livios logo

Waarom biedt houtskeletbouw meer voordelen dan een traditionele bouw?

Nog aan het aan twijfelen over de bouwmethode voor jouw woning in spé? Houtskeletbouw zit de laatste jaren in de lift en dat is geen toeval. De techniek biedt namelijk (bijna) alleen maar voordelen. Een snelle uitvoering, perfecte isolatie en lichte constructie bijvoorbeeld. Meer troeven ontdekken?

11053-N

Opgebouwd in 5 tot 10 werkdagen

Foto Dewaele Woningbouw

11053-N

Zowel een landelijke woning als een supermoderne woning zijn mogelijk

Foto Dewaele Woningbouw

11053-N

Ideaal voor op minder draagkrachtige bouwgrond

Foto Dewaele Woningbouw

11053-N

Brandveilig en perfect geïsoleerd

Foto Dewaele Woningbouw

Voordelen 

1. Snelle opbouw

 De opbouw van een houtskeletbouw op de werf duurt maar 5 tot 10 werkdagen. De bouwelementen worden namelijk op voorhand geproduceerd in het atelier. Gevolg? Een efficiënter productieproces en minder verloren werkuren.

Bekijk hier alvast enkele realisaties: landelijk, modern of tijdloos.

2. Prima isolatie

Hout bevat thermische eigenschappen en bereikt snel de gewenste temperatuur. Houten wanden voelen dan ook nooit koud aan. In combinatie met massieve chape en zwaar plaatmateriaal vormt het de ideale inertie voor onze klimaatzone.

Bekijk hier de opbouw van de wanden.

3. Milieuvriendelijk 

Hout is er in overvloed, de voorraad is onuitputtelijk. Bij de verwerking worden zo goed als geen afvalstoffen geproduceerd. Het energieverbruik en de CO2-uitstoot liggen veel lager dan bij andere materialen. Een ecologische keuze dus!

4. Lichte constructie

Een houtskeletwoning is een lichtgewicht, zeker in vergelijking met een traditionele woning. Ideaal voor minder draagkrachtige bouwgrond. En je hebt vaak minder zware funderingen nodig, wat dan weer resulteert in een fikse besparing.

5. Brandveilig 

In tegenstelling tot wat je zou denken heeft hout een zeer goede brandweerstand. Onze constructies doen zelfs vier keer beter dan de norm voorschrijft. De proef op de som nemen? Dewaele Woningbouw deed de test in het brandlabo van Warrington Fire in Gent.

O ja, de traditionele brandverzekering geldt ook gewoon voor houtskelet.

6. Droge bouwmethode

Een van de nadelen van een bouwmethode met bakstenen is de droogtijd. Die valt weg bij een houtskeletbouw. Je boekt dan ook een behoorlijke tijdswinst, de afwerking verloopt veel sneller. Hout beschikt ook over vochtregulerende eigenschappen die het klimaat binnenshuis bevorderen. Je krijgt dus een gezonde woning.

7. Architecturale mogelijkheden

Met houtskeletbouw kun je alle richtingen uit: van strakke villa tot landelijke pastorijwoning. Eenvoudig of net heel complex. De techniek geeft je veel vrijheid.

Meer voordelen? Lees ze hier alle 20!

Nadelen

Voor de volledigheid: houtskeletbouw kent ook nadelen. Hout leeft namelijk en het heeft een grote vijand: vocht.

Bij Dewaele Woningbouw werken we daarom met samengestelde houten stijlen en balken die perfect vormvast zijn. De opname van vocht voorkomen we door vochtweringen aan te brengen.

Houtskeletwoning van dichtbij bekijken? 

Benieuwd hoe zo’n houtskeletwoning er in de praktijk uitziet? Breng een bezoekje aan één van onze kijkwoningen in De Pinte, Werchter of Saint-Denis-Bovesse (Namen).

12 dingen die je moet weten over bouwtechnieken


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/732-11053/dewaele-woningbouw/partnerberichten/waarom-biedt-houtskeletbouw-meer-voordelen-dan-een-traditionele-bouw/