livios logo

Je woning slim maken hoeft niet complex te zijn

Slimme woningen worden steeds meer gemeengoed nu de mogelijkheden van woningautomatisering alsmaar talrijker worden. Toch zetten veel woningbezitters, die interesse hebben in het automatiseren van hun huis, nog niet de stap om hun woning daadwerkelijk intelligent te maken. Vaak vanwege de vrees dat het slimmer maken van de woning ingewikkeld en tijdsintensief is. Gelukkig bieden domoticasystemen op basis van KNX nu ook deels draadloze oplossingen om uw woning snel en eenvoudig te automatiseren.

15611-NL

Home pod gekoppeld met KNX

Foto KNX België

15611-NL

KNX draadloos schema

Foto KNX België

15611-NL

Theben RF KNX

Foto KNX België

KNX is een populair en kostenefficiënt protocol voor woningautomatisering; als wereldwijde standaard voor gebouwaansturing hebben gebruikers de keuze uit veel verschillende fabrikanten en talloze producten. Al die producten kunnen onafhankelijk van de fabrikant met elkaar communiceren. Het verbinden van de verschillende installaties gebeurt traditioneel via (KNX-)kabels. Om de eenvoud te vergroten is het tegenwoordig in veel situaties ook mogelijk om apparaten en systemen draadloos met elkaar te verbinden.

Draadloze realisatie slimme woning

Het realiseren van een slimme woning met behulp van draadloze technologieën heeft verschillende voordelen. Zo is deze manier om slimme apparaten aan elkaar te koppelen relatief goedkoop en tot op zekere hoogte kan de bewoner dit zelf doen. Als systemen eenmaal zijn geïnstalleerd en geïntegreerd kunt u vrijwel altijd zelf via een mobiele app de woning aan uw persoonlijke wensen aanpassen, bijvoorbeeld door via visualisatie specifieke sferen te creëren.

Draadloze protocollen

Er zijn verschillende draadloze protocollen waarmee u de woning kunt automatiseren. De meest bekende zijn Bluetooth, ZigBee en het veelgebruikte WiFi. Het grote nadeel van deze protocollen is dat het vaak niet mogelijk is om apparaten van veel verschillende fabrikanten probleemloos met elkaar te verbinden. KNX heeft zijn eigen, gestandaardiseerde, draadloze protocol waarmee dit wel kan; met KNX Radio Frequency (KNX RF) kunnen apparaten van alle KNX-fabrikanten draadloos met elkaar communiceren. De draadloze KNX-apparaten worden in dat geval gevoed met batterijen, op 230V en in sommige gevallen via zonnecellen of kinetische energie.

Spraakbediening

Met behulp van het KNX-gecertificeerde gateways of bridges is het mogelijk om de via KNX RF gekoppelde apparatuur direct te integreren met Apple Home, Amazon Alexa of Google Home. Daarmee zijn gekoppelde installaties ook met de spraakassistenten van de respectievelijke aanbieders aan te sturen. Hierdoor is woningautomatisering dankzij KNX niet alleen tijdens, maar ook na de voltooiing van het proces gebruiksvriendelijk.

Heeft u interesse in een slimme woning, vraag dan eens advies bij de leden van KNX België. Ga naar www.knx.be en kijk op de Ledenlijst voor een bedrijf in uw buurt.


Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10816-15611/knx-belgie/partnerberichten/je-woning-slim-maken-hoeft-niet-complex-te-zijn/