livios logo

5 tips om energie te besparen in huis

Om klimaatopwarming een halt toe te roepen, dragen we best allemaal ons steentje bij. Ook jij kan dat doen door duurzaam te wonen. vtwonen geeft 5 manieren om energie in huis te besparen. Kan je alvast enkele puntjes afvinken? Dan ben je goed op weg naar een milieuvriendelijkere wereld!

15199-NL

Styling Kim van Rossenberg, fotografie Barbara Kieboom

Foto vtwonen

1. Isoleer je huis

Huizen van voor 1980 werden slecht of helemaal niet geïsoleerd, waardoor veel warmte verloren ging. Spouwmuren bestonden nog niet en daken waren niet meer dan wat planken met pannen erop. Het is duidelijk dat hier heel wat te winnen valt. Maar ook in nieuwere huizen kunnen relatief eenvoudige aanpassingen al het verschil maken. Denk bijvoorbeeld aan spouwmuurisolatie, het isoleren van een schuin dak, dubbel glas en vloerisolatie. Isoleren lijkt een kostbare zaak, maar vaak verdien je de kosten al snel terug. Daarbij gaat je wooncomfort er meteen het hele jaar op vooruit en heb je geen last meer van bijvoorbeeld schimmelvorming of vervelende tocht. 

2. Plaats zonnepanelen

Zonne-energie is schone energie. Door zonnepanelen op je dak te laten plaatsen, hoef je minder energie in te kopen en kun je besparen op je energierekening. Hoeveel energie je ermee opwekt, hangt af van het aantal panelen en de stand van het dak. Vuistregel is dat je in ongeveer 10 jaar de kosten van de aanschaf terugverdient. Alles wat je moet weten over zonnepanelen lees je in dit extra artikel. 

3. Gebruik minder elektriciteit

Je kunt in huis al heel snel elektriciteit besparen door al je lampen te vervangen door led-lampen. Wasmachine, droger, koelkast, vriezer en afwasmachine vervangen voor energiezuinigere exemplaren kan ook zeer lucratief zijn – zelfs als je oude machines het nog prima doen. Laat ook je tv en andere apparatuur niet op de standby stand staan, maar zet ze gewoon uit. Ook dat telt uiteindelijk aan. Op zoek naar leuke led-verlichting? Neem dan vooral eens een kijkje in de vtwonen shop. 

4. Kies voor nieuwe warmtebronnen

De mogelijkheden zijn nog niet talrijk, maar bedrijven en gemeenten zijn volop bezig met een onderzoek naar nieuwe warmtebronnen. Wat de beste vervanging voor aardgas zal worden, zal de tijd leren. Wel kun je er nu alvast voor kiezen om elektrisch te gaan koken. Elektra is schoner en goedkoper dan gas. In dit artikel kom je te weten wat de warmtebronnen met het meeste rendement zijn. 

5. Hou je energieverbruik bij

Veel mensen weten niet hoeveel energie ze verbruiken in hun woning. Wist je dat je zelf jouw energieverbruik kan berekenen? Als je eenmaal weet hoeveel je verbruikt kun je stappen zetten om jouw energieverbruik te verminderen. Maar hoe bereken je dat nu precies? Lees alles over energieverbruik berekenen in dit artikel.

Meer weten over duurzaam wonen? Bekijk dan zeker eens welk energielabel jouw woning heeft. Dit kun je te weten komen aan de hand van verschillende factoren en natuurlijk de energiemeter. Nog druk aan het verbouwen? Lees hier wat de mogelijkheden zijn voor duurzaam verbouwen. Nog meer tips over energie besparen lees je hier.

10 dingen die je moet weten over interieurinrichting


Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10811-15199/vtwonen/partnerberichten/5-tips-om-energie-te-besparen-in-huis/