livios logo

Lenen voor je renovatieproject? Dit moet je weten

Ga je een huis kopen om te renoveren? Dan ga je waarschijnlijk eerst langs de bank voor een hypothecaire lening en een renovatielening. Maar waar moet je precies rekening mee houden? Steven Wauters van vdk bank vertelt waar je op moet letten.

14937-NL

Foto vdk bank

14937-NL

Foto vdk bank

Hoeveel lenen?

Hoeveel kan je precies lenen voor je renovatieproject? “Dit wordt bepaald door drie parameters: de terugbetalingscapaciteit, de quotiteit van het dossier – dit is het bedrag dat je leent ten opzichte van de waarde van het pand – en de kost van de renovatiewerken. Zo kan je maximaal 100% lenen van de kost van de renovatiewerken die een meerwaarde voor de woning betekenen”, vertelt Steven Wauters. “Je kan bijvoorbeeld lenen om je dak te renoveren, maar niet voor afbraakwerken of om materiaal te huren.”

Extra kosten

Bij renovatiewerken wordt het krediet vrijgemaakt naarmate de renovatiewerken vorderen. “Je betaalt dan enkel interesten op het opgenomen bedrag. Zodra het kredietbedrag volledig opgenomen is, start de afbetaling van het kapitaal én de intresten”, legt Steven Wauters uit. “Tijdens de eerste zes maanden wordt er geen reserveringscommissie aangerekend, maar vanaf de zevende maand van de opnameperiode betaal je 0,10% op maandbasis van het niet opgenomen kredietbedrag.” Daarnaast komen er ook nog extra kosten kijken bij een lening. “Je hebt een standaard dossierkost van 450 euro en de notariskosten waar je rekening mee moet houden.”  

Eigen inbreng

Als je een lening wil afsluiten, moet je dus voldoende eigen inbreng hebben om de bijhorende kosten te kunnen betalen en om de werken die geen meerwaarde voor je woning betekenen, zelf te financieren. Ben je benieuwd of een hypothecair krediet voor jou haalbaar is? De adviseurs van vdk bank bekijken graag samen met jou wat je terugbetalingscapaciteiten zijn en hoeveel je maximaal kan lenen.

Korting voor energiezuinige renovatie

Daarnaast zijn er ook kortingen voor wie energiezuinig renoveert. “Onder bepaalde voorwaarden kan je een groene korting krijgen van 0,10%”, weet Steven Wauters. Bovenop een hypothecair woonkrediet biedt vdk bank ook een renteloze renovatielening aan voor wie energiebesparende werken wil uitvoeren in zijn woning. Dit is een hypothecair krediet met onroerende bestemming. Ben je benieuwd of je in aanmerking komt voor deze renteloze lening? Maak dan een afspraak voor een gesprek met je vdk-adviseur op www.vdk.be/afspraak. Hij of zij begeleidt je en zoekt samen met jou naar de beste financiële oplossing voor jouw project.

Let op: geld lenen kost ook geld. Meer weten? Neem een kijkje op www.vdk.be/lenen.


Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10813-14937/vdk-bank/partnerberichten/lenen-voor-je-renovatieproject-dit-moet-je-weten/