livios logo

De grote troeven van gietijzeren roosters

Gietijzer wordt al decennialang gebruikt om afvoerroosters uit te vervaardigen. Het is niet alleen een uiterst duurzaam materiaal dat levenslang meegaat, het geeft je bestrating ook een unieke uitstraling. Bovendien wordt gietijzer vaak gebruikt omwille van de grote draagkracht die het uiterst geschikt maakt voor een oprit, parking of andere plaatsen die toegankelijk zijn voor auto’s. Met de nieuwe Euroline Voronoï combineert ACO alle troeven in een gietijzeren rooster dat niet alleen stevig genoeg is om erover te rijden, maar ook een streling voor het oog is.

14219-NL

Gietijzer staat in de eerst plaats bekend om zijn lange levensduur.

Foto ACO

14219-NL

Gietijzer is een uiterst duurzaam materiaal en geeft je bestrating ook een unieke uitstraling.

Foto ACO

14219-NL

Wil jij jouw bestrating ook een unieke uitstraling geven? Ontdek dan de Euroline Voronoï.

Foto ACO

Duurzaam en 100% recycleerbaar

Gietijzer staat in de eerst plaats bekend om zijn lange levensduur. Denk maar aan gietijzeren kookgerei dat van generatie op generatie wordt doorgegeven, maar ook gietijzeren roosters die levenslang meegaan zonder slijtage. Bovendien is gietijzer 100% recycleerbaar zonder zijn kwaliteit te verliezen dus wie kiest voor gietijzeren roosters is zeker van een uiterst duurzaam en milieuvriendelijk product.

Natuurlijk beschermend proces

Een veelvoorkomend misverstand is dat gietijzeren roosters na een tijdje beginnen te roesten. Dit lijkt misschien wel zo, maar kwaliteitsvol gietijzer zal niet echt roesten. De initieel zwartgrijze kleur krijgt na verloop van tijd een oxidatielaag aan de oppervlakte onder invloed van de zon, temperatuursveranderingen, sneeuw, etc. Zeker op plaatsen waar geen wagens rijden, is dit goed zichtbaar. Het is een volledig natuurlijk, beschermend proces dat het materiaal een stijlvolle roesttint geeft en er zeker geen afbreuk aan doet.

Hogere belastingsklasse

Terwijl een rooster uit inox of verzinkt staal eerder geschikt is voor gebruik op je terras of in je tuin, heeft een gietijzeren rooster een hogere belastingsklasse. In combinatie met een afvoergoot van 6 of 10 cm is het dan ook uitermate geschikt voor opritten, parkings en plaatsen die toegankelijk zijn voor wagens aan een matige snelheid. Dat is ook het geval bij de nieuwe Euroline Voronoï roosters waar je met een gerust hart met de auto over kan rijden. 

Uitstraling en design

Wie zijn bestrating graag een natuurlijke en rustieke uitstraling geeft, kan nu kiezen voor het nieuwe Euroline Voronoï gietijzeren rooster dat eerder dit jaar een Red Dot Award voor Product Design won. Het design hiervan is gebaseerd op het Voronoï-diagram, een meetkundige manier om oppervlaktes in te delen waarvan de structuur ook vaak in de natuur voorkomt. Denk maar aan de vlekken op de vacht van een giraf, het patroon van gebarsten aarde of de vleugels van een libel.

Net omwille van zijn unieke design kozen de eigenaars van taverne ‘Het Bos’ in Merchtem voor de Euroline Voronoï bij de heraanleg van hun terras. “Het design dat volledig aanleunt bij de natuur in een duurzaam en natuurlijk materiaal past perfect bij ons. Bovendien krijgt het gietijzer na enige tijd een roesttint. Daar houden we van en het zorgt ervoor dat het plaatje klopt”, vertelt Sam, ex-student architectuur en huidige eigenaar van de taverne.

Gietijzer combineren

Omwille van zijn specifieke eigenschappen let je wel best op met welke materialen je een afvoergoot met gietijzeren rooster combineert. Leg je bijvoorbeeld een gietijzeren rooster in een natuurstenen bestrating? Dan zal je zien dat het ijzer afgaat op de steen. Natuursteen is immers poreus en dus sneller onderhevig aan verkleuring. Om dit te voorkomen, kan je eventueel kiezen voor een gepoederlakte coating zoals bij de Euroline Harmony.  

Unieke look

Wil jij jouw bestrating ook een unieke uitstraling geven? Ontdek dan de Euroline Voronoï op de website van ACO of in een verkooppunt bij jou in de buurt.


{

Het beste van Livios in je mailbox?

Volg ons op social media

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10835-14219/aco/partnerberichten/de-grote-troeven-van-gietijzeren-roosters/