livios logo

De U-waarde van je ramen uitgelegd

Isolatie is vandaag superbelangrijk in je woning en bijgevolg ook bij de keuze van je ramen. Hiervoor moet je letten op de U-waarde of warmtedoorgangscoëfficiënt van je buitenschrijnwerk. Hoe lager die is, hoe beter je ramen isoleren.

13424-N

Foto Oben

3 verschillende U’s
De U-waarde bestaat uit drie onderverdelingen.

 • De Uf- waarde voor het profiel
  Met de “f” van frame
  Geeft aan hoe veel warmte verloren gaat via je profiel
 • De Ug-waarde voor het glas
  Met de “g” van glas
  Gaat over je beglazing
  Mag van de EPB-regelgeving tot 1,0 zijn. Niet hoger
 • De Uw-waarde voor je volledig raam
  Met de “w” van window
  Gaat over de totale waarde van je raam (profiel + glas + afstandshouder)
  Maak je combinatie via deze tabel

U-waarde bij deuren
Zowel bij transparante deuren (bijvoorbeeld met een glaspaneel) als opake deuren (die geen zonlicht doorlaten) tellen de U-waardes ook. Bij de transparante deuren zijn die hetzelfde als bij ramen. Bij de opake varianten is de maximaal toegelaten U-waarde 2,00 W/m²K wanneer de deur in contact staat met de buitenomgeving of een onverwarmde ruimte.

De afstandshouder
Deze zit tussen twee glaslagen en heeft ook een invloed op je U-waarde. Oben gebruikt de Ecotec afstandshouder. Die versterkt de isolerende werking van dubbel of driedubbelglas ongeacht het type schrijnwerk. Hierdoor win je nog eens 0,2 tot 0,3 W/m²K op de Uw-waarde tov de traditionele metalen isolatieglasafstandshouder.

Offertes vergelijken
Om verschillende offertes voor je buitenschrijnwerk te vergelijken, raden we je aan om appels met appels te vergelijken. En dat geldt ook voor de U-waardes. Vergelijk dezelfde U-waardes met elkaar om een juist beeld te krijgen.


Meer weten over de U-waardes van je buitenschrijnwerk of hoe we verschillende beglazingstypes inschakelen voor een maximaal resultaat. Kom dan eens langs in onze toonzaal in Zonhoven of maak een afspraak met één van onze adviseurs.

11 dingen die je moet weten over ramen en deuren


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/234-13424/oben/partnerberichten/de-u-waarde-van-je-ramen-uitgelegd/