livios logo

Onderhoudstips: zo houd je je afvoergoten in topvorm

Of je nu kiest voor een afvoergoot met een sleufrooster of een discrete sleufgoot, een goed onderhoud is noodzakelijk om je tuinafwatering zo lang mogelijk te kunnen gebruiken. Maar hoe ga je het best te werk en waarop moet je allemaal letten? Met deze tips wordt het onderhoud van je afvoergoten kinderspel.

15052-NL

Sleufgoten zijn minder toegankelijk dan roostergoten, maar daarom niet minder onderhoudsvriendelijk.

Foto ACO

15052-NL

Met twee ACO roosterhaken neem je het sleufrooster makkelijk weg.

Foto ACO

15052-NL

Eén keer per jaar de sleufroosters even wegnemen en de goten uitspoelen, volstaat.

Foto ACO

15052-NL

De Euroline Discreet Inox heeft een toegangsluik dat betegelbaar is in dezelfde terrastegels.

Foto ACO

Water afvoeren

Aangezien afvoergoten naast de afvoer van regenwater, ook gebruikt kunnen worden om kuiswater af te voeren, komen ze weleens in aanraking met detergenten. Let hier zeker mee op want ze kunnen op termijn schade veroorzaken aan het rooster van je afvoergoot. Spoel daarom na het kuisen altijd even na met water en gebruik nooit puur bleekwater. In principe is het zelfs beter om je terras te reinigen met regenwater, zonder de toevoeging van poetsproducten. Wil je toch een kuismiddel gebruiken? Kies dan eerder voor biologisch afbreekbare producten.

Goten met sleufrooster

Je afvoergoten vragen niet veel onderhoud aangezien er aan de gladde wanden weinig of geen vuil blijft hangen. Eén keer per jaar de sleufroosters even wegnemen en de goten uitspoelen, volstaat. Heb je bomen in de buurt? Dan plan je het onderhoud het best nadat de meeste bladeren zijn gevallen.

De ACO Euroline roosters liggen rechtstreeks op de gootelementen geklemd en zijn makkelijk uitneembaar. Het enige wat je nodig hebt, zijn twee ACO roosterhaken. Die zijn onderaan bekleed om te vermijden dat je de coating van de roosters beschadigt, met het risico op roest als gevolg. Voor een rooster van één meter volg je deze stappen:

  1. Richt je op de uiteinden en kom met beide haken zo’n 25 cm naar het midden toe. Ter hoogte van die punten ligt het rooster geklemd.
  2. Steek links en rechts een haak door de sleufopening en klem ze onder het rooster tegen één gootwand aan.
  3. Trek het rooster er rustig uit en herhaal de stappen rooster per rooster.

Na het onderhoud zijn de roosters makkelijk terug te plaatsen.

Sleufgoten

Sleufgoten zijn minder toegankelijk dan roostergoten, maar daarom niet minder onderhoudsvriendelijk. Zo biedt ACO bijvoorbeeld bij Euroline Discreet Inox en Homeline handige toegangsluiken aan met volle afdekking of die betegelbaar zijn in dezelfde tegels als je terras. Het deksel van het toegangsluik wordt aan het begin en/of het einde van de gootlijn geplaatst en is snel uitneembaar met behulp van de roosterhaakjes. Eens je toegang hebt tot de gootlijn, volstaat het om één keer per jaar even de tuinslang erin te steken om vuildeeltjes te verwijderen.  

Kies je voor de Homeline? Dan is er nog een inspectieluik, een betegelbaar deksel van zo’n 50 cm breed dat vaak wordt gebruikt als de aansluiting op de riolering via een zandvanger verloopt. Via het luik kan je het vuilvangemmertje er gemakkelijk uitnemen en reinigen.

Onderhoudsvriendelijke afvoergoot

Wil jij ook graag een onderhoudsvriendelijke afvoergoot van ACO? Zoek dan het dichtstbijzijnde ACO-verkooppunt en kies een tuinafwatering op maat van jouw terras, oprit of tuinpad.


{

Het beste van Livios in je mailbox?

Volg ons op social media

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10835-15052/aco/partnerberichten/onderhoudstips-zo-houd-je-je-afvoergoten-in-topvorm/