livios logo

Waarom isoleren?

Goede isolatie zorgt er voor dat je binnenshuis een behaaglijke temperatuur kunt behouden zodat je wooncomfort aanzienlijk zal verbeteren. Overigens zal je energieverbruik sterk afnemen door het verminderde warmteverlies. Dit is niet alleen gunstig voor je portefeuille, ook het milieu wordt hierdoor gespaard. Ten slotte is isolatie eveneens nodig om je woning te laten voldoen aan de wettelijk opgelegde EPB-eisen die vandaag de dag gelden.

13467-NL

Woning wordt volledig ingepakt met isolatie.

Foto Concrete House

13467-NL

Kelder isolatie.

Foto Concrete House

13467-NL

Isolatie aan de binnenzijde van een betonwand.

Foto Concrete House

Thermische inertie van beton

Een van de voordelen van een woning in beton is de thermische inertie. Dat is de capaciteit waarmee een materiaal warmte kan opslaan. Beton heeft van nature een hoge thermische inertie en kan tot zesmaal meer warmte stockeren dan bijvoorbeeld hout. Wat is nu het voordeel hiervan? In een betonwoning zul je minder last hebben van temperatuurschommelingen dan in een woning die gebouwd is met traditionele bouwmaterialen.

Zowel in de zomer als in de winter leidt dit tot een verhoging van het wooncomfort. In de winter koelt de woning ‘s nachts minder snel af en in de zomer zal de woning overdag niet oververhit raken door de hete zon. Door de stabiele temperatuur in een betonwoning neemt het aantal stookdagen per jaar significant af waardoor je veel energie kunt besparen.

Thermische isolatie

De start van een goed geïsoleerde woning begint bij het isoleren van je kelder. De kelder volledig isoleren is niet verplicht, maar helpt om een aantal bouwknopen op te lossen. Dit heeft een grote positieve invloed op het S-peil. Door de kelder rondom rond te isoleren en mee op te nemen in het beschermd volume zijn er ontelbare toepassingen voor deze ondergrondse ruimte mogelijk. Bureau, slaapkamer, badkamer, mancave, speelhoek, fitnessruimte, … Je kan het zo gek niet bedenken.

Het bovengronds gedeelte van de woning kan op verschillende manieren van isolatie worden voorzien. Afhankelijk van de gevelbekleding van de woning, kiest men voor harde isolatieplaten aan de buitenzijde in combinatie met een bepaald type gevelafwerking zoals crepi, steenstrips, hout, aluminium. Kiest men voor een betonlook aan de buitenzijde, dan wordt aan de binnenzijde van de dubbele wand tegen één van de schillen de isolatielaag reeds aangebracht. Door de naadloze manier van isoleren, kunnen koudebruggen worden vermeden. Dat is ideaal voor de energieprestaties van de woning.

Nog een belangrijk aspect om je warmteverliezen te beperken, is een goede isolatie van het plat dak. Bij Concrete House wordt een dik pak isolatie geplaatst bovenop de dakconstructie (breedvloerplaten, hellingschape, dampscherm, isolatie, dakdichting) waardoor er voldaan wordt aan de wettelijk opgelegde normen.

Bij moderne open woningen gaat een groot deel van de warmte verloren via ramen en deuren. Daarom is het belangrijk om ook hierin goed isolerende profielen en beglazing toe te passen. Standaard gebruiken wij Masterline 8 HI van Reynaers Aluminium meestal voorzien drievoudige beglazing.

Wens je meer informatie over ons bouwsysteem? Bezoek dan onze energieneutrale kijkwoning in Herent elke zaterdag van 10u00 tot 16u00.

Kijkwoning Herent
Mechelsesteenweg 1094
3020 Herent

12 dingen die je moet weten over bouwtechnieken


Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/1234-13467/concrete-house/partnerberichten/waarom-isoleren/