livios logo

CHECKLIST: efficiënt en milieuvriendelijk warm water voor jouw gezin!

Van doorstromer tot boiler of warmtepompboiler: zoveel manieren om je water op te warmen, maar wat is de beste oplossing voor jouw gezin? Met deze handige checklists geniet je straks in de meest optimale omstandigheden van een bad of douche!

11963-N

Een zonneboiler is ideaal voor wie zijn water op een milieuvriendelijke manier wil verwarmen.

Foto Van Marcke

11963-N

Een warmtepompboiler verbruikt drie keer minder dan een elektrische boiler.

Foto Van Marcke

11963-N

Een warmwaterboiler bestaat uit een groot voorraadvat dat gekoppeld is aan de centrale verwarming.

Foto Van Marcke

11963-N

Een doorstromer verwarmt je water onmiddellijk tot maximum 60°C.

Foto Van Marcke

11963-N

Opgelet: je kan niet op elk dak zonnepanelen plaatsen, de oriëntatie en het daktype zijn belangrijk.

Foto Van Marcke

1. Doorstromer
Een doorstromer verwarmt je water onmiddellijk tot maximum 60°C, afhankelijk van de (traploze) instelling, op het moment dat je de kraan opendraait. Het is de eenvoudigste en goedkoopste oplossing. Maar omdat het water instant opgewarmd wordt, ben je beperkt qua debiet en temperatuur.

Een doorstromer is ideaal voor:

 • Wie een goedkoop systeem wenst;
 • Wie op zoek is naar een compacte oplossing;
 • Kleine gezinnen waar meerdere personen zelden tegelijk warm water gebruiken;
 • Vakantiewoningen en weekendverblijven;
 • Mensen met een waterbesparende douche waarbij een beperkt debiet volstaat.

TIP: controleer bij de keuze van het doorstroomtoestel of het voldoet aan het gewenste warmwaterdebiet voor jouw sanitaire toestellen.

2. Centrale verwarmingsboiler
Een warmwaterboiler bestaat uit een groot voorraadvat dat gekoppeld is aan de centrale verwarming, zodat je altijd voldoende warm water voorhanden hebt, zelfs als je een groot bad wil laten vollopen of wanneer er meerdere personen tegelijk warm water nodig hebben. Deze oplossing is duurder dan een doorstroomtoestel, maar je wint aan comfort.

Een centrale verwarmingsboiler is ideaal voor:

 • Wie maximaal comfort wenst in de badkamer;
 • Kroostrijke gezinnen;
 • Gezinnen waar meerdere personen vaak gelijktijdig warm water nodig hebben;
 • Gezinnen met een ruim bad en/of een grote regendouche;
 • Wie nu of later een zonneboiler installeert.

TIP: ben je van plan om later nog een zonneboiler te installeren, zorg er dan voor dat je voorraadvat groot genoeg is: een inhoud van 200 liter geldt als minimum. Let wel: je kan je water op jaarbasis maar voor 60% verwarmen met zonnecollectoren en hebt dus altijd ketelondersteuning nodig.

3. Zonneboiler
Heb jij veel warm water nodig én wil je je ecologische voetafdruk beperken? Dan is een zonneboiler jouw perfecte match. Met slechts 3 tot 5 m² aan zonnecollectoren op je dak kan je 50 tot 60% van je warmwaterverbruik dekken met zonne-energie. De rest haal je uit een andere warmtebron, zoals een cv-ketel, warmtepomp of elektrische weerstand. Opgelet: je kan niet op elk dak zonnepanelen plaatsen, de oriëntatie en het daktype zijn belangrijk.

Een zonneboiler is ideaal voor:

 • Wie zijn water op een milieuvriendelijke manier wil verwarmen;
 • Kroostrijke gezinnen met een groot warmwaterverbruik;
 • Mensen met te weinig ruimte voor PV-panelen die toch zonne-energie willen gebruiken;
 • Wie gebruik wil maken van de interessante premies in Brussel, Vlaanderen en Wallonië.

Opgelet: de Vlaamse premie van 550 euro per m² geplaatste zonnecollectoren (met een maximum van 2.750 euro en maximum 40% van de factuur) daalt in 2019. Snel beslissen is de boodschap!

TIP: wil je weten hoe een zonneboiler precies werkt en wat voor jou de beste oplossing is? Bezoek een Van Marcke Inspirations of Big Blue Point!

4. Warmtepompboiler
Wist je dat de energie-efficiënte warmtepomptechnologie ook geschikt is voor het opwarmen van warm water? Een warmtepompboiler verbruikt drie keer minder dan een elektrische boiler. Wie helemaal hernieuwbaar wil gaan, kan de nog resterende elektrische energie opwekken met fotovoltaïsche panelen. Voor een optimaal rendement plaats je de warmtepompboiler het best in een ruimte met veel restwarmte, zoals de wasruimte of garage.

Een warmtepompboiler is ideaal voor:

 • Gezinnen met een grote warmwaterbehoefte;
 • Wie met een relatief beperkte investering zijn ecologische voetafdruk wil verkleinen;
 • Wie zelf elektriciteit opwekt met PV-panelen;
 • Renovaties waarbij de bestaande elektrische boiler vervangen wordt door een energie-efficiënter en makkelijk te installeren systeem.

5. Elektrische boiler
Een laatste mogelijkheid, is de elektrische boiler, waarmee je zonder cv-ketel toch je water kan opwarmen. De moderne toestellen, zoals de Twido elektrische waterverwarmer die je exclusief bij Van Marcke kan kopen, zijn zeer energie-efficiënt en verbruiken weinig water.

Een elektrische boiler is ideaal voor:

 • Wie zijn bestaande elektrische boiler vervangt door een energiezuinig exemplaar;
 • Eigenaars van PV-panelen die hun opgewekte elektriciteit maximaal willen benutten;
 • Wie een ruimte wil ombouwen tot badkamer met zo weinig mogelijk breekwerken (geen gasaanvoer, luchtaanvoer of rookgasafvoer nodig);
 • Wie snel over warm water wil beschikken.

TIP: de Twido van Van Marcke, die je kan combineren met een ingebouwd toilet of badkamermeubel, gaat drie keer langer mee dan een gewone elektrische boiler en laat zich volledig aansturen met behulp van een app. Ontdek hier nog meer voordelen!

Verbruik beperken
Het energiezuinig opwarmen van water is maar één deel van het verhaal. Om je warmwaterfactuur terug te dringen, moet je ook slimmer gaan verbruiken. Begin met deze handige tips van Van Marcke!


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/160-11963/van-marcke/partnerberichten/checklist-efficient-en-milieuvriendelijk-warm-water-voor-jouw-gezin/?utm_source=Livios&utm_medium=Website&utm_campaign=PartnerMessage-verwarming-en-energie-hier-liggen-ver-bouwers-het-meest-wakker-van