livios logo

Deze planten schitteren in een tuin in volle zon

Ben je op zoek naar planten die op de zonnigste plekjes in je tuin floreren, kijk dan zeker naar de zuiderse planten. Deze planten herken je aan hun grijze kleur of fijne dons waarmee ze hun blad beschermen tegen zonnebrand. Met een combinatie van de volgende zuiderse planten creëer je een vakantiegevoel in eigen tuin. Laat je de compositie en het planten liever aan iemand anders over? Geen probleem. Een tuinaannemer uit je buurt staat voor je klaar.

16251-NL

Japans bloedgras (Imperata cylindrica ‘Red Baron’)

Foto Tuinaannemer.be

16251-NL

Fluweelhortensia (Hydrangea aspera 'macrophylla')

Foto Tuinaannemer.be

16251-NL

Citroenkruid (Artemisia abrotanum)

Foto Tuinaannemer.be

16251-NL

Slaapboom (Albizia julibrissin)

Foto Tuinaannemer.be

Japans bloedgras (Imperata cylindrica ‘Red Baron’)

Schitterend rood

In het voorjaar begint het Japans bloedgras gewoon groen. Geleidelijk kleurt hij bij, van boven tot onder, tot aan de zomer wanneer het gras op z’n mooist is. Met zijn schitterend rode kleur trekt hij in de zomer de aandacht zonder opdringerig te zijn. Geweldig! In de herfst zakt het Japans bloedgras beetje bij beetje naar de grond. Uiteindelijk drukt hij zo goed als tegen de grond om zo zijn eigen wortels tegen de vrieskou te beschermen.

Red Baron: #1 van de tuinaannemers

Laat je niet afschrikken door de verhalen over het sterk woekerende karakter van het Japans bloedgras. De ‘Red Baron’, die door tuinaannemers wordt gebruikt, doet dat niet. Net als zoveel andere planten wil die wel eens wat groeien en in omvang toenemen, vooral in natte grond.

Knippen voor nieuwe groei

In maart, tijdens de grote lenteschoonmaak van de border, knip je alle oud – en dus dood – gras weg. Zo maak je plaats voor nieuwe groei.

Citroenkruid (Artemisia abrotanum)

Een verborgen schat

Lavendel, rozemarijn, salie, tijm, … Alle grijsbladige planten voelen zich goed in volle zon. Citroenkruid is minder bekend maar ook een absolute topper. Deze plant eindigt in de zomer met een gele bloempluim. Laat je hand door de bladeren gaan en je ruikt een heerlijke citrusgeur.

Nuttig en lekker

Die geur houdt muggen en vliegen op afstand. Plant het citroenkruid dus dicht bij je terras of favoriete zithoek. Lukt dat niet, pluk dan enkele takken en zet ze in een vaasje op tafel. Je kan ze ook droogweg aan een stok of muur hangen.

Citroenkruid ruikt dus lekker en houdt ongewenste bezoekers weg, maar er is nog meer. Met de takjes van deze plant kan je kruidenazijn maken. Met de blaadjes kan je dan weer verse thee zetten. Blaadjes drogen voor later gebruik kan ook.

Knip haar toch maar

Citroenkruid is een beetje een verwarde plant: ze  weet niet goed of ze nu een vaste plant of een struik is. De plant wil namelijk met blad en al de winter doorkomen. Dat lukt vaak niet waardoor ze af sterft tot tegen de grond. In de lente herpakt ze zich en start ze opnieuw vanuit haar wortels. Weet ze de winter wel te overleven, knip haar dan in maart toch in tot ongeveer 30 cm boven de grond. Zo houd je haar fris en compact.

Blauwe spirea (Caryopteris ‘Heavenly Blue’) Schitterend in het najaar

In september hebben de meeste planten hun beste periode gehad. Niet de blauwe spirea! Voor deze plant is dat het begin van de bloeiperiode. De blauwe spirea pakt op dat moment uit met enorm veel lavendelblauwe bloempjes. Tot het najaar hield deze plant zich op de achtergrond: met zijn zilvergrijze kleur valt hij niet op en past hij overal. Je kan blauwe spirea op z’n eentje planten, maar ook in een grotere groep.

Een frisse knipbeurt

De blauwe spirea vervangt zijn oude, uitgebloeide takken die af stierven in de winter spontaan door takken die laag tegen de grond beginnen. Kort de plant in maart in tot ongeveer 10 cm hoog. Zo hou je de blauwe spirea fris en luchtig.

Prachtige snijbloem

Knip bloeiende stengels en schik ze in een vaas. Ze blijven gemakkelijk tien dagen mooi.  

Fluweelhortensia (Hydrangea aspera 'Macrophylla')

Een echte beauty

De fluweelhortensia is met haar lengte van drie meter en haar zacht behaarde bladeren een echte beauty. Haar bloemschermen hebben binnenin kleine ‘vulbloemen’ en grotere steriele randbloemen rondom. De ‘Macrpohylla’ bloeit in juli en augustus met een scherm van paarse vulbloemen en witte randbloemen. Ook uitgebloeid blijven ze nog lang mooi.

Niet snoeien

Deze Hydrangea bloeit op oud hout en gaat voor een eigen, speciale vorm. Snoei dus zo weinig mogelijk. Te ver afstaande of te lange takken kort je in de winter in. 

Slaapboom (Albizia julibrissin)

Een leuke zitplaats

Onder een slaapboom is het heerlijk vertoeven want de breed uitgaande kroon houdt de zon tegen maar laat het licht door. De bloemen van deze boom zijn juweeltjes met veel paarsroze meeldraden die zich als penseeltjes openplooien.

s’ Avonds toont de slaapboom waar hij zijn naam aan te danken heeft: hij plooit dan zijn blaadjes toe om ze pas ’s morgens terug te openen.

Na augustus geen verwennerij

Een slaapboom moet je zelden inperken. Knip alleen de takken weg die je hinderen bij het onderdoor wandelen of kijken.

Geef na juli geen meststof meer en verwen niet langer met extra water. Zo zorg je ervoor dat nieuwe takken goed uitrijpen en sterk de winter in gaan. 

Heb je hulp nodig bij het uitkiezen van de juiste planten, het snoeien of andere tuinklusjes? Gebruik onze handige zoekfunctie en vind een tuinaannemer in je buurt die jou met alle plezier zal helpen.


{

Het beste van Livios in je mailbox?

Volg ons op social media

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10820-16251/tuinaannemerbe/partnerberichten/deze-planten-schitteren-in-een-tuin-in-volle-zon/