livios logo

Gipsplaten in je badkamer? Dit zijn de do’s and don’ts

Wil je je badkamer zelf afwerken met gipsplaten? Dat kan perfect. Tenminste als je rekening houdt met enkele aandachtspunten. Knauf helpt je op weg met deze tips en tricks.

13650-N

Foto Knauf

13650-N

Foto Knauf

13650-N

Foto Knauf

In een badkamer is het risico op vochtinfiltraties in wanden en plafond groter dan in een droge ruimte. Toch kan je er gerust met gipskarton aan de slag als je rekening houdt met deze voorschriften van Knauf. Bereid je voor op een geslaagde gipskartonklus in je badkamer met deze do’s and don’ts.

1. Gebruik waterwerende platen

Eerst en vooral gebruik je in vochtige ruimtes best waterwerende gipskartonplaten. Je herkent ze ook wel aan hun groene kleur. De kern van deze platen is behandeld met een waterafstotend siliconenproduct, waardoor ze beter bestand zijn tegen de indringing van vocht. Je kan kiezen tussen twee diktes: platen van 9,5 mm en platen van 12,5 mm.

->Tip: Wil je een douchehoek maken met gipsplaten en die afwerken met tegels? Deze handige klusvideo’s helpen je op weg.

2. Zorg voor een waterdichte afwerking

Enkel waterwerende platen volstaan nog niet voor een waterdicht resultaat. Ook de afwerking van je gipsplaten verdient de nodige aandacht. Die moet namelijk waterafstotend zijn. Werk je je muren af met tegels? Dan heb je waterdichte tegellijm, tegels en voegproduct nodig. Krijgt je muur een verflaag als afwerking, dan moet je kiezen voor waterdichte verf.

->Tip: Geen idee waar je deze producten kan vinden? Vind hier een dealer bij jou in de buurt.

3. Extra aandacht voor voegen

Elke hoek of aansluiting met andere bouwmaterialen vraagt extra aandacht. Hier bestaan speciale waterdichte banden voor die je eenvoudig in de hoeken kleeft. Let ook op de doorvoeren van de leidingen. Die moeten waterdicht en soepel afgewerkt worden met een gepast siliconenvoegsel. Ook je douche en de zones boven en rond je bad en lavabo moet je eerst behandelen met meerdere lagen van een waterdichte primer. In de Knauf Douche-afdichtset zit alles wat je hiervoor nodig hebt. Handig!

->Tip: Heb je ook het juiste gereedschap in huis? Ontdek hier wat je allemaal nodig hebt.

De smaak te pakken?

Wil je meer gipsklussen in huis zelf aanpakken? In de doe-het-zelfgids vind je heel wat praktische tips. Eerder visueel ingesteld? Op Atelier Knauf helpen uitvoeringsvideo’s je stap voor stap doorheen je klus. Succes!

10 dingen die je moet weten over plaatsing badkamer


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/140-13650/knauf/partnerberichten/gipsplaten-in-je-badkamer-dit-zijn-de-dos-and-donts/