livios logo

Investeren in vastgoed met een klein budget

Vastgoed blijft een van de meest betrouwbare investeringen en die is niet alleen toegankelijk voor kapitalisten. Ontdek wat er mogelijk is met een beperkt budget en laat je spaargeld renderen.

Vastgoed blijft een van de meest betrouwbare investeringen. Gelukkig is de tijd voorbij dat je daar een enorm kapitaal voor nodig had. Met een beperkt budget gaat er tegenwoordig al een wereld van mogelijkheden voor je open…

Waarom investeren in vastgoed?

Vastgoed blijft een van de meest veilige en rendabele investeringen doorheen de tijd. Als je er snel aan begint, haal je er ook sneller winst uit. De rentevoeten staan nog steeds laag, waardoor ons spaargeld niet veel meer opbrengt. Hypotheekleningen zijn daardoor wel veel voordeliger. Zo hebben investeerders met een klein budget ook de kans om een opbrengsteigendom aan te kopen.

Lees meer over vastgoedinvesteringen als alternatief voor het traditionele spaarboekje

Het hefboomeffect

Zelfs wie een groot kapitaal heeft, gaat vaak nog een lening aan om zijn tweede woning te betalen. En daar is een goede reden voor: het hefboomeffect zorgt ervoor dat het rendement van je eigen investering de lucht in schiet. 

Stel: Je investeert €1000 van je eigen geld en verdient er €50 aan. Dat is een winst van 5%. Maar als je €800 zou lenen met een eigen inbreng van €200, investeer je aanzienlijk minder en verdien je toch diezelfde €50. Je bekomt dan een winst van 25%.

Doorgaans geldt een 80%-quotiteit. De bank verwacht dat je gemiddeld 20% van de investering zelf op tafel legt. Zo heb je met een beperkt budget toch de mogelijkheid om te investeren in vastgoed.

➔ Vergeet niet dat registratiekosten, administratiekosten en erelonen daar nog van worden afgetrokken. Vergelijk de leentarieven van verschillende banken om er zeker van te zijn dat je de meest voordelige formule kiest. 

Een klein risico

Het hefboomeffect werkt alleen als je aan een lager tarief leent dan de opbrengst van je investering. Wat je verdient aan de verhuur moet iets meer zijn dan je eigen maandelijkse afbetaling. Op die manier bescherm je jezelf tegen onverwachte kosten of tijdelijke leegstand.

TIP: Heb je na verloop van tijd een groter budget ter beschikking? Investeer dan in meerdere vastgoedprojecten, in plaats van het volledige bedrag aan één eigendom te spenderen. Je vergroot daarmee niet alleen het rendement van de investering, maar zorgt ook voor risicospreiding en een groter portfolio.

Bulletkredieten als ondersteuning

Een bulletkrediet (of aflossingskrediet) is een handige formule om je kleine budget te ondersteunen, maar je moet er wel slim mee omspringen. Hoe werkt het?

  1. Je lost maandelijks alleen de interesten af, zodat je voldoende financiële vrijheid hebt om te investeren.
  2. Aan het einde van de leentermijn betaal je het uitgeleende bedrag in één keer af.

Let wel op: banken keren een bulletkrediet niet zomaar uit. Je moet aan een aantal criteria voldoen, je hypothecaire interest wordt duurder en je kan vaak minder uitlenen dan met een gewone lening.

➔ Wanneer werkt een bulletkrediet wel?
Deze lening is vooral geschikt voor investeerders die zeker zijn dat er op dat moment een groot bedrag vrijkomt, zoals vijftigplussers die kunnen rekenen op de uitbetaling van hun levensverzekering. Anders vraagt het wat discipline om te sparen voor dat grote moment.

Daarnaast valt een bulletkrediet handig te combineren met een standaardlening, want je geniet van een laag maandtarief en hoeft aan het einde van de leentermijn slechts de helft terug te betalen.

Plannen om te investeren? Als kleine investeerder heb je veel meer kapitaalkracht dan je zou denken. Lees er alles over in ons dossier Investeren van A tot Z

Laat je door Huysman Bouw begeleiden in al je vastgoedprojecten.

14 dingen die je moet weten over bouwpartners


{

Het beste van Livios in je mailbox?

Volg ons op social media

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10829-16291/huysman-bouw/partnerberichten/investeren-in-vastgoed-met-een-klein-budget/