De tuintrends van 2021

2020, wat een jaar was dat …!  Een jaar waarin we wellicht voor het eerst zo intens geleefd hebben met ons gezin, zo vaak onze hond uitgelaten hebben, onze buren te veel gezien hebben, onze living versleten hebben. En tenslotte, onze tuin die we nog nooit zo hard geapprecieerd hebben en waarvan we een klein vakantieparadijsje van gemaakt hebben.

 • Het hele jaar door ontspannen in eigen tuin.

  Het hele jaar door ontspannen in eigen tuin.

  Foto ACO
 • Een drempelloze overgang van binnen naar buiten, zonder waterplassen of regen binnen, kan perfect.

  Een drempelloze overgang van binnen naar buiten, zonder waterplassen of regen binnen, kan perfect.

  Foto ACO
 • Slimline, een slanke afvoergoot, kan makkelijk aangesloten worden op bvb. infiltratievoorzieningen.

  Slimline, een slanke afvoergoot, kan makkelijk aangesloten worden op bvb. infiltratievoorzieningen.

  Foto ACO
 • Bij diverse bestratingen in de tuin doet Euroline Antraciet dienst als stijlvolle overgang.

  Bij diverse bestratingen in de tuin doet Euroline Antraciet dienst als stijlvolle overgang.

  Foto ACO
 • Beplantingen die ogen als een bloemenweide zijn trendy.

  Beplantingen die ogen als een bloemenweide zijn trendy.

  Foto ACO

Wat komt er op ons af, én hoe zal de tuin er de komende jaren uitzien? Zal de pandemie een rol spelen en bepalend zijn voor de tuin van morgen? Karolien Vanovertveld, Product Manager ACO House and Garden, tracht alvast haar gevoel, haar visie over de tuin van de toekomst met jullie te delen.

1. Tuin als ontspanningsplek het hele jaar door

“Staycation” werd in 2020 een bekende term, ik heb het gevoel dat die vakantie rondom het huis ook in 2021 realiteit zal zijn. Zo erg hoeft dit niet te zijn, toch? Als we de fabrikanten mogen geloven dan heb jij dit jaar wat investeringen gedaan in je tuin: een grotere gesofisticeerde BBQ, een hangmat of decadente ligstoel, een lichtketting, dat dure buitentapijt, een vuurkorf, een tuinhuis met gezellige overkapping, wie weet zelfs een zwembad of jacuzzi. De zomers worden warmer, de tuinen worden gezelliger, je hoeft dus niet altijd ver te gaan om helemaal te relaxen. Bovendien hebben we meer dan ooit geproefd van die ‘cosy’ winterse tuinen, dat is een blijvertje, dat voel ik.

Wij bieden geen buitenmeubels of tuindecoratie aan om je tuin gezellig te maken, maar we kunnen er wel voor zorgen dat je geen natte voeten hebt, of dat je zwembad netjes afwatert.

2. Tuin als 2de woonkamer

Dat is al enkele jaren een trend, dat klopt, maar met Corona is dit fenomeen extra versterkt. We gaan met z’n allen meer thuis werken, ook in het post-corona tijdperk, geloof ik dat we dat steeds meer zullen doen. Je gaat bij zonnige dagen meer buiten zitten en werken met de laptop aan de terrastafel, of je zit binnen met alle ramen open of met zicht op je groene, weelderige tuin. En als je geen groene of weelderige tuin had dan heb je die ondertussen misschien wel, of ziet jouw balkon er ondertussen als een kleine jungle uit.  We willen werkelijk ons interieur doortrekken naar buiten, het liefst met dezelfde materialen. Zo leggen we dezelfde tegels van binnen, buiten. De grote glaspartijen die zien we ook steeds meer verschijnen, én het liefst zonder drempel als dat even kan.

De drempelloze overgang van binnen naar buiten kan perfect zonder waterplassen, of regen binnen.

3. Je tuin klimaatbestendig maken

Klimaatverandering, klimaat adaptief, opwarming van de aarde, droogte, waterschaarste, ecologie, milieu, duurzaamheid … allemaal recente bewoordingen waar onze grootouders amper iets over hoorden. Het is ondertussen alomtegenwoordig maar het heeft vooral ook impact op hoe wij zullen bouwen of hoe wij onze tuinen zullen inrichten. Ecologische tuinaannemers zijn al lang geen geitenwollensokken-dragers meer, ze schieten werkelijk als paddenstoelen uit de grond.  Dat we steeds meer ons steentje zullen moeten bijdragen om moeder natuur te beschermen, dat staat vast. Dat heel wat mensen die eerste steentjes al gelegd hebben is een feit. Wie heeft er trouwens geen baat bij om zijn of haar tuin bestendig te maken tegen klimaatveranderingen?

Volgens de Belgische federatie van de groenvoorzieners zou het aantal aanvragen bij tuinaannemers fors gestegen zijn. Ook dat is een trend die nog meer zal toenemen, we hebben geen tijd of zin meer om onze tuin te onderhouden, én we laten ons graag helpen bij het bedenken van een mooie en ecologische tuin.

Met onze infiltratieoplossingen laat je geen regenwater verloren gaan en zo ben je al op weg naar een klimaatbestendige tuin.

4. Lang leve wildgroei en de romantische bloemenweides

Ook dit fenomeen wint aan populariteit. Beplantingen die ogen als een bloemenweide zijn trendy. Ze brengen leven en kleur in je tuin, ze vergen weinig onderhoud en ze vervullen ook een ecologische functie. Sommige planten bieden een reële meerwaarde voor de biodiversiteit.

Kan je niet wachten om aan de slag te gaan? Ontdek de verschillende mogelijkheden op de website van ACO of breng een bezoek aan een ACO-verkooppunt bij jou in de buurt.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media