livios logo

Welke bouwtechniek en bouwstijl is het meest geschikt voor jou?

Iedere bouwtechniek kent voor- en tegenstanders, en iedere bouwpartner verdedigt de bouwtechniek waarin hij is gespecialiseerd. Het is belangrijk om na te gaan welke voor- en nadelen voor jou al dan niet belangrijk zijn.

12719-N

Realisatie Arkana in Geel

Foto Arkana

12719-N

Bezoek onze open-huis-dagen in Mortsel op 27-28/04/2019.

Foto Arkana

12719-N

De isolatie wordt ingewerkt in het houten skelet.

Foto Arkana

12719-N

Met een blowerdoor of luchtdichtsheidstest onderzoeken we de luchtdichtheid van de woning

Foto Arkana

12719-N

Realisatie Arkana in Malle.

Foto Arkana

Waarom kiezen voor houtskeletbouw?

Houtskeletbouw is dé bouwmethode bij uitstek om jouw woning doorgedreven te isoleren. De isolatie wordt immers in het houten skelet voorzien, en koudebruggen worden vermeden.

Daarnaast is ook luchtdichtheid een belangrijke troef, deze factor wordt gecontroleerd met een blowerdoortest of luchtdichtheidsproef.

Energiezuinig bouwen heeft altijd nood aan een doordachte architectuur, en met houtskeletbouw kan je alle kanten uit.

Hoeveel kost een houtskeletwoning?

Houtskeletbouw is niet goedkoper dan een traditionele woning, maar de prijs van een houtskelet woning omvat meer wooncomfort voor hetzelfde budget/prijs. Doordat een houten structuur lichter is dan een traditionele structuur is het resultaat een meer gevarieerde architectuur, en dit voor hetzelfde budget!

Enkele voordelen van houtskelet:

  • Energiezuinig: De houten binnenstructuur biedt veel meer ruimte en mogelijkheden om maximaal te isoleren. Bovendien komen thermische onderbrekingen – de zogeheten koudebruggen of koudeknopen – veel minder voor dan bij traditionele woningen. Op zichzelf heeft hout – in tegenstelling tot baksteen – dankzij zijn cellenstructuur al sterk isolerende eigenschappen.
  • Luchtdicht voor een ideaal wooncomfort: Door luchtdicht te bouwen, voorkom je luchtlekken, die zorgen voor ongecontroleerde energieverliezen, zodat het ventilatiesysteem optimaal kan werken.
  • Droge bouwmethode: Het hart van het huis – het houten binnenskelet – bereiden we voor in een droog en verwarmd atelier. De montage op de werf duurt slechts een tweetal weken zodat de ruwbouw amper wordt blootgesteld aan weer en wind. Reeds bij de oplevering is een Arkana woning optimaal geconditioneerd.
  • Eindeloze architecturale mogelijkheden: De lichtheid van de constructie levert je een besparing op voor een minder zware fundering. Ook voor minder draagkrachtige gronden kan houtskeletbouw een oplossing zijn. Houtskeletbouw hangt niet samen met een specifieke bouwstijl. Modern of klassiek, alles kan.
  • Snelle bouwtijd, meteen instapklaar: Een houtskeletwoning is de helft sneller realiseerbaar dan een traditionele woning. Bovendien heeft jouw nieuwbouwwoning amper bouwvocht opgeslorpt. De binnenmuren zijn meteen klaar om te schilderen of verder af te werken volgens jouw persoonlijke wensen.
  • Prima isolatie tegen geluid van buitenaf: Hout(skeletbouw) haalt veel hogere waardes voor geluidsisolatie dan bakstenen. Storende geluiden – bijvoorbeeld verkeer op een drukke baan – blijven waar ze horen: buiten. Verhogen van de luchtdichtheid zorgt automatisch voor een verhoogde geluidsisolatie.

Veelgestelde vragen over houtskeletbouw

Blootstelling aan vocht tijdens opbouw?

De voorbereidende werken worden uitgevoerd in de werkplaats onder ideale omstandigheden. De opbouw van de geprefabriceerde elementen tot een winddichte structuur neemt slects 1 tot 2 weken in beslag. Hierdoor is de periode dat de structuur is blootgesteld aan de weersinvloeden beperkt.

Wat is de levensduur van een houtskeletbouw woning?

Eeuwenoude aanlegsteigers en historische gebouwen getuigen van de duurzaamheid van houtskeletbouw gebouwen.

Brandverzekering?

Er moet geen hogere verzekeringskost betaald worden omdat de structuur van houtskeletbouw moeilijk ontvlambaar is en een brandvertragende werking heeft. Dit komt doordat de constructie bekleed wordt met brandvertragende materialen zoals bv. gipskartonplaten, brandstoppen, isolatie,… De woningen beantwoorden ook volledig aan de STS 23, uitgegeven door het Nationaal Instituut voor Huisvesting. Deze eengemaakte technische specificatie handelt over het bouwen van “houtbouw” in het algemeen.

Waarom kiezen voor Arkana?

Bouwen met Arkana, betekent comfortabel en duurzaam bouwen. Onze energiezuinige woningen in houtskeletbouw herken je meteen aan de doordachte architectuur met een exclusief ontwerp en een heerlijk ruimtegevoel.

Standaard staat niet in onze woordenboek. Wij bieden jou een persoonlijke totaalbegeleiding. Je mag rekenen op een maximaal rendement voor jouw investering.

We raden onze klanten steeds aan om een werf in opbouw te bezoeken, of enkele realisaties te checken en te polsen naar hun ervaringen, hoe hebben ze het bouwproces ervaren, … 

In de getuigenissen op de website lees je hoe bouwers onze persoonlijke totaalaanpak beleefden en waardeerden.

Wil je meer informatie of blijf je graag op de hoogte van Open Werfdagen, neem dan zeker contact. We hopen je spoedig te ontmoeten.

Het Arkana-team

12 dingen die je moet weten over bouwtechnieken


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/1157-12719/arkana/partnerberichten/welke-bouwtechniek-en-bouwstijl-is-het-meest-geschikt-voor-jou/