livios logo

Hoe de overheid jouw renovatie financiert

De elektriciteit- en aardgasprijzen swingen de pan uit en ook de aankoop van bouwmaterialen is aanzienlijk gestegen. Vandaag de dag is het enorm moeilijk om het renovatieproject van je droomwoning te financieren. Het kostenplaatje loopt al gauw hoog op. Wie het een beetje slim aanpakt, laat de Vlaamse overheid een deel van zijn renovatieproject betalen. Er zijn verschillende financiële steunmaatregelen die enorm interessant zijn.

De EPC-labelpremie

Iedereen die eigenaar is van een woning of appartement met een slecht energielabel, opgemaakt vanaf 2019, kan een EPC-labelpremie aanvragen. Die premie kan oplopen tot 5.000 euro als je binnen vijf jaar het energielabel van je woning aanzienlijk verbetert. Dit doe je door je woning te voorzien van hernieuwbare energie en een dik isolatiepakket, waar je trouwens ook een individuele premie kan voor krijgen. Om een zo realistisch mogelijke inschatting te maken, kan je advies inwinnen bij je architect, een EPC-deskundige of bij een Energiehuis.

Het renteloze renovatiekrediet

Net een woning gekocht met een slecht energielabel en ga je binnenkort de akte ondertekenen? Dan kan je beroep doen op het renteloze renovatiekrediet. Wie binnen de vijf jaar de energieprestatie van zijn woning aanzienlijk verbetert, kan bovenop de hypothecaire lening voor de aankoop van het pand ook een renteloze lening tot 60.000 euro afsluiten bij zijn bank voor de renovatie ervan. Ook sloop- en heropbouw komen in aanmerking. Heb je een pand met slechte energieprestatie verkregen door schenking of erfenis? Dan kan je beroep doen op de energielening+.

Mijn VerbouwPremie

Vanaf 1 oktober 2022 start Mijn VerbouwPremie voor al wie investeert in energie-efficiëntie (warmtepomp(boiler), dakisolatie, muurisolatie, vloerisolatie, hoogrendementsglas en zonneboiler) en woningkwaliteit (ramen en deuren, binnenrenovatie, elektriciteit en sanitair). Deze eengemaakte premie brengt de meeste energiepremies van Fluvius en de renovatiepremie van Wonen-Vlaanderen samen en kan je aanvragen via één digitaal loket. Handig, toch?

6% btw bij sloop- en heropbouw en investeringen in hernieuwbare energie

Niet ieder pand is geschikt voor renovatie. Soms is sloop- en heropbouw interessanter. Het verlaagd btw-tarief van 6 % voor de afbraak van gebouwen en de heropbouw van woningen loopt tot eind 2023. Het moet gaan om woningen die gedurende 5 jaar de enige en eigen woning van de bouwheer/koper zijn en die een bewoonbare oppervlakte hebben van maximum 200 m². Op een bouwbudget van 200.000 euro, kan je tijdelijk nu 30.000 euro btw uitsparen. Ook wie investeert in zonnepanelen, warmtepomp of zonneboiler, betaalt in woningen tot 10 jaar oud, nu tijdelijk ook 6% btw in plaats van 21% btw voor facturen tot eind 2023.


{

Het beste van Livios in je mailbox?

Volg ons op social media

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/630-16232/vlaams-energie-en-klimaatagentschap/partnerberichten/hoe-de-overheid-jouw-renovatie-financiert/