5 tips voor een klimaatbestendige tuin

Dat het klimaat verandert, heb je ongetwijfeld al gemerkt. Extreme regenbuien zorgen vaker voor overlast terwijl de zomers alsmaar heter en droger worden. Om de gevolgen van de klimaatverandering zoveel mogelijk in te perken, doe je er dan ook goed aan om je tuin klimaatbestendig te maken. Hoe je dat precies doet? Met deze vijf handige tips!

 • Combineer een betegeld terras met enkele waterdoorlatende zones met grind.

  Combineer een betegeld terras met enkele waterdoorlatende zones met grind.

  Foto ACO
 • De Infiltra 2.0 infiltratiekratten vangen regenwater op en geven het daarna weer af aan de omgeving.

  De Infiltra 2.0 infiltratiekratten vangen regenwater op en geven het daarna weer af aan de omgeving.

  Foto ACO
 • De Infiltration Line is een lijn met infiltratieblokken die je in een diepe sleuf ingraaft.

  De Infiltration Line is een lijn met infiltratieblokken die je in een diepe sleuf ingraaft.

  Foto ACO
 • Gully is een infiltrerende afvoerput die zorgt voor afwatering zonder aansluiting op de riolering.

  Gully is een infiltrerende afvoerput die zorgt voor afwatering zonder aansluiting op de riolering.

  Foto ACO

1. Voorzie een waterdoorlatende verharding

Als je je tuin vol tegels legt, krijgt regenwater niet de kans om in de grond te sijpelen. Maak daarom van de nood een deugd en combineer een betegeld terras met enkele waterdoorlatende zones met grind. Zo maak je je tuin extra functioneel en geniet je na de aanleg ook meteen van de mooie afwisseling in texturen en materialen.

2. Voorzie voldoende schaduw

Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar het is wel belangrijk om voldoende schaduw te creëren in je tuin. Op die manier is je tuin minder heet en droogt de bodem niet zo snel uit. Een minder droge bodem moet je niet zo dikwijls sproeien, waardoor je heel wat liters water uitspaart.

3. Ga voor meer groen

Groen in je tuin zorgt er enerzijds voor dat het regenwater kan weglopen, maar laat het anderzijds ook weer verdampen om zo de lucht in je tuin actief te koelen. Vaste planten, struiken, bomen, … ze nemen allemaal regenwater op, hebben een verkoelend effect én helpen tegen luchtvervuiling. En geef toe, met enkele mooie struiken en bomen breng je meteen meer leven en gezelligheid in je tuin.

4. Laat regenwater infiltreren

Een infiltratiesysteem is de beste manier om het kostbare regenwater nuttig te gebruiken voor je tuin. Daarvoor biedt ACO verschillende mogelijkheden aan. Zo heb je de Infiltra 2.0 infiltratiekratten die worden ingebouwd in de grond en een grote hoeveelheid regenwater opvangen, om het daarna langzaam weer af te geven aan de omgeving. Daarnaast ontwikkelde ACO de Infiltration Line, een lijn met infiltratieblokken die je in een diepe sleuf ingraaft. Heb je achteraan in je tuin een tuinhuis, carport of pergola staan? Dan kan de Gully, een infiltrerende afvoerput, je helpen om een efficiënte afwatering te bekomen zonder aansluiting op de riolering.

5. Zorg voor een optimale waterafvoer

Als je het regenwater van het dak of het terras rechtstreeks laat afstromen op je gazon, loop je het risico dat de bodem dichtslaat. Bijgevolg zal de grond geen zuurstof meer krijgen en kunnen de wortels van je struiken of bomen beginnen rotten. Om dat te voorkomen, voorzie je het best een afvoergoot langs je terras. Die goot kan je gemakkelijk aansluiten op het door jou gekozen infiltratiesysteem.

Aan de slag

Jeuken je groene vingers na het lezen van deze tips en heb je zin om je tuin klimaatbestendig te maken? Aarzel dan niet om een bezoek te brengen aan het dichtstbijzijnde ACO-verkooppunt om de juiste oplossingen voor jouw tuin in huis te halen.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media