livios logo

Hoe wonen in de toekomst?

De laatste tijd zien we heel wat nieuwe woonvormen opduiken. Cohousing en co-wonen, kangoeroewoningen, tiny houses en modulaire meegroeiwoningen zijn allemaal duurzame alternatieven voor meer traditionele woonvormen. Maar wat verstaan we onder deze woonvormen en hoe dragen klimaatvriendelijke energiebronnen, zoals warmtepompen, bij aan de duurzaamheid ervan en een groenere toekomst? Daikin werpt er zijn licht op.  

15359-NL

Daikin Altherma 3 warmtepomp

Foto Daikin Airconditioning Belgium

15359-NL

Daikin Stylish lucht-lucht warmtepomp

Foto Daikin Airconditioning Belgium

Cohousing

Dit fenomeen komt overgewaaid uit Denemarken, waar het ontstond in de jaren 60 en 70. Bij cohousing delen personen of gezinnen een woning, waarvan bepaalde delen, zoals de keuken of de woonkamer, gemeenschappelijk zijn. Bij de variant co-wonen gaat het meer om algemene ruimtes die gedeeld worden, zoals de wasruimte, een schuur of een tuin. Voor de rest heeft iedereen ook zijn eigen privéruimtes. Cohousing en co-wonen zijn financieel interessante en duurzame oplossingen om een beperkte woonruimte optimaal te benutten.

Koegoeroewoningen

Ook wel zorgwoningen genoemd, bestaan uit twee delen: een privégedeelte voor een 65-plusser en een hoofdgedeelte waar een gezin of een jongere persoon woont. Dit concept dient een maatschappelijk belang omdat het ingaat tegen eenzaamheid en zorg voor (hulpbehoevende) personen makkelijker maakt. Daarnaast is het ook financieel voordelig en duurzaam. Zo heb je bijvoorbeeld maar één verwarmingsinstallatie nodig voor meerdere woonkamers.

Tiny houses

Tiny houses zijn ontstaan in de VS. Zoals hun naam aangeeft, gaat het om wooneenheden die heel wat kleiner zijn dan traditionele woningen. Vaak zijn ze ook mobiel. Tiny houses zijn relatief goedkoop en bieden de eigenaars heel wat vrijheid. Let op: deze woningen zijn momenteel nog niet wettelijk geregeld in België, aangezien de woonoppervlakte kleiner is dan wat voorzien is in de wet.

Modulaire woningen

Modulaire woningen zijn momenteel nog niet zo populair, hoewel ze wel zeer praktisch zijn. Het gaat om woningen die opgebouwd zijn uit verschillende goedkope eenheden. Het volstaat om die tot een geheel samen te stellen of terug te verkopen in functie van je behoeftes. Deze budgetvriendelijke oplossing is makkelijk aanpasbaar aan jouw levensfase: vanaf het moment dat je gaat samenwonen over de geboorte van je eerste kind totdat alle kinderen het huis uit zijn en je terug met twee bent.

Een verwarmingssysteem op maat

Uiteraard heb je ook in het huis van de toekomst nood aan een verwarmingsinstallatie. Vervuilende en energieverslindende mazoutketels zijn hier niet meer op hun plaats. Deze verwarmingssystemen zijn hoe dan ook gedoemd om te verdwijnen, aangezien het Nationaal Energie- en Klimaatplan voorschrijft dat ze tegen 2035 allemaal vervangen moeten zijn door meer duurzame alternatieven. Maar welke verwarmingssystemen voldoen dan wel?

Warmtepompen, al dan niet omkeerbaar, beantwoorden aan alle eisen van morgen: ze zijn beter voor de planeet, duurzaam, energiezuinig en performant. Je kan ze bovendien ook aansluiten op zonnepanelen, op die manier produceer je zelf op een duurzame manier een gedeelte van de benodigde elektriciteit.

 

Geïnteresseerd in een verwarmingssysteem voor een huis van de toekomst? Vraag advies aan de Daikin-experts. Ze helpen je graag verder.

14 dingen die je moet weten over hernieuwbare energie


Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/359-15359/daikin-airconditioning-belgium/partnerberichten/hoe-wonen-in-de-toekomst/