livios logo

Verwarming en energie: hier liggen (ver)bouwers het meest wakker van!

Als energieadviseur bij Big Blue van Van Marcke, krijgt Geert Verspeel dagelijks vragen van (ver)bouwers over energiezuinige technieken en verwarming. Hij zet speciaal voor jou de drie meest voorkomende op een rijtje. 

12151-N

Bij de Big Blue Points van Van Marcke kan je terecht met al je vragen over verwarming en warm water.

Foto Van Marcke

12151-N

De keuze van een ketel hangt af van de omvang van je gezin en het aantal badkamers/douches in huis.

Foto Van Marcke

12151-N

Met een weersafhankelijke regeling en buitenvoeler bespaar je op je energiefactuur.

Foto Van Marcke

  1. Kan vloerverwarming bij renovatie?

Veel hangt af van de omvang van je renovatieproject. Eerst en vooral moet je woning zeer goed geïsoleerd zijn als je kiest voor vloerverwarming. Ook je vloerafwerking is bepalend. Ga je voor parket? Weet dan dat een houten vloer isolerend werkt en ongeveer 25% minder warmte doorlaat dan een keramische tegel.

Daarom wordt er bij renovatie in de meeste gevallen gekozen voor standaard verwarmingselementen, zoals radiatoren. Wil je geen zichtbare verwarmingselementen in je leefruimte? Dan zijn vloerkanalen met ingebouwde ventilatoren een optie. Daarvoor heb je maar een beperkte inbouwdiepte nodig en geniet je van een zeer snelle reactietijd. 

TIP: wil je je warm water zo efficiënt en milieuvriendelijk mogelijk verwarmen? Check hier welke opties je hebt

  1. Waarop letten bij het kiezen van een gaswandketel?

Het antwoord op deze vraag verschilt van gezin tot gezin:

Aantal badkamers of douches

Heb je meerdere badkamers of douches en wil je op verschillende plaatsen op hetzelfde moment sanitair warm water? Dan werk je het best met een buffervat. Voor een woning met één badkamer is een combiketel de betere oplossing. Zo verbruik je enkel gas op het moment dat je sanitair warm water vraagt. Je beschikt ook steeds over warm water. 

Omvang gezin

De inhoud van je buffervat hangt af van de omvang van je gezin. We rekenen op een gemiddeld verbruik van 50 liter water per persoon. Als je het buffervat te klein kiest, heeft dat een impact op je sanitair comfort. Verder zijn warmteverliezen bepalend voor de keuze van het vermogen van je ketel. Bij de renovatie van een gemiddelde woning voldoet een gaswandketel van ongeveer 25Kw. Bij nieuwbouw hebben we nu ongeveer 6 à 10Kw nodig om te verwarmen. Wij stellen hier een gaswandketel voor met een bijhorend buffervat. 

Welke regimes?

Verder bekijken we op welke regimes je woning werkt. Heb je op het gelijkvloers vloerverwarming en op de verdiepingen radiatoren? Dan plaatsen we een pompgroep met een gemengde kring (vloerverwarming) en een directe kring (radiatoren). Daarvoor moet je ketel wel kunnen samenwerken met de pompgroepen. 

Lees ook: de 6 meest voorkomende vragen over het onderhoud van een verwarmingsketel

  1. Wat is het voordeel van een weersafhankelijke regeling?

Een weersafhankelijke regeling bepaalt de uitgaande temperatuur van je ketel naargelang de buitentemperatuur. Een buitenvoeler, die je aan de noordzijde van je woning moet plaatsen, stuurt die buitentemperatuur door naar je ketel. De installateur zal een stooklijn instellen die bij verschillende buitentemperaturen de vertrektemperatuur van de ketel bepaalt. De minimum buitentemperatuur hangt af van regio's. Bijvoorbeeld aan de Kust -7°C, voor de Kempen -10°C en de Ardennen -12°C. 

Vanaf dat punt wordt de stooklijn ingesteld tot op een buitentemperatuur waarop je geen verwarming meer wenst (vb. +18°C). Zo heb je niet steeds dezelfde vertrektemperatuur aan de ketel en bespaar je energie. 

Kenniscentrum voor al jouw vragen

Wil je meer tips over energiezuinig verwarmen en duurzaam wonen? Laat je adviseren door de professionele energieadviseurs van Van Marcke. Maak snel je afspraak in een Big Blue Point bij jou in de buurt.

10 dingen die je moet weten over totaalrenovatie


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/160-12151/van-marcke/partnerberichten/verwarming-en-energie-hier-liggen-ver-bouwers-het-meest-wakker-van/