livios logo

Een leefkelder, wat is dat?

Steeds vaker kiezen mensen om een leefkelder te integreren in hun nieuwbouwwoning. Maar wat is een leefkelder? Wat zijn de toepassingen? En vooral, wat zijn de voordelen van een leefkelder? Ontdek het hier.

12688-N

Leefkelder kijkwoning Herent

Foto Concrete House

12688-N

Badkamer in kelder

Foto Concrete House

12688-N

Natuurlijke lichtinval in de kelder

Foto Concrete House

Leefkelder vs. traditionele kelder

Kelders worden al lang niet meer enkel aanzien als functionele opslagruimte. Steeds vaker kiest men om van de kelder nuttige ruimtes te maken om zo compact en energiezuinig mogelijk te bouwen.

De voordelen van een opslagkelder zijn gekend. Maar wist je dat je door de kelder mee te isoleren en op te nemen in het verwarmd volume er ontelbare toepassingen voor deze ondergrondse ruimtes mogelijk worden? Vergeet de tijd van de “duffe” kelder waar vele ongebruikte spullen zich opstapelen, maar verander deze in leefruimtes.

Welke ruimtes kunnen we onderbrengen in onze leefkelder?

Wanneer men kiest om de kelder te integreren in de woning en dus te gebruiken als volwaardige leefruimte, moet deze voldoen aan hoge eisen en zullen er bepaalde voorzieningen getroffen moeten worden. Zo zal de kelder volledig geïsoleerd moeten worden en zullen de ruimtes aangesloten moeten worden op het ventilatiesysteem. Voor een optimaal comfort kan de kelder eventueel ook voorzien worden van (vloer-)verwarming. Om een aangename verlichting te creëren, worden deze kelders voorzien van natuurlijke lichtinval door ramen en/of vloerplaten in glas. Er kan ook een afzonderlijke toegang voorzien worden langs buiten. Je ziet het, de toepassingen zijn eindeloos. CONCRETE HOUSE heeft al vele woningen met leefkelder mogen realiseren. In deze uitvoeringen werd de kelder omgetoverd tot slaapkamer, badkamer, burelen,
ontspanningsruimten, ….

Voordelen van een leefkelder

Door de steeds strengere energie-eisen die door de overheid worden opgelegd, wordt compact en energiezuinig bouwen steeds belangrijker. De integratie van een leefkelder in een woning kan hier in helpen. Door nuttige ruimtes te verplaatsen naar de kelderverdieping kan je compact bouwen en dit heeft invloed op de energiezuinigheid van de woning. Maar dit is niet het enige voordeel van een leefkelder. Een ander pluspunt is dat alle ruimtes meer dan ooit met elkaar verbonden zijn. Zo krijg je een erg ruimtelijk en huiselijk gevoel, ook in de kelder.

Bezoek een leefkelder

Bekijk je graag een voorbeeld van een leefkelder? Bezoek dan onze energieneutrale kijkwoning in Herent elke zaterdag van 10u00 tot 16u00 of in Olen elke zaterdag van 13u00 tot 16u00.

Kijkwoning Herent
Mechelsesteenweg 1094
3020 Herent

Kijkwoning Olen
Stadsestraat 24
2250 Olen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/1234-12688/concrete-house/partnerberichten/een-leefkelder-wat-is-dat/