livios logo

Duurzaam bouwen in de praktijk: met deze 3 tips lukt het jou!

Een duurzame levensstijl is niet langer gewoon een trend, maar een visie die steeds meer koppels en gezinnen toepassen. En dat begint al bij het bouwen van de woning. Maar hoe pak je dat nu aan, duurzaam bouwen? Dewaele geeft je 3 handige tips!

10291-N

Landelijke woning in houtskeletbouw door Dewaele

Foto Dewaele Woningbouw

10291-N

Moderne woning in houtskeletbouw door Dewaele

Foto Dewaele Woningbouw

1. Benut de zon op een verstandige manier

Wist je dat je flink wat energie bespaart door je woonst praktisch gratis op te warmen met natuurlijk zonlicht, een onuitputtelijke en hernieuwbare energiebron? Daar kan je op anticiperen door grote glasramen in te bouwen aan de zuiderse kant

Natuurlijk mag het niet gloeiend heet worden in je woning. Daarom raden we je aan een goede zonwering of een ruime dakoversteek te laten bouwen. Dankzij de flexibele houtskeletbouwstructuur van Dewaele loopt dat van een leien dakje!

Wist je dat je in een nieuwbouwwoning zelfs verplicht bent om één van de bekende hernieuwbare energiebronnen te voorzien? Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen, een zonneboiler of een warmtepomp.

Neem eens een kijkje in het bouwdagboek van één van onze klanten!

2. Isoleer als een pro

Duurzaam bouwen en isolatie zijn twee handen op één buik. En daar pluk jij als bewoner ook de vruchten van: een goede isolatie betaalt zich snel terug via de lagere energiefactuur.

Hoe je nu precies isoleert als een echte pro? Eerst en vooral moet de isolatie zeker dik genoeg zijn, ononderbroken (zo hebben koudebruggen geen schijn van kans!) én voldoende afgeschermd van vocht. Handig: als je kiest voor een woning in houtskelet, dan laat de wandconstructie een dikkere, extra stevige isolatie toe dan een klassieke stenen muur met spouwisolatie.

Weet dat je bovendien het dak en de vloeren niet mag vergeten. Ook daarbij heeft houtskelet een streep voor op traditionele woningen. De verdiepingsvloeren zijn gemakkelijk te isoleren. Resultaat: de warmte ontsnapt niet naar boven!

Bekijk onze prachtige realisaties!

3. Gebruik duurzame materialen

Logischerwijs is ook de materiaalkeuze van uiterst belang om een duurzame woning te laten neerzetten. Het laatste wat je wil, is dat je materialen op een gegeven moment moeten worden uitgebroken omdat ze hun werk niet doen.

Waarom ga je niet voor natuurlijke bouwmaterialen? Denk maar aan hout: dé materiaalsoort met bewezen lange levensduur. Aan het einde van hun levensduur kunnen houttoepassingen ook makkelijk worden gerecycleerd. Ook is het een oneindig hernieuwbare grondstof die weinig energie vergt om te produceren. Moet het nog gezegd dat ook daarom een woning in houtskelet een slimme zet is? 

Ontdek welke materialen Dewaele gebruikt voor zijn woningen. 

Meer weten over duurzaam bouwen dankzij houtskelet? Neem gerust contact op met Dewaele!

11 dingen die je moet weten over duurzaam en levenslang wonen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/732-10291/dewaele-woningbouw/partnerberichten/duurzaam-bouwen-in-de-praktijk-met-deze-3-tips-lukt-het-jou/