livios logo

[Gids] Een bijna energieneutrale woning bouwen (BEN)

Tegen 2021 moet nieuwbouw in Vlaanderen beantwoorden aan de Europese energiestandaard. Concreet? Jouw woning haalt dan een E-peil van minder dan of gelijk aan 30 en is bijna-energieneutraal (BEN). Maar wat is die norm juist? En waarom bouw je vandaag al best BEN?

10838-N

Bijna energieneutrale woning in Kuurne, gebouwd door Dewaele Woningbouw

Foto Dewaele Woningbouw

10838-N

Bijna energieneutrale woning in Kuurne, gebouwd door Dewaele Woningbouw

Foto Dewaele Woningbouw

Wat is een BEN-woning en wat is de norm?

Een BEN-woning verbruikt bijna geen energie dankzij een prima isolatie en ventilatie. En dat merk je natuurlijk op je energiefactuur. De weinige energie die je nodig hebt, komt trouwens vooral uit hernieuwbare bronnen.

Wanneer voldoe je aan de BEN-norm? De energienorm ligt eigenlijk al vast sinds 2006 in de energieprestatieregelgeving (EPB). Elk jaar verlaagt en verstrengt de norm. Tot 2021. Dan bedraagt het E-peil van nieuwe woningen maximaal E30, bijna energieneutraal.

Waarom vandaag al BEN-bouwen?

Waarom wachten tot 2021 als een BEN-woning bouwen alleen maar voordelen oplevert? Een goede E-score creëert bijvoorbeeld een meerwaarde voor je huis. Noem het dus gerust een investering in de toekomst.

Maar ook op korte termijn win je bij BEN. Energiebesparende maatregelen en hernieuwbare energie betalen zichzelf op korte termijn terug, want je merkt het meteen op je energiefactuur. Doe je beter dan de norm voorschrijft? Dan word je beloond met extra premies, een korting op de onroerende voorheffing en een extra voordelige lening.

Enkele voordelen op een rij:

  • Zeer lage energiefactuur
  • Beter comfort door minder warteverlies en tocht
  • Woning behoudt zijn waarde, ook na 2020
  • Minder afhankelijk van fossiele brandstoffen
  • Helpt klimaatverandering tegen te gaan

Bekijk hier een realisatie van een BEN-woning ›

Wat zijn de concrete eisen?

Overzicht EPB-eisen BEN-woningen:

  • E-peil: 30
  • K-peil: 40 (wordt in 2018 vervangen door het S-peil)
  • Netto energiebehoefte voor verwarming: <= 70 kWh/m2
  • Oververhitting: < 6500 Kh

De gebouwschil

Wat is een goede isolatieschil? Houtskeletbouw  zit al een tijd in de lift en doet het prima op dat vlak. De buitenmuren bestaan dan uit houten stijlen met daartussen isolatiemateriaal. De buitenkant wordt afgewerkt met een beplanking, pleister of gevelstenen. Bekijk hier de doorsnedes van wanden uit houtskeletbouw.

BEN-eisen voor de gebouwschil:

(…) Verder lezen? Klik hier!

11 dingen die je moet weten over duurzaam en levenslang wonen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/732-10838/dewaele-woningbouw/partnerberichten/gids-een-bijna-energieneutrale-woning-bouwen-ben/