livios logo

Tuinaannemers, redders in groene nood

Groeit de tuin je boven het hoofd? Is een specialist nodig om orde op zaken te stellen of reken je op een helpende hand om tijdens een langere periode van afwezigheid de tuin voor jou in orde te houden, zonder dat je buren moet aanspreken? Voor al deze situaties is een tuinaannemer jouw ideale partner.

16150-NL

Gazon verticuteren

Foto Tuinaannemer.be

16150-NL

Graszoden leggen

Foto Tuinaannemer.be

16150-NL

Een verzorgd gazon

Foto Tuinaannemer.be

16150-NL

Een aangelegde tuin met bloemen en planten

Foto Tuinaannemer.be

Steeds meer tuinaannemers focussen op het onderhoud van tuinen. Je merkt het bij je dagelijkse rit naar het werk en zelfs tijdens een ontspannend fietstochtje in het weekend. Overal zie je tuinaannemers die tuinen een kleine of grote (onderhouds-)beurt geven en de eigenaar ineens ontzorgen van alles wat maar denkbaar is, van de opkuis nadien tot het afvoeren van groenafval richting containerpark.

Eerlijk uurloon voor vakmanschap

Toch hebben heel wat mensen nog koudwatervrees om voor tuinonderhoud beroep te doen op een professioneel tuinaannemer. Te duur, vrezen ze. Tuinaannemers weerleggen: “Ons uurloon is niet hoger dan dat van een loodgieter, schilder, dakhersteller of garagist en net als bij hen compleet met inbegrip van sociale lasten en alle mogelijke taksen en belastingen”. Tuinonderhoud heeft het nadeel dat het zo gemakkelijk oogt. Met uitzondering van maaien is er nochtans stielkennis voor nodig. Niet alle planten willen of mogen op dezelfde manier gesnoeid worden en tussen tuinmeststof en tuinmeststof ligt een wereld van verschil. Tuinaannemers weten wat en hoe en scholen zich bovendien voortdurend bij. Doe je een beroep op hen dan gaan ze dus aan de slag met expertise én met alle passende materiaal en gereedschap. Daar hoef je dus zelf ook alweer niet in te investeren, laat staan naar een verhuurcentrale te rijden voor net die machine die op dat ogenblik gewenst wordt door alle tuineigenaars.

Sterke en vooral mooie borders

 • Wat we zelf doen? Zelf beperken we het onderhoud van borders veelal tot het in het voorjaar wegnemen van de afgestorven plantendelen, het wegplukken van onkruid en het met een vorkje wat loswoelen van de grond. Vanaf dan volgt regelmatig wieden en ook steunen van de planten.
 • Tuinaannemers doen meer: Ze beoordelen de kwaliteit van de planten, verjongen waar nodig is door splitsen van planten, vullen lege plekken aan met juiste soorten. Merken ze aan de conditie van de planten dat een opkikker nodig is, dan strooien ze ook nog een voorraadsbemesting. Vaak is de hekkensluiter van hun onderhoudsbeurt het leggen van een laag compost of ander mulchmateriaal. Dat is niet alleen mooi maar maakt de border sterker tegen droogte en voorkomt onkruidgroei. Vaak is door de combinatie van dit alles zelfs steunen van de planten niet meer nodig. Ze staan sterker op eigen steel. Deze ene onderhoudsbeurt garandeert je dus een zomerlang borderplezier.

Een gezond gazon

 • Wat we zelf doen? Maaien van het gazon doen we in regel nog allemaal zelf of schakelen er een robotmaaier voor in. Houd je vast aan zelf maaien, dan zijn er wel eens momenten dat je hulp nodig hebt. Bijvoorbeeld als je voor langere tijd afwezig bent. Een tuinaannemer kan dan het gras komen kortwieken net zo vaak als jij wil.
 • Tuinaannemers doen meer: Lang gras, het is geen probleem voor een tuinaannemer, zelfs niet na jouw deelname aan bijvoorbeeld Maai-mei-niet waarbij grassen en kruiden een maand lang de kans hebben hoog te gaan en te bloeien. Idem voor de bloemenweide die maandenlang mooie sier mocht maken met papavers en margrieten. Het vraagt vakkundig zeisen of inkorten met bos- of vingermaaier en ander zwaar, maar vooral passend materiaal waarover de tuinaannemer beschikt. Teveel maaispecie voor de composthoop? De tuinaannemer gaat voor een professionele afvoer en verwerking.

Groen of kleurig gazon

 • Wat we zelf doen? Jaarlijks verticuteren, het zit ondertussen ingebakken in onze tuincultuur. Vraag een tuinaannemer of het nodig is en hij zal zeggen dat je af en toe mag overslaan. Vroeg in het voorjaar uitkammen tot tegen de wortelzone doet het gazon niet altijd goed.
 • Tuinaannemers doen meer: Professionals verticuteren alleen indien heus nodig. Ze zetten liever in op een juiste bemesting in voor- en jaar, werken eventuele kale plekken weg en rijden op druk bespeelde en verdichte gazons een machine voor om het gazon te verluchten; er gaatjes in te prikken zodat regenwater niet langer als plassen blijft staan en de wortelgroei wordt gestimuleerd zodat er terug een mooi gesloten sterke grasmat groeit.

Is er in jouw gazon meer grond dan gras te zien, dan adviseren ze doorzaaien met een sterk en vooral snel kiemend zadenmengsel of -indien je veel belang hecht aan biodiversiteit- met een laagblijvend kruidenmengsel. Op die manier verandert jouw gazon van groen gras naar bloemengazon. Het spaart je later op aantal maaibeurten. Een bloemengazon maai je slechts om de drie tot zelfs zes weken.

Snoeien van struiken en bomen

 • Wat we zelf doen? Snoeien betekent vaak zomaar wat knippen en inkorten van willekeurig gekozen takken. Voor hogere struiken en bomen wagen we ons daarbij erg vaak tot gevaarlijke toestanden op onstabiele ladders. Geen wonder dat er zoveel struiken en bomen in particuliere tuinen gewoon aan hun lot worden overgelaten.
 • Tuinaannemers doen meer: Juist snoeien op basis van soort, plaats, leeftijd en groeikracht van de plant stuurt of prikkelt snoeien tot groei en het vormen van bloemen, bessen of vruchten. Oudere planten krijgen van de tuinaannemer bijzondere aandacht. ‘Versleten’ zijn ze zelden. Een verjongingssnoei doet vaak wonderen. Gaat het over een grote, volwassen boom, zelfs een van honderd jaar en ouder dan biedt een onderhouds- en inspectiebeurt garantie voor een mooie verdere toekomst. Voor echt hoge bomen doe je daarbij een beroep op een boomverzorger/tuinaannemer. Zij zijn geschoold en getraind om veilig in bomen te klimmen, hebben aangepast materieel en vooral ook de kennis om waar nodig zware takken wat lichter te maken en de boom een lange mooie en vooral veilige toekomst te gunnen.

Goede prijsafspraken

 • Eenmalige opdracht:

Doet u voor een eerder kleine opdracht of slechts eenmalig beroep op de hulp van een tuinaannemer dan spreek je best een uurtarief af. Volgende prijzen zijn richtinggevend, maar kunnen verschillen van regio tot regio:

 • Arbeiders tot en met teamleider: 35 tot 50 euro
 • Gebruik heggenschaar, motorzaag, bladblazer: 5 tot 10 euro/uur
 • Gebruik compacte aangedreven machines als kleine grasmaaier en verticuteeraparaat: 10 euro/uur
 • Gebruik grotere en/of gespecialiseerde machines: gazonprikker, doorzaaimachine, hakselaar: 20 tot 25 euro/uur
 • Afvoer groenafval en transport naar verwerkingsplaats: 45 tot 50 euro/ton
 • Tuinaannemer als vaste tuinhulp

Wil je dat de tuinaannemer meerdere keren gedurende het jaar langskomt voor het in orde zetten van de tuin, dat hij de zorgen voor borders en/of snoeien of een andere tuinklus permanent van je overneemt, dan zal hij je liever een bestek opmaken op basis van de prestatie. Op basis van deze gedetailleerde berekening beslis je welke opdracht aan hem toe te vertrouwen. Maak ineens afspraken over betalingsmodaliteiten. Je kan betalen per prestatie of het totaalbedrag evenredig spreiden over meerdere maanden.

Wil je graag beroep doen op een tuinaannemer? Gebruik dan de handige zoekfunctie en vind een tuinaannemer in jouw buurt.

9 dingen die je moet weten over tuinonderhoud


{

Het beste van Livios in je mailbox?

Volg ons op social media

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10820-16150/tuinaannemerbe/partnerberichten/tuinaannemers-redders-in-groene-nood/