livios logo

EPB, BEN en HVAC: het ‘groene’ trio

Alle gebouwen waarvoor een stedenbouwkundige vergunning wordt aangevraagd of een melding wordt gedaan, moeten voldoen aan de EPB (Energieprestatie en Binnenklimaat) vereisten. Deze eisen worden elk jaar strenger. Zo moeten tegen 2021 ingrijpende energetische renovaties voldoen aan het E-peil, de energieprestatie van de woning, E70 in plaats van E90 en alle nieuwe woningen 'bijna-energieneutraal' (BEN) gebouwd worden. Dat houdt in dat je woning weinig of geen energie verbruikt voor verwarming, ventilatie, koeling en sanitair warm water. Concreet betekent dit dat het E-peil niet hoger mag zijn dan E30 en moet er een bepaalde minimumhoeveelheid energie uit hernieuwbare energiebronnen worden gehaald.

14590-NL

Daikin zonnepanelen

Foto Daikin Airconditioning Belgium

14590-NL

Daikin warmtepomp

Foto Daikin Airconditioning Belgium

14590-NL

Daikin warmtepompboiler

Foto Daikin Airconditioning Belgium

14590-NL

Daikin zonneboiler

Foto Daikin Airconditioning Belgium

Dit kan onder meer door de installatie van een zonneboiler, een warmtepompboiler of een warmtepomp, al dan niet aangesloten op zonnepanelen.

Verlaag je E-peil met …

… een zonneboiler

Met een zonneboiler kan je op een eenvoudige en milieuvriendelijke manier zonne-energie omzetten in warmte. Met deze opgewekte warmte kan je sanitair water en je huis verwarmen.

… een warmtepompboiler

De warmtepompboiler haalt warmte uit de lucht en gebruikt die vervolgens om sanitair water op te warmen. Daarnaast kunnen sommige warmtepompboilers ook koude lucht verspreiden om je slaapkamer tijdens de zomermaanden te verkoelen of warme lucht om je woonkamer te verwarmen.

… een warmtepomp

Met een warmtepomp kan je woning verwarmen, koelen en voorzien van sanitair warm water. Er bestaan vier verschillende soorten warmtepompen die elk energie uit de natuur halen om warmte te creëren.

…en zonnepanelen

Een combinatie van een warmtepomp en zonnepanelen is de beste manier om groene warmte te produceren. De groene energie die je immers opwekt met zonnepanelen, kan je gebruiken om de warmtepomp aan te drijven. Op die manier verbruikt de warmtepomp veel minder elektriciteit van het net. Bij sommige installaties is het zelfs mogelijk om van bijna 100% groene energie te genieten. 

Zowel de zonneboiler als de warmtepompboiler kunnen gecombineerd worden met een warmtepomp, al dan niet aangesloten op zonnepanelen, voor een optimaal resultaat en het meest gunstige effect op het E-peil.

Hoe kies je de juiste warmtepomp?  Daikin adviseert. 

Welke warmtepomp je best kiest, hangt af van je eigen voorkeuren, je budget en je woning. Daarom ontwierp Daikin een tool die je adviseert bij je keuze voor het meest efficiënte verwarmingssysteem voor jouw specifiek project. Klik hier en ontdek het Daikin-systeem dat het beste bij jou past.

14 dingen die je moet weten over hernieuwbare energie


Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/359-14590/daikin-airconditioning-belgium/partnerberichten/epb-ben-en-hvac-het-groene-trio/