livios logo

Welk afgiftesysteem combineren met je warmtepomp?

Vanaf 2021 worden de EPB-eisen weer wat strenger en moeten nieuwbouwwoningen 'bijna-energieneutraal' (BEN) gebouwd worden. Dat houdt in dat je woning weinig of geen energie verbruikt voor verwarming, ventilatie, koeling en sanitair warm water. Concreet betekent dit dat het E-peil niet hoger mag zijn dan E30 (E70 voor renovaties) en moet er een bepaalde minimumhoeveelheid energie uit hernieuwbare energiebronnen worden gehaald. Deze kan je halen door je woning uit te rusten met een warmtepomp. Je hebt dan nog de keuze uit verschillende afgiftesystemen om aan je warmtepomp te koppelen. Hieronder een beknopt maar duidelijk overzicht.

14605-NL

Daikin Altherma warmtepomp

Foto Daikin Airconditioning Belgium

14605-NL

Daikin Altherma HPC warmtepompconvector

Foto Daikin Airconditioning Belgium

14605-NL

Daikin lucht/lucht warmtepomp Stylish

Foto Daikin Airconditioning Belgium

14605-NL

Daikin warmtepomp en radiatoren

Foto Daikin Airconditioning Belgium

Combineer de warmtepomp met…

… vloerverwarming

Een warmtepomp en vloerverwarming zijn de ideale combinatie. Ze werken allebei volgens het principe van lagetemperatuurverwarming en koppelen daarom ecologie aan maximaal comfort. Bovendien zijn vloerverwarming en een warmptepomp naadloos aan te sluiten: je kunt beide systemen gelijktijdig installeren, maar kunt ook bestaande vloerverwarming aan een nieuwe warmtepomp koppelen of omgekeerd.

… een warmtepompconvector

Een warmtepompconvector werkt op een vergelijkbare manier als een radiator. Ze verwarmen beiden een ruimte door middel van convectie. Toch zijn er belangrijke verschillen: enerzijds kan de warmtepompconvector ook koelen en anderzijds werkt deze met lagere watertemperaturen dan de traditionele radiatoren. Ze zijn dus een prima alternatief voor verouderde radiatoren. Met zijn slanke design en stille werking, leent het toestel zich ook uitstekend voor plaatsing in, bijvoorbeeld, de slaapkamer. De warmtepompconvector kan ook gecombineerd worden met vloerverwarming.

…. een airco

Lucht-luchtwarmtepompen, airco’s in de volksmond, zijn milieubewuste toestellen om de woning te verwarmen en te koelen. De buitenunit onttrekt de warmte uit de lucht, zelfs bij koud weer, en voert deze als warme lucht naar de units in de woning. In de zomer wordt dit proces omgedraaid: de warmte van binnen wordt afgevoerd naar buiten. Op die manier garandeert het systeem een constante en aangename temperatuur in elk seizoen.  

Wil je een lucht-luchtwarmtepomp in je woning?  Dan kan je kiezen uit verschillende fluisterstille modellen. 

  • De wandmodellen zijn moderne units die naadloos aansluiten op de wand en zo perfect passen in elk interieur.  
  • De vloermodellen zijn eenvoudig te installeren in elke kamer en compacter dan radiatoren.  
  • De plafondmodellen zijn de ideale oplossing voor wie houdt van een strak interieur met onzichtbare verwarmingstoestellen. 

Op één buitenunit kunnen meerdere binnenunits worden aangesloten.

… radiatoren

Het is ook perfect mogelijk om een warmtepomp aan te sluiten op traditionele radiatoren. Bekijk wel of het gaat om hoge of lagetemperatuurradiatoren. Worden je oude radiatoren verwarmd door een gas- of mazoutketel, dan zijn dit waarschijnlijk hogetemperatuurradiatoren. Dit is het geval in de meeste bestaande en zeker in oudere woningen. De maximale wateraanvoertemperaturen voor deze radiatoren ligt tussen 65°C en 90°C. Wens je die te behouden? Dan moet je verwarmingsinstallatie ook hoge temperaturen kunnen leveren. De nieuwe state of the art Daikin Altherma 3 H Hoge Temperatuur lucht-waterwarmtepomp is in dit geval het geschikte toestel! Met temperaturen tot 70°C kan de installatie de bestaande radiatoren gebruiken om de woning te verwarmen. Zo bespaar je de kost van nieuwe radiatoren of de installatie van vloerverwarming, maar geniet je toch van de voordelen van een warmtepomp.

Zijn je bestaande radiatoren niet zo oud, wens je er nieuwe te plaatsen of heb je convectoren, dan is het mogelijk je radiatoren op een lagetemperatuurwarmtepomp aan te sluiten.

Volledig pallet oplossingen voor zowel nieuwbouw als renovatie

Interesse om je woning uit te rusten met een warmtepomp? Ga zeker eens te rade bij Daikin, dé specialist op gebied van warmtepompen. Dankzij het uitgebreide bestaande gamma warmtepomptoepassingen beschikt Daikin over een compleet pallet klimaatoplossingen. Dit voor nieuwbouw en renovatie en zowel voor hoge- als lagetemperatuur afgiftesystemen.

Hoe kies je het juiste systeem? Daikin adviseert. 

Welk systeem je best kiest, hangt af van je eigen voorkeuren, je budget en je woning. Daarom ontwierp Daikin een tool die je adviseert bij je keuze voor het meest efficiënte verwarmingssysteem voor jouw specifiek project. Klik hier en vind de juiste Daikin-oplossing voor jouw woning.

14 dingen die je moet weten over hernieuwbare energie


Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/359-14605/daikin-airconditioning-belgium/partnerberichten/welk-afgiftesysteem-combineren-met-je-warmtepomp/