livios logo

Ga je bouwen? Hou dan rekening met deze tips voor een duurzame woning

Proficiat. Je hebt dé ideale bouwgrond gevonden en start weldra aan het grote avontuur. Een huis bouwen. Dan zijn er heel wat zaken waar je rekening mee moet houden, want je wil het natuurlijk van de eerste keer juist hebben. Heb je al stil gestaan bij de verschillende opties om duurzaam te bouwen én te wonen? Het bespaart niet alleen geld, maar het is ook nog eens goed voor het milieu. Daikin somt vier handige tips en tricks op waar je zeker rekening mee moet houden. Succes!

15295-NL

Daikin warmtepomp

Foto Daikin Airconditioning Belgium

15295-NL

Daikin warmtepomp

Foto Daikin Airconditioning Belgium

15295-NL

Daikin warmtepomp en zonnepanelen

Foto Daikin Airconditioning Belgium

15295-NL

Daikin lucht-lucht warmtepompen Stylish

Foto Daikin Airconditioning Belgium

1/ Isoleren, isoleren en nogmaals isoleren

Alles begint bij een degelijke isolatie. Nieuwbouwoningen moeten sowieso aan strenge voorwaarden voldoen wat de isolatie betreft. Vanaf 2021 moet eigenlijk elke nieuwbouw zo goed als energieneutraal zijn. Dit zijn de zogenaamde BEN (bijna energieneutrale)-woningen. Met een goede isolatie van jullie woning zit je dus sowieso goed. Je voldoet aan de normen én je draagt ook nog eens zorg voor het milieu én jullie portemonnee.

2/ Kies voor hernieuwbare energie

De duurzaamheid van je woning valt of staat daarnaast ook met de keuze voor groene energie. Hoe doe je dat? Laat fossiele brandstoffen links liggen en ga resoluut voor hernieuwbare energiebronnen. Zeer populair in zowel nieuwbouw als renovatie zijn warmtepompen. Een duurzame oplossing die je woning verwarmt, koelt en voorziet van sanitair warm water door hernieuwbare energie afkomstig van de zon, uit de grond of uit de lucht.

3/ Duurzaam bouwen duur? Dat hoeft niet perse

Duurzaam bouwen hoeft écht niet duurder te zijn. Heel wat duurzame opties kosten weinig of niets extra, omwille van deze twee redenen:

  • Kiezen voor duurzaamheid betaalt zich vroeg of laat terug. Goed isoleren bijvoorbeeld zorgt ervoor dat je minder moet stoken en jouw energiefactuur dus een pak lager ligt.  
  • Niet alleen voor renovaties voorziet de Vlaamse Overheid premies, ook nieuwbouwwoningen komen in aanmerking. Sowieso dient jouw nieuwe woning te voldoen aan de wettelijke energienormen. Ligt het E-peil van jouw woning lager dan wat de wet voorziet, dan krijg je automatisch een vermindering van de onroerende voorheffing.

Bekijk hier welke premies er in 2021 beschikbaar zijn, afhankelijk van jullie woonplaats, voor een warmtepomp van Daikin.  

4/ Denk aan zonnepanelen

Ga nog een stapje verder en kies ervoor om zélf groene energie te produceren. Op die manier draag je niet alleen zorg voor het milieu, maar daalt ook jouw energiefactuur. Idealiter kies je ervoor om jouw zonnepanelen aan te sluiten op de warmtepomp van Daikin. De energie die je opwekt via jouw zonnepanelen kan je namelijk gebruiken om de warmtepomp aan te sturen. Twee keer goed nieuws dus, want doordat jouw warmtepomp minder elektriciteit van het net gebruikt, zal ook jouw energiefactuur (nogmaals) een stuk lager liggen!

 

Wil je nog meer tips in verband met duurzaam bouwen? Check dan zeker eens de blog van Daikin, boordevol handige tips en tricks. Hulp nodig bij de keuze van de meest geschikte warmtepomp? De Daikin experts helpen je graag op weg. Contacteer hen of bezoek het Daikin Experience Center in Wavre of Gent voor advies én inspiratie.

14 dingen die je moet weten over hernieuwbare energie


Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/359-15295/daikin-airconditioning-belgium/partnerberichten/ga-je-bouwen-hou-dan-rekening-met-deze-tips-voor-een-duurzame-woning/