livios logo

Na-isoleren met een voorzetwand? Dat doe je zo!

Wil je een lelijke muur verstoppen, leidingen verbergen of bepaalde kamers in huis extra akoestisch of thermisch isoleren? Een voorzetwand van gipsplaten is de ideale oplossing! Hoe je die zelf plaatst? Met dit handig stappenplan van Knauf!

12887-N

Foto Knauf

12887-N

Foto Knauf

12887-N

Foto Knauf

Met een voorzetwand plaats je een nieuwe wand vlak voor je bestaande binnenmuur. De gipsplaten zitten daarbij bevestigd op een aluminium frame, waartussen je ook makkelijk het isolatiemateriaal plaatst. Ben je van plan om zelf zo’n voorzetwand te maken? Knauf helpt je op weg, stap voor stap!

 

Stap 1: Bereid je muur voor

Borstel de ondergrond van je bestaande binnenmuur grondig af en meet hem nauwkeurig op. Zo weet je hoeveel profielen en platen je nodig hebt en op welke maat je deze moet zagen.

Stap 2: Maak je profielen klaar

Voor het plafond en de vloer gebruik je UD-profielen, voor de verticale profielen in het frame zelf gebruik je CD-profielen. Het frame bevestig je enkele centimeters voor de bestaande muur in de vloer en in het plafond. Zo hou je voldoende ruimte vrij tussen het frame en de bestaande muur om nadien vlot het isolatiemateriaal aan te brengen.

Stap 3: Bevestig de profielen

Positioneer een UD-profiel op de grond en aan het plafond en boor de gaten voor. Kleef daarna dichtingsband op de UD-profielen om de akoestiek te verbeteren en gebruik spijkerpluggen om ze in je vloer en plafond vast te maken. Snij nu de CD-profielen op maat en zet ze uit om de 600 mm. Zo past het isolatiemateriaal er precies tussen.

 Stap 4: Plaats de isolatie

Bevestig de directafhanger (een speciaal bevestigingsmiddel voor de profielen) met spijkerpluggen op de bestaande muur en dit op halve wandhoogte (maximum 1,5 m). Schuif de CD-profielen in het UD-profiel en gebruik Teckschroeven om het CD-profiel te bevestigen aan de directafhanger. Doe dit voor elk verticaal profiel en plooi daarna de zijkanten van de directafhangers om. Daarna kan je de glaswolplaten Acoustifit van Knauf Insulation tussen de verticale profielen aanbrengen.

Stap 5: Plaats de gipsplaten en werk af

Snij je gipsplaten op maat. Hou er rekening mee dat je onderaan een voeg van 10 mm moet openhouden tussen de gipsplaat en de vloer. Zet het Schroefhulpstuk Plus van Knauf op je boormachine en gebruik 25 mm lange snelbouwschroeven om de gipsplaten tegen het frame te bevestigen. Voorzie om de 25 cm een schroef, maar schroef niet in de horizontale profielen. De hoeken van je voorzetwand kan je uitwerken met smallere stroken gipsplaat. Werk de voegen tussen de gipsplaten af met Filler pasta en wapeningsband.

Afwerken maar!

Het grote voordeel van een voorzetwand uit gipsplaten? Je kan deze meteen verder afwerken. Schilderen, behangen of betegelen? Dat kan allemaal!


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/140-12887/knauf/partnerberichten/na-isoleren-met-een-voorzetwand-dat-doe-je-zo/