livios logo

Vloerverwarming: voordelen, nadelen en slimme oplossingen

Vandaag de dag zijn lage temperatuur verwarmingssystemen (zoals vloerverwarming) bij nieuwbouwprojecten bijna onmisbaar geworden. Ook bij grotere renovaties kunnen ze een zeer interessante piste zijn. Maar waar moet je dan precies op letten? Wat zijn de voor- en nadelen? Verwarmingsspecialist Radson wijst je de weg. 

13239-N

Foto Radson

13239-N

Foto Radson

13239-N

Foto Radson

De voordelen van vloerverwarming

Wie vloerverwarming overweegt, is zich meestal goed bewust van de voordelen: de ruimtes worden heel gelijkmatig en constant verwarmd, waardoor ze zeer aangenaam aanvoelen. Door het grote stralingsoppervlak met een lage temperatuur blijft het energieverbruik beperkt. Daarnaast is vloerverwarming zowel esthetisch als plaatsbesparend.

Het nadeel: tragere opwarmingstijd

De opwarmingstijd van vloerverwarming is relatief lang in vergelijking met radiatoren. Dit is niet altijd de meest comfortabele oplossing. Aan de hand van een thermostaat kan je wel verschillende scenario's instellen zodat de verwarming bijvoorbeeld één uur voor je thuiskomt begint met opwarmen.

De oplossing: combinatie met radiatoren

Voor een optimaal warmtecomfort, kies je voor de combinatie van vloerverwarming met de nieuwste generatie radiatoren. Want vloerverwarming is niet altijd in elke ruimte de meest geschikte oplossing. Denk maar aan de slaapkamer of de badkamer: in deze kamers is het niet nodig om constant te gaan verwarmen met vloerverwarming, maar wil je soms wel snelle warmte. In de badkamer kan een ecodesign elektrische radiator wonderen doen.

In de slaapkamer kan je kiezen voor de Ulow-E2 radiator. Deze innovatieve radiator op ultralage temperatuur is compatibel met alle warmtebronnen, ook met een warmtepomp. Dankzij de Ulow-E2 kan met één laag temperatuurregime gewerkt worden, waarmee zowel vloerverwarming als radiatoren worden gecombineerd. Zo kan je genieten van de flexibiliteit en reactiesnelheid van een radiator, én van alle comfortvoordelen van vloerverwarming.

Als je gebruik maakt van zoneregeling kan je bovendien elke kamer afzonderlijk verwarmen naar je eigen behoeften. Elke ruimte krijgt een eigen thermostaat die erover waakt dat de kamer enkel verwarmd wordt wanneer dat nodig is, volgens de temperatuur die jij wenst. Met de zoneregeling Touch E3 bedien je bovendien je verwarming van waar je maar wil, via een handige app op je gsm of tablet. 

Wat met renovatie?

Renovatie vraagt soms, vooral dan bij oudere woningen, om een creatievere aanpak. Het TS14 systeem van Radson kan in dat geval een goede oplossing zijn, gezien je met een droog system kan werken. Door de geprofileerde isolatieplaten af te werken met cementplaten in plaats van een chape, heb je geen droogtijd van de dekvloer. Het voordeel is dat de plaatsingstijd en de lage opbouwhoogte beperkt kunnen worden, cruciaal voor de meeste renovaties.

Welk systeem past het best bij jouw woning en behoeftes? Ontdek onze slimme verwarmingsoplossingen op: www.warmtevoorelkmoment.be


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/1251-13239/radson/partnerberichten/vloerverwarming-voordelen-nadelen-en-slimme-oplossingen/