livios logo

Een blik op de toekomst: nieuwe woonvormen en duurzame verwarming

Heel lang is de gezinswoning de norm geweest, maar tegenwoordig duiken er almaar vaker nieuwe woonvormen op die beter beantwoorden aan de huidige maatschappelijke ontwikkelingen. Het gaat niet louter om een sociaal fenomeen, ook op technisch gebied veranderen de woningen. Waar vroeger stookolie of mazout dé brandstof bij uitstek was, kiest men vandaag steeds vaker voor duurzame verwarmingssystemen. Logisch, want stookolie is erg belastend voor het milieu en geen geschikte warmtebron met het oog op de toekomst.

13568-N

Daikin warmtepompen

Foto Daikin Airconditioning Belgium

13568-N

Daikin Altherma 3 warmtepomp

Foto Daikin Airconditioning Belgium

Wonen in de toekomst

Wat zijn de mogelijkheden van de nieuwe woonvormen en komt er een verbod op stookolie?

Nieuwe woonvormen 

Ons land raakt almaar meer volgebouwd en experts zijn het erover eens dat we dichter bij elkaar moeten wonen in verschillende woonlagen om hieraan het hoofd te bieden. Daarnaast verandert de gezinssamenstelling en zien we steeds vaker nieuwe samengestelde gezinnen. En ook ecologie speelt een belangrijke rol: we worden ons er meer en meer van bewust dat onze huidige woonvormen al te belastend zijn voor het milieu

Nieuwe woonvormen moeten op deze actuele vraagstukken een antwoord bieden, maar hoe ze er precies zullen uitzien, is vandaag nog niet honderd procent duidelijk. Toch zijn er al een aantal nieuwe manieren van wonen die de toekomst voor ogen houden. Denk maar aan:

  • Cohousing en co-wonen: een vorm van wonen waarbij mensen een aantal ruimtes met elkaar delen. Bij cohousing gaat het onder meer om de leefruimte, bij co-wonen eerder om algemene ruimtes zoals een wasplaats of bergruimte.
  • Zorgwonen of kangoeroewonen: een woonvorm die inspeelt op de vergrijzing. Hierbij wonen ouderen in bij een jonger gezin om betere zorg te kunnen krijgen.
  • Een meegroeiwoning: een woning die modulair kan meegroeien met de behoeften, gezinssituatie én financiële mogelijkheden van de bewoner(s).

Transitie naar duurzame vormen van verwarming

Als je ziet met hoeveel schadelijke stoffen de verbranding van stookolie gepaard gaat, is het duidelijk dat deze vorm van verwarmen niet houdbaar blijft. Het is dan ook wenselijk om over te stappen op milieuvriendelijke verwarmingssystemen of om op z’n minst stookolie te combineren met duurzame warmtebronnen op basis van hernieuwbare energie.

Als je kiest voor een nieuwe woonvorm, is het logisch dat je ook opteert voor een verwarmingsoplossing die klaar is voor de toekomst. Kies je voor een warmtepomp, dan zit je op alle vlakken goed: het is milieuvriendelijk, energiezuinig, rendeert optimaal en je bent klaar voor de EPB-eisen van 2021. Tegen 2021 is het de bedoeling dat alle nieuwe gebouwen bijna-energieneutraal gebouwd worden. Ze verbruiken weinig energie voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. En de energie die nog nodig is, wordt uit groene energiebronnen gehaald. Warmtepompen zijn hiervan een uitstekend voorbeeld. Ideaal voor nieuwbouw, renovatie en nieuwe woonvormen. En ook de combinatie met zonnepanelen is mogelijk en staat garant voor de meest ‘groene’ manier van verwarmen.

Stookolieketels zullen dus niet meer toegelaten zijn. Meer weten over dit verbod op stookolie? Klik hier voor meer info.

Ben je op zoek naar een geschikte verwarmingsoplossing voor een eigentijds woonconcept? Surf naar www.daikin.be of neem contact op met Daikin.

12 dingen die je moet weten over hernieuwbare energie

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/359-13568/daikin-airconditioning-belgium/partnerberichten/een-blik-op-de-toekomst-nieuwe-woonvormen-en-duurzame-verwarming/