livios logo

Energiezuinig bouwen: enkele vuistregels

Er bestaan ondertussen zodanig veel tips en richtlijnen rond energiezuinig bouwen, dat je al gauw de draad verliest. Toch bestaan er vier vuistregels waarmee je steeds tot een meer dan behoorlijk resultaat komt op het gebied van energiezuinigheid.

12252-N

Kijkwoning De Pinte met e-peil van 0

Foto Dewaele Woningbouw

12252-N

Energiezuinig bouwen? Kies voor een degelijk ventilatiesysteem!

Foto Dewaele Woningbouw

Kies een energievriendelijke locatie

Weinig mensen staan er bij stil, maar een BEN-woning bouwen  begint al met het kiezen van de locatie. Een huis in of nabij een woonkern zorgt ervoor dat u veel minder aangewezen bent op het gebruik van een (tweede) wagen. Kijk dus bij het aankopen van bouwgrond  ook naar de nabijheid van winkels, scholen en je werk.

Richt je woning energiezuinig in

Let bij het inplanten van de woning op de oriëntatie ervan. Zorg dat de leefruimtes zich hoofdzakelijk in het zuiden bevinden, en dat de minder gebruikte ruimtes eerder aan het noorden zitten. Zo haal je natuurlijke warmte uit de zuidkant, en fungeren de noordelijke ruimtes als extra isolatie tijdens de winterdagen. Extra glaspartijen in hoogrendementsbeglazing aan de zuidelijke muren bieden extra warmte door zonlicht. Zorg dat deze evenwel zijn voorzien van zonnewering voor de hete zomerdagen.

De manier waarop je je woning indeelt bepaalt voor een groot deel de energiezuinigheid ervan. Zo is het aanbevolen om technische en sanitaire ruimtes te lokaliseren naast of boven de keuken. Zo beperk je het aantal benodigede meters sanitaire leidingen en je hebt sneller warm water uit de kraan met minder water- en warmteverlies.

Zorg voor een efficiënte isolatie

Je mag je huis nog volpakken met diverse soorten isolatiemateriaal, als die niet efficiënt is ingezet, gaat er alsnog veel verloren. Zorg daarom voor een doordachte aanpak bij het isoleren van je woning. Zowel dak- als vloerisolatie spelen een essentiële rol in de energiezuinigheid van een huis. Je hoort erg veel over dakisolatie, maar vloerisolatie is zeker ook belangrijk. Dewaele combineert massieve chapemet een ruim isolatiepakket, waarmee je moeiteloos het wettelijk vereiste e-peil haalt.

Daarnaast zorgen goed geïsoleerde muren ervoor dat de binnentemperatuur stabiel blijft, ongeacht het seizoen en de weersomstandigheden. Omdat Dewaele gebruik maakt van houtskeletwanden ben je een stapje voor. Meer zelfs: door het feit dat je ook in de wanden isolaeert win je net méér ruimte!
Als je dit dan nog eens combineert met extra isolatie in de spouw haal je het maximum uit je wanddikte.

Maak dat de bouwschil ook volledig luchtdichtis, zo vermijd je warmteverliezen. Elke vorm van warmteverlies heeft een rechtstreekse invloed op je energieverbruik.

Zorg voor energiezuinige combinaties

Waar voordien vloerverwarming samen met een condenserende gasketel het meest in trek was, is dit vandaag een lucht-water-warmtepompin combinatie met zonnepanelen. Dit alleen al zorgt voor een aanzienlijk lager verbruik, waardoor ook je e-peil naar beneden gaat. Best kan je dit combineren met vloerverwarming. Omdat vloerverwarming minder hoge keteltemperaturen vereist stook je automatisch ook zuiniger. Bovendien zorgt dit voor een heerlijk thuisgevoel!

Meer weten over hoe je een energiezuinige woning op maat kan laten bouwen? Neem contact op met ons team van experts. Zij helpen je graag verder met persoonlijk advies.

Bezoek ook onze kijkwoning in De Pinte, een absoluut paradepaardje qua energiezuinigheid, met een E-peil van 0. Of breng een bezoekje aan de kijkwoning in Werchter, een woning die uitblinkt in wooncomfort en energiezuinigheid.

11 dingen die je moet weten over duurzaam en levenslang wonen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/732-12252/dewaele-woningbouw/partnerberichten/energiezuinig-bouwen-enkele-vuistregels/