waarde. Reden te meer om die zolder nu eindelijk eens onder handen te nemen. Met dit stappenplan van vtwonen maak je een nieuwe, slimme indeling voor je zolder.

15098-NL

Styling Fietje Bruijn | Fotografie Alexander van Berge

Foto vtwonen

Stap 1: Bepaal waar je de zolder voor wilt gebruiken

Een zolder als slaapkamer, werk- of speelplek? De zolder kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Een grote zolder kun je in meerdere ruimtes verdelen, terwijl een kleine zolderkamer goed kan dienen als knusse slaapkamer of als plek voor de kinderen om te ravotten. Houd bij het maken van je keuze de hoeveelheid daglicht op zolder in je achterhoofd. De kans is groot dat de zolder niet de lichtste plek in huis is, maar bij een fijne slaap-, werk- of speelplek is voldoende daglicht belangrijk. Een dakkapel is een slimme oplossing als er weinig daglicht binnenkomt en kan in de meeste gevallen binnen een dag geplaatst worden.

Stap 2: Check de isolatie, plafonds en wanden van je zolder

Als je extra woonruimte op zolder wilt creëren, is het belangrijk om eerst een aantal dingen te controleren. Check op z’n minst of de zolder goed geïsoleerd is. Een woning verliest vaak de meeste warmte via het dak, dus een goede isolatie scheelt kou en stookkosten.

Om een extra kamer te creëren kun je tussenwanden plaatsen of de kamers als losstaande doosjes in de ruimte plaatsen. Kijk daarom goed naar de hoogte van je plafonds. Als je de wanden van de kamers niet op het schuine dak wilt laten aansluiten, zal je extra plafonds op zolder moeten maken. Houd ook rekening met de draagkracht van de vloer, want deze kan per situatie verschillen. Als je een minder draagkrachtige vloer hebt kun je bijvoorbeeld beter kiezen voor lichte scheidingswanden. Vergeet ook vooral de trap niet; een vaste trap verbindt de zolder met de rest van het huis, waardoor je er gemakkelijker een slaap- of werkkamer van maakt dan met een vlizotrap.

Stap 3: Ga je zelf aan de slag of laat je het iemand anders doen?

Als je een beetje handig bent, kun je de verbouwing prima zelf uitvoeren. Lees je van tevoren goed in en vraag eventueel om advies van een aannemer of architect. Als je liever wil dat een architect of aannemer de verbouwing regelt, zet dan eerst je ideeën op papier. Op basis daarvan maakt een architect een ontwerptekening en worden er eventueel vergunningen aangevraagd. Daarna kun je een offerteaanvraag indienen bij de aannemer. Meer inspiratie? Bestel vtverbouwen extra m2 voor tips van architecten om extra ruimte te creëren.

Stap 4: Inrichten!

Na de verbouwing is het tijd voor de laatste stap, namelijk het inrichten van de zolder. Houd bij een zolder met schuine wanden rekening met de ruimte die je hebt voor je een bed of andere meubels koopt. In plaats van een grote kledingkast kun je bijvoorbeeld ook een inbouwkast op maat maken. Zo wordt alle ruimte (inclusief onhandige hoekjes) optimaal gebruikt. Houd met het kiezen van verlichting rekening met de hoogte van het plafond. Een tafellamp, staande lamp of spots zijn vaak handiger dan een hanglamp.

Kleur, licht en slimme accessoires kunnen gemakkelijk optisch meer ruimte creëren. Schuine muren lijken sneller op je af te komen. Een licht kleurenpalet zoals wit, beige of pastel geeft dan een ruimtelijker effect. Houd de kamer rustig door maximaal één wand in een opvallende kleur te verven. Bij een kleine zolderkamer kun je het plafond (met eventuele balken, schrootjes of planken) en de plinten ook in een lichte kleur verven. Dat maakt de ruimte groter. Hetzelfde geldt voor een lichte vloer en raamdecoratie in een rustige kleur. Ontdek hier nog meer tips om ruimte te creëren.

Meer weten? 

Zin om andere ruimtes in huis ook aan te pakken? Misschien heeft je trap wel een verfbeurt nodig? Of hangen de plinten en lampen in de slaapkamer nog steeds niet. Wist je dat je ook heel wat kan opbergen in de hal? Bekijk hier handige opbergtips. Wie dol is op hacks vindt hier 7 handige klus hacks.

10 dingen die je moet weten over interieurinrichting


{

Het beste van Livios in je mailbox?

Volg ons op social media

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10811-15098/vtwonen/partnerberichten/zo-maak-je-van-de-zolder-een-nuttige-ruimte/