livios logo

Bekijk hier de beste geluidsisolatie oplossingen van 2022

Geluidsoverlast is in veel woningen nog een groot probleem. Gelukkig zijn er anno 2022 veel gemakkelijke manieren om dit zelf in je woning te verhelpen. Denk hierbij aan geluidsisolatie van bijvoorbeeld glaswol of rotswol in combinatie met speciale akoestische gipsplaten. Of het nu gaat om wanden, plafonds, daken of vloeren; wij van Afwerkingshop hebben hieronder de beste akoestische oplossingen van 2022 op een rijtje gezet.

Ontdek alle geluidisolatie op Afwerkingshop.be

Geluidsisolatie voor daken, wanden, vloeren en plafonds

De keuze van het type geluidsisolatie hangt af van het soort project dat je wilt uitvoeren. Zo zijn er specifieke geluidsisolatiematerialen voor wanden, vloeren, daken en plafonds. Naast uitstekende akoestische eigenschappen scoren enkele geluidsisolatiematerialen ook op het gebied van thermische isolatie erg hoog. Vooral bij daken is dit erg belangrijk. Hieronder lees je welke materialen het best geschikt zijn voor jouw akoestische isolatieklus.

Schuine & platte daken

Bij geluidsisolatie voor daken zijn er twee manieren om isolatie te plaatsen: tussen kepers & balken bij schuine daken of op vlakke daken. Voor het plaatsen van geluidsisolatie tussen kepers heb je de mogelijkheid tussen flexibele glaswol- of rotswolrollen. De rollen klemmen eenvoudig tussen de kepers & balken. Het voordeel is dat het dak ook meteen thermisch goed geïsoleerd is. Bovendien kom je, afhankelijk van de dikte, mogelijk in aanmerking voor isolatiepremie.

De beste manier voor het plaatsen van akoestische isolatie bij platte daken is om een valse plafond te plaatsen met isolatie. Om dit te realiseren plaatst je een Metal stud of PlaGyp structuur met glaswol- of rotswolrollen. Deze structuur werk je later af met Acoustix of Gyproc soundbloc gipsplaten. De dikte van de structuur wordt bepaald a.d.h.v. de dikte van het isolatiemateriaal. Let echter wel op dat hoe dikker je isoleert, des te betere geluidsreductie je zult hebben. Die keuze ligt dan tussen de ruimte die je met het structuur zal verliezen of de kwaliteit van de akoestische isolatie.

Ontdek alle geluidsisolatie voor daken op Afwerkingshop.be

Voorzet- & scheidingswanden

Voor het plaatsen van geluidsisolatie bij wanden worden voornamelijk isolatieplaten gebruikt. Hiervoor adviseren wij de Isover Sonepanel glaswolplaten. Deze platen zijn speciaal gemaakt voor een optimale geluidsreductie en bestaan uit een nieuwe generatie glaswol. Een alternatief voor de Isover glaswolplaten zijn de rotswolplaten van Rockwool. Beide soorten platen zijn licht van gewicht, duurzaam en eenvoudig te plaatsen tussen metalen constructies. Hierbij presteren rotswolplaten net iets beter tegen akoestiek dan glaswol. Dit komt voornamelijk door de densiteit van het minerale wol. Echter zal je geen groot verschil merken met het blote oor. 

Ontdek alle geluidsisolatie voor wanden op Afwerkingshop.be

Vloeren & plafonds

Wanneer er een holle ruimte tussen de vloer en het plafond bevindt, werkt dit meestal als een klankkast. Het geluid van o.a. voetstappen of schuivende stoelen wordt versterkt, wat voor veel geluidshinder kan zorgen. Om dit bij een bovenverdieping te voorkomen plaats je een isolatielaag tussen houten kepers tegen het huidige plafond. Hiervoor gebruik je glaswol of rotswol.

Voor geluid vanuit een onder verdieping kan je geluidshinder tegengaan door een zwevende vloer te leggen met PIR- of glaswolisolatie plus een laag gipsvezelbeplating. Hierdoor komt de vloer enkele centimeters hoger te liggen, maar heb je geen last meer van vervelende geluiden.

Ontdek alle geluidsisolatie voor vloeren op Afwerkingshop.be

Akoestische panelen

Op het moment dat je een akoestische wand of plafond wilt plaatsen is het mogelijk om het decibelpercentage nog meer te verlagen. Dit doe je via speciaal ontwikkelde akoestische panelen. Met een extra laag geluidsisolerende panelen heb je (in combinatie met geluidsisolatie) de perfecte combinatie voor het weren van vervelende geluiden.

Ontdek alle akoestische panelen op Afwerkingshop.be

Gyproc Soundbloc® & Gyproc Habito®

Gyproc Soundbloc® is een gipsplaat speciaal ontwikkeld voor akoestische toepassingen. Enkele beplating is al genoeg voor een uitstekende geluidsweerstand. Het beste resultaat krijg je wanneer je het juiste Soundbloc® profiel combineert met akoestische glaswolisolatie.

Ontdek alle Gyproc Soundbloc gipsplaten op Afwerkingshop.be

Lees ook: Gyproc Soundbloc® wand: tips & tricks!

De Gyproc Habito® gipsplaten beschikken net als de Soundbloc® platen over uitstekende akoestische eigenschappen. Het grote verschil bij Habito® platen ligt in het draagvermogen. De platen hebben namelijk een draagvermogen van maar liefst 30 kg per schroef. Hierdoor is de gipsplaat niet alleen geluiddempend, maar ook enorm stevig en schokbestendig.

Ontdek alle Gyproc Habito® platen op Afwerkingshop.be

Acoustix Pan-Terre

Acoustix panelen zijn gemaakt van milieuvriendelijk gerecycled papier en vlasscheven. De platen zijn dikker dan Gyproc platen. Dit komt omdat je bovenop de Acoustix panelen, nog een gips(vezel)plaat moet bevestigen. Dit zorgt echter wel voor de best mogelijke akoestiek. Daarnaast zijn de toebehoren van Acoustix speciaal ontwikkeld met de focus op het weren van akoestiek.

Ontdek alle Acoustix Pan-Terre panelen op Afwerkingshop.be

Fermacell vloerplaten

Fermacell vloerplaten zijn speciaal ontwikkeld voor het weren van geluid bij een ondervloer. Je plaatst de platen op een egale vloer waarna je het kan bedekken met jouw gewenste vloerbedekking (zoals laminaat, tapijt of parket). Heb je geen egale vloer? Geen probleem! Afhankelijk van het hoogteverschil egaliseer je met Fermacell Egaline, Droge of Gebonden Egalisatiekorrels jouw vloer zodat je de platen kan plaatsen.

Ontdek alle Fermacell vloerplaten op Afwerkingshop.be

Maak gebruik van de handige online calculatoren van Afwerkingshop

Weet je niet welke hoeveelheid materialen jij nodig hebt voor jouw klus? Maak dan gebruik van de handige calculatoren op Afwerkingshop. Hiermee bereken je binnen enkele stappen al jouw benodigdheden. Ontdek de calculatoren zelf op Afwerkingshop.be.

Bereken jouw akoestisch project met de calculatoren op Afwerkingshop.be

Mocht je na het lezen van dit artikel nog meer vragen hebben over geluidsisolatie of akoestische platen? Neem dan gerust contact op met Afwerkingshop.be. Wij helpen je met al je klusvragen.


{

Het beste van Livios in je mailbox?

Volg ons op social media

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10828-16029/afwerkingshopbe/partnerberichten/bekijk-hier-de-beste-geluidsisolatie-oplossingen-van-2022/