livios logo

Bespaar op je energiefactuur: kies voor een warmtepomp

We kunnen er niet om heen: zowel de vastgoedprijzen als de energieprijzen swingen momenteel de pan uit. Meer en meer gezinnen gaan daarom investeren in hun bestaande woning en nadenken hoe ze deze duurzamer kunnen verwarmen. Er zijn heel wat oplossingen. Daikin helpt je graag in je zoektocht en geeft een paar tips.

Kies voor een warmtepomp

Of je nu renoveert of niet, een oud verwarmingssysteem vervangen door een energiezuinige warmtepomp is altijd een goed idee. Nu de prijzen van fossiele brandstoffen blijven stijgen, is dit duurzamere alternatief een must-have in iedere woning. Warmtepompen verbruiken niet alleen weinig energie, ze stoten ook minder CO2 uit dan traditionele verwarmingssystemen. Bovendien hebben ze een gunstig effect op je E-peil en doen ze de waarde van je woning stijgen. Ook het gebruiksgemak is belangrijk. Met één systeem kan je zowel je woning verwarmen, koelen en van sanitair warm water voorzien.

Er zijn vier verschillende soorten warmtepompen:

-          Lucht-water warmtepomp onttrekt warmte aan de lucht en voert die lucht naar binnen via een watercircuit. Die warmte kan je gebruiken voor je sanitair water te verwarmen of voor de verwarming.

-          Lucht-lucht warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht om ruimtes in je huis te verwarmen. In de zomer kan je dit proces omdraaien zodat de installatie dienstdoet als airconditioning systeem.

-          Grond-water warmtepomp maakt gebruik van warmte die in de ondergrond aanwezig is. Voor dit systeem moet je een buizennetwerk aanleggen wat een vrij hoge investeringskost met zich meebrengt. Om rendabel te werk te gaan beschik je het best over een goede ondergrond, perfect geïsoleerd huis en vloerverwarming.

-          Water/water warmtepomp onttrekt warmte uit grondwater. Hiervoor heb je een dieptepomp nodig die het water uit de grond pompt en een lozingsput waarin het gebruikte grondwater terechtkomt. Deze warmtepomp heeft het hoogste rendement maar ook een hoge investeringskost.

Vind via de Daikin selectietool het toestel dat het best bij jou past.

Bijkomende tip: Isoleer je woning. Hoe beter je woning is geïsoleerd, hoe hoger het rendement van je warmtepomp.

Verwarm je woning met groene energie

Ons klimaat krijgt het alsmaar zwaarder te verduren en ook de stijgende energieprijzen zorgen ervoor dat steeds meer mensen zelf energie willen produceren. Wil je onafhankelijk zijn van fossiele brandstoffen? Combineer dan je warmtepomp met zonnepanelen om een volledig autonome installatie te verkrijgen. De groene energie die je opwekt met zonnepanelen, kan je gebruiken om de warmtepomp aan te drijven. Op die manier verbruikt je warmtepomp veel minder elektriciteit van het net. Zo draag je niet alleen zorg voor het milieu maar ook voor je energiefactuur.

Bijkomende tip: sluit een buffervat aan op je installatie om de warmte die je warmtepomp produceert op te slaan en te herverdelen volgens je eigen wensen.

BENOveren is goed voor je portemonnee

Investeer je in een warmtepomp dan krijg je van de overheid een premie. Afhankelijk van waar je woont en het type warmtepomp dat je installeert, zijn er verschillende mogelijkheden. Vaak heeft je woning meerdere ingrepen nodig om deze duurzamer te maken. Ook hiervoor bestaan er meer algemenere energiepremies.

Meer weten?

Bezoek ons Daikin Experience Center in Gent of Waver en stel al je vragen rechtstreeks aan een medewerker. Ga voor optimaal comfort en zet samen met ons de eerste stappen in een groenere wereld. 

 

14 dingen die je moet weten over hernieuwbare energie


Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/359-15690/daikin-airconditioning-belgium/partnerberichten/bespaar-op-je-energiefactuur-kies-voor-een-warmtepomp/