livios logo

Beter geïsoleerd voor dezelfde prijs als een traditionele bouw? Kies houtskelet!

Energiezuinig en duurzaam bouwen? Dan kies je best voor een houtskeletwoning, milieuvriendelijk in productie en uitstekend isolerend na oplevering. Lees hier waarom en hoeveel energie je bespaart. 

11629-N

Voor een houten balk heb je vijf keer minder energie nodig dan voor een betonbalk.

Foto Dewaele Woningbouw

11629-N

Staat je houtskeletwoning er? Perfect, zet alvast je verwarming twee tot drie graden lager.

Foto Dewaele Woningbouw

Zoveel energie bespaar je met houtskeletbouw

1. Vóór de bouw

Cement of bakstenen slorpen heel wat energie op bij de productie. Hout daarentegen is een natuurlijk materiaal. Concreet? Voor een houten balk heb je vijf keer minder energie nodig dan voor een betonbalk bij vergelijkbare technische eigenschappen.

Meer voordelen van hout?

  • Produceert zuurstof
  • Weinig afvalstoffen
  • 100% recycleerbaar

Houtskeletbouw is ook ecologisch. De milieu-impact van een houtskeletwand ligt tweeëneenhalve keer lager dan bij een vergelijkbare massiefoplossing (onderzoek Future Proofed).

Daarnaast slaat hout, in vergelijking met steenachtig bouwmateriaal, ook nog eens CO2 op. Concreet betekent dit dat iedere m3 hout gemiddeld 1,1 ton CO2 bespaart. Maar dat is niet alles: in een m3 hout zit er al ongeveer 0,9 ton CO2 opgeslagen. In totaal kan je dus 2 ton CO2 besparen door een m3 hout te gebruiken. Wat een verschil voor het milieu!

Bekijk hier alle voordelen en nadelen van een houtskeletbouwwoning.

2. Na de bouw/oplevering

Staat je houtskeletwoning er? Perfect, zet alvast je verwarming twee tot drie graden lager. En bespaar op je energiefactuur.

Energievoordelen van houtskeletbouw?

  • Lekker koel in de zomer
  • Geen warmteverlies in de winter
  • Gemakkelijk om op temperatuur te brengen

De wandconstructie laat een dikkere isolatie toe dan een klassieke stenen muur met spouwisolatie. Doordat het isolatiemateriaal in de holtes van het skelet wordt aangebracht, bereiken de wanden veel sneller een hogere isolatiewaarde dan een traditionele spouwmuur van dezelfde dikte.

Voor eenzelfde thermische prestatie kunnen houtskeletmuren dus dunner zijn, en win je aan bewoonbare oppervlakte. Resultaat? Je behaalt veel sneller het wettelijk vereiste E-peil.

Zo ziet de opbouw eruit van een houtskeletwand.

Wist je ook dat je voor dezelfde prijs van een traditionele bouw een houtskeletbouw kan plaatsen met bétere isolatiewaardes?

Benieuwd naar je energiebesparing in de praktijk?

Kom langs in een van onze kijkwoningen. Of neem contact op met een van onze medewerkers.

12 dingen die je moet weten over bouwtechnieken


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/732-11629/dewaele-woningbouw/partnerberichten/beter-geisoleerd-voor-dezelfde-prijs-als-een-traditionele-bouw-kies-houtskelet/