livios logo

De warmtepompboiler: Klimaatvriendelijk alternatief voor elektrische boiler

Wie een warmtepompboiler voor sanitair warm water installeert, kan daar vanaf 1 januari een premie van 400 euro voor krijgen.

12748-N

warmtepompboiler

Foto Vlaams Energieagentschap (VEA)

Zo'n warmtepomp met een boilervat haalt warmte uit de lucht en geeft die af aan het sanitair warm water. Om je aan te zetten zo snel mogelijk voor hernieuwbare energie te kiezen, daalt de premie de volgende jaren. In 2019 bedraagt hij 400 euro, in 2020 300 euro en vanaf 2021 tot en met 2023 bedraagt de premie nog 200 euro. Vanaf 2024 wordt geen premie meer gegeven. Een warmtepompboiler is een pak energiezuiniger dan een gewone elektrische boiler en een goed alternatief voor een klassieke elektrische boiler. Een warmtepompboiler is een toestel dat warmte uit de lucht haalt en afgeeft aan jouw sanitair water.

Met een warmtepompboiler, kan je je elektriciteitsverbruik voor het aanmaken van sanitair warm water met 2/3 verminderen. Een mooie energiebesparing. Je spaart er gemiddeld zo’n 300 euro per jaar mee op je energiefactuur. Een warmtepompboiler verwarmt je sanitair water door energie te onttrekken uit de lucht rondom. Dit gebeurt via een warmtepomp. Deze kan zich in het toestel bevinden dat je in de kelder, in je garage of op zolder geplaatst hebt. Of de pomp kan ook buiten geplaatst worden om buitenlucht aan te zuigen.

Heb je zonnepanelen op je dak, dan kan je met de elektriciteit die opgewekt wordt, ook je warm water op een milieuvriendelijke manier opwarmen. Je kan op die manier je zonne-energie opslaan in je warmtepompboiler.

Een warmtepompboiler met A+ label is wat duurder in aankoop dan een elektrische boiler. Reken op een kostprijs van 2.500 à 3.000 euro.

Als je een nieuwe warmtepompboiler plaatst, word je bovendien beloond met een energiepremie. Je maakt een toekomstgerichte keuze, goed voor het milieu en het klimaat. In 2019 krijg je een premie van de netbeheerder (Fluvius) van 400 euro. Volgend jaar daalt de premie naar 300 euro. Je kan je premie aanvragen via www.fluvius.be

Nieuwe infofilm warmtepompboiler

De werking van de warmtepompboiler wordt uitgelegd in 90 seconden.

12 dingen die je moet weten over hernieuwbare energie


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/630-12748/vlaams-energieagentschap-vea/partnerberichten/de-warmtepompboiler-klimaatvriendelijk-alternatief-voor-elektrische-boiler/