livios logo

Grey Day: een noodkreet voor groene warmte

De televisiezender Canvas introduceerde vorig jaar het begrip ‘Grey Day’, de dag waarop we alle hernieuwbare energie hebben opgebruikt die er op een jaar tijd in België wordt geproduceerd. Dit jaar viel Grey Day al op 4 februari. De rest van het jaar moeten we het dus stellen met energie uit kerncentrales, steenkool of olie. Om op schema te zitten had ‘Grey Day’ eigenlijk op 6 februari moeten vallen. Aan dit tempo haalt België nooit de Europese klimaatdoelstellingen van 2020. Volgens voorspellingen doen we er zo nog 230 jaar over voor ons land voor 100% op groene energie draait.

12818-NL

Daikin Alterma 3

Foto Daikin Airconditioning Belgium

12818-NL

Daikin zonneboiler

Foto Daikin Airconditioning Belgium

Hoog tijd dat we met onze neus op de feiten worden gedrukt: het moet milieuvriendelijker en met minder fossiele brandstoffen. Als consument kun je daar zeker je steentje toe bijdragen. Kies bijvoorbeeld voor een energie-efficiënte warmtepomp of een zonneboiler.

Inzetten op ‘groene warmte’

De uiterst moeizame verbeteringen zijn best verrassend, want de voorbije jaren zette ons land sterk in op duurzame energie. Er werden massaal windmolens geplaatst en ook zonnepanelen zorgden voor meer groene stroom. Hierdoor ontstond er zelfs een zogenaamde groene ‘stroomversnelling’, maar het mocht helaas niet baten. Toegegeven, het is voor België niet altijd makkelijk om hernieuwbare energie te produceren. We zijn niet het meest zonnige land en hebben maar beperkte ruimte om windmolens te plaatsen. Toch mag dit geen excuus zijn. De reden voor de trage vorderingen ligt dan ook voornamelijk elders: we focussen ons bijna uitsluitend op energie, terwijl we geen rekening houden met ‘groene warmte’.

Een warmtepomp kan bijdragen

De overheid kan die groene warmte halen uit de verbranding van biomassa, maar de consument kan door gebruik te maken van een warmtepomp ook een steentje bijdragen. Een warmtepomp gebruikt op een efficiënte manier de thermische energie die aan een natuurlijke warmtebron (grond, water of lucht) wordt onttrokken. Die energie wordt vervolgens afgegeven aan het warmteafgiftesysteem in het toestel. De overheid wil nu streven naar de plaatsing van gemiddeld 6.400 warmtepompen per jaar. Zulke toestellen zijn veelbelovend, onder andere door hun lage Co2-uitstoot. De premies voor warmtepompen werden dan ook vorig jaar vereenvoudigd én verhoogd.

Ook zonneboilers kunnen helpen

Naast warmtepompen zijn ook zonneboilers een milieuvriendelijke oplossing. Deze energiebron heeft een lage kostprijs en een ultrahoog rendement. Het toestel zal je energiefactuur drastisch doen dalen en werkt nóg efficiënter dan zonnecellen. Ook zonneboilers maken deel uit van het plan van de overheid, waarin staat dat we moeten streven naar de plaatsing van gemiddeld 9.500 toestellen per jaar. Om dat voornemen te ondersteunen krijg je bij renovatie zowel een premie van je netbeheerder als een verlaagd btw-tarief van 6% in plaats van 21% als je huis ouder is dan tien jaar. De overheid geeft dus een duwtje in de rug.

Warmtepompen en zonneboilers hebben een positieve impact op het milieu en kunnen ons helpen om de klimaatdoelstellingen te halen. Het is dan ook hoog tijd dat België naast groene wind- en zonne-energie ook de kaart trekt van groene warmte-energie. Als we ons met z’n allen harder inspannen, kunnen we ‘Grey day’ volgend jaar toch al enkel dagen opschuiven. Wie weet maken we zo een grote sprong van zes dagen en halen we de geplande datum, 10 februari.

14 dingen die je moet weten over hernieuwbare energie


Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/359-12818/daikin-airconditioning-belgium/partnerberichten/grey-day-een-noodkreet-voor-groene-warmte/