Kies voor een warmtepomp: de verwarmingsoplossing van de toekomst

Niemand kan de dans van de immense energieprijzen ontspringen. Maar je kan wel investeren in duurzame verwarmingstechnieken, waardoor je kan besparen op je maandelijkse factuur. In de kijker: warmtepompen.

Besparen op lange termijn

Een heerlijk warm huis in de winter en genieten van warm sanitair water: dat is wooncomfort. Maar zoals we ondertussen allemaal weten, is dat niet gratis. De gasprijzen rijzen de pan uit en doen veel mensen overstappen op een warmtepomp, dé verwarmingsoplossing van de toekomst. Met een warmtepomp kan je dan ook aanzienlijk besparen op energie.

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een energiezuinige en duurzame verwarmingsoplossing die haar energie uit de natuur (de bodem, het grondwater of de lucht) haalt. Met die vrijgekomen energie, kan je je woning verwarmen (en zelfs koelen!) en sanitair warm water produceren. Vervang je je huidige verwarmingsketel door een warmtepomp, dan kan je jaarlijks tot 40% besparen op je energiefactuur. Let wel: de besparing is afhankelijk van de manier waarop je je woning verwarmt (vloerverwarming of radiatoren).

Welke types warmtepompen bestaan er?

Lucht-waterwarmtepomp

Een lucht-waterwarmtepomp haalt warmte uit de lucht en geeft ze af aan het water van je verwarmingssysteem. Er zijn 2 soorten lucht-waterwarmtepompen: een monoblock of een splitsysteem. Een monoblock bestaat uit 1 toestel dat binnen of buiten wordt geplaatst. Een split bestaat uit zowel een binnen- als buitenunit.

Geothermische warmtepomp

Een geothermische warmtepomp onttrekt warmte uit het grondwater of de bodem om je woning te verwarmen. De captatie van warmte uit de bodem gebeurt verticaal of horizontaal.

Bij verticale captatie of putboring, onderscheiden we 2 soorten warmtepompen: water-waterwarmtepomp (via waterput) en bodem-waterwarmtepomp (via geothermische bodemwarmtewisselaar). Bij een water-waterwarmtepomp worden er 2 waterputten in de grond geplaatst. Het warme grondwater uit de boorput, geeft vervolgens zijn warmte af aan de verdamper van de warmtepomp. Bij een bodem-waterwarmtepomp worden er geothermische bodemwarmtewisselaars gebruikt in plaats van waterputten. De warmtewisselaar haalt de warmte uit de grond.

Bij horizontale captatie is er geen putboring nodig. De warmte wordt onttrokken uit de grond aan de hand van een buizennet onder de tuin, van zo’n meter diep. Horizontale captatie is goedkoper dan verticale. Let wel: je hebt er een grote tuin voor nodig.

Lucht-luchtwarmtepomp

Bovenstaande types warmtepompen dienen hoofdzakelijk om je woning te verwarmen en om warm water voor sanitair gebruik te produceren. Met een lucht-luchtwarmtepomp of een omkeerbare warmtepomp, kan je je woning zowel verwarmen als koelen. Deze warmtepomp werkt volgens het principe van een airco.

Meer weten?

Een warmtepomp is ideaal om te besparen op je energiefactuur. Maar is het geschikt voor elke woning? En kan je je hoogrendementsketel zomaar vervangen door een warmtepomp? Heb je ook zonnepanelen nodig en wat kost het? Ontdek je graag meer over het hoe en wat van warmtepompen? Boek dan je afspraak bij Van Marcke. De experts geven graag advies op maat om jouw energiefactuur te verlagen.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media