livios logo

Kiezen van nieuwe ramen: tips en tricks!

Bij bouwen en verbouwen is de raamkeuze heel belangrijk. Dit neemt ook een flinke hap uit het budget. Informeer je daarom voldoende en denk goed na over wat je precies wilt.
Hieronder vind je een aantal tips waar je rekening mee kan houden.

11076-N

Foto Sapa

11076-N

Foto Sapa

Materiaal

Hoewel aluminium over het algemeen als duurder wordt ervaren dan pvc en hout is dit toch zeker een te overwegen optie. Aluminium heeft namelijk een aantal voordelen die opwegen tegen de iets hogere aankoopprijs. Zo is aluminium zeer sterk en ideaal om grotere overspanningen met grote glasoppervlaktes uit te voeren. Aluminium heeft ook een zeer moderne uitstraling en is het perfecte materiaal voor minimalistische toepassingen. Bovendien zijn aluminium ramen zeer makkelijk te onderhouden en bijna 100% recycleerbaar. Een zeer duurzame keuze dus.

Soort ramen

In de keuze van ramen zijn er een aantal mogelijkheden: zo zijn er verschillende soorten draairamen, schuiframen en vouwramen, in verschillende stijlen en uitvoeringen. Weet dat een vast raam iets goedkoper, veiliger en beter geïsoleerd is maar dat de ruimte niet verlucht kan worden. Draaikip-ramen zijn dan weer iets duurder maar deze zijn ideaal om te verluchten en te poetsen.
Ook voor schuiframen zijn er verschillende toepassingen: zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een schuifraam met 1 of meerdere schuivende delen die aan de binnenkant of aan de buitenkant schuiven.

Normen

Afhankelijk of je voor renovatie of nieuwbouw kiest en ook afhankelijk voor welke periode de werken zijn gepland kunnen de normen en eisen anders zijn. Weet dat er EPB-normen bestaan voor het vervangen of aankopen van nieuwe ramen en dat voor de woning in zijn geheel ook het E-peil en K-peil van toepassing is. Voor bouwaanvragen vanaf januari 2018 vervangt het S-peil het K-peil, maar het E-peil blijft nog steeds van toepassing. Voor deze zaken is het belangrijk om je zeer goed te informeren bij bijvoorbeeld een architect of een vakman.

Kwaliteit

Last but not least is de kwaliteit zeer belangrijk. We spreken dan niet alleen over de kwaliteit van de ramen, maar ook over de kwaliteit van de vakman. Bij SAPA werken wij met een netwerk van SAPA AluminiumVakmannen die ook gebonden zijn aan een 10-punten-kwaliteitscharter.

Klik hier om meer te weten over de SAPA AluminiumVakmannen, of vind hier meteen een SAPA AluminiumVakman in jouw buurt.

11 dingen die je moet weten over ramen en deuren

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/556-11076/sapa/partnerberichten/kiezen-van-nieuwe-ramen-tips-en-tricks/