livios logo

Koelen met vloerverwarming, radiatoren of convectoren

Hedendaagse woningen worden steeds beter geïsoleerd. Net daardoor is verkoeling zo’n belangrijk aspect geworden van een succesvol bouw- of verbouwproject. Slimme oplossing zijn voorhanden met vloerverwarming, radiatoren én convectoren.

13470-N

Foto Radson

13470-N

Foto Radson

13470-N

Foto Radson

Vloerverwarming met koeling: hoge warmtepieken vermijden

Vloerverwarming zorgt voor een comfortabele en gelijkmatige warmteverdeling en bespaart bovendien ruimte en energie, dat is gekend. Maar wist je dat vloerverwarming ook dienst kan doen als koelsysteem? Hoe werkt dit precies? Eenvoudig gezegd worden de leidingen van de vloerverwarming met koud water gevuld waardoor de vloer de ruimte afkoelt. Het is dus een vorm van topkoeling waarbij hoge warmtepieken in een woning vermeden worden.

Is een warmtepomp nodig?

Om vloerkoeling mogelijk te maken wordt een vloerverwarmingsinstallatie in een woning meestal gecombineerd met een omkeerbare warmtepomp. Zo’n warmtepomp zorgt dan voor verwarming in de winter en koeling in de zomer.

Vloerkoeling kan echter ook zonder warmtepomp. Naast je verwarmingsketel wordt dan een koelmachine of chiller geplaatst. Deze opstelling is eerder geschikt voor appartementsgebouwen waar de chiller in de centrale stookplaats geplaatst wordt.

Koelen met bestaande vloerverwarming

Het is perfect mogelijk om je bestaande vloerverwarming te gaan inzetten als vloerkoeling. Beschik je enkel over een verwarmingsketel? Dan moet je deze vervangen door een warmtepomp of uitbreiden met een chiller. Je vloerverwarming zelf vereist dan geen verdere aanpassingen.

Koelen met radiatoren

Koelen kan uiteraard niet alleen met vloerverwarming. De Ulow-E2 radiator bijvoorbeeld heeft een koelmodus waarmee je passief de ruimte kan verkoelen. Ulow-E2 werkt op dezelfde lage watertemperatuur als vloerverwarming. Je kan dus perfect beneden koelen met vloerverwarming en boven met de Ulow-E2!

De snelheid van de ventilatoren in de Ulow-E2 past zich automatisch aan naargelang het verschil tussen de kamertemperatuur en je gewenste temperatuur. Met de Boost functie wordt je gewenste temperatuur nog sneller bereikt. De Ulow-E2 is flexibeler dan vloerverwarming en dus ideaal voor ruimtes waar je het af en toe snel koeler willen hebben, zoals de studeerkamer of de slaapkamer.

Koelen met de Vido convector

De Vido convector van Radson heeft een warmtewisselaar met een groot oppervlak. In combinatie met convectie afkomstig van de ingebouwde ventilator zorgt hij voor het hoogste rendement. Ben je op zoek naar snelle actieve koeling met hoog vermogen, die bovendien fluisterstil is, dan is de Vido convector de oplossing voor jou. In een systeem met meerdere units in verschillende kamers, kan je zelfs bepaalde kamers verwarmen terwijl je andere koelt.

Altijd de juiste temperatuur dankzij zoneregeling

Voor een optimaal comfort stuur je individueel kamers aan via zoneregeling. Dankzij de Touch E3 bedien je je verwarming zelfs van waar je maar wil, via een handige app op je gsm of tablet!

Ontdek welke warmteoplossing het meest geschikt is voor jouw project: www.warmtevoorelkmoment.be  


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/1251-13470/radson/partnerberichten/koelen-met-vloerverwarming-radiatoren-of-convectoren/