livios logo

Wat kost een BEN-woning in houtskeletbouw en welke premies krijg je?

Vanaf 2021 wordt bouwen volgens de BEN-principes de standaard voor nieuwbouwwoningen in Vlaanderen. Concreet betekent dit dat je woning een E-peil van E30 of minder haalt en daarmee bijna-energieneutraal is. Heb je bouwplannen? Bouw dan nu al BEN en profiteer meteen van alle voordelen van een energiezuinige woning.

12340-N

Houtskeletbouw is zeker niet duurder dan een traditioneel gemetste woning.

Foto Dewaele Woningbouw

Wat is BEN-bouwen?

Het bijzondere aan BEN-woningen is dat ze bijna geen energie verbruiken voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. De weinige energie die nog nodig is, komt uit groene energiebronnen.

Wat zijn de BEN-eisen?

De energienorm verstrengt elk jaar, tot 2021. Dan moet een BEN-woning aan enkele voorwaarden voldoen:

  • E-peil lager dan of gelijk aan E30. Hoe minder energie je verbruikt, hoe lager de score.
  • S-peil lager dan of gelijk aan S31. Hoe beter je isoleert, hoe lager het S-peil.
  • Netto-energiebehoefte voor verwarming gelijk aan of kleiner dan 70 kWh/m2.
  • Aandacht voor EPB-eisen voor:
  1. Thermische isolatie
  2. Risico op oververhitting < 6.500 Kh
  3. Ventilatie
  4. Minimumaandeel hernieuwbare energie

Bouw vandaag al BEN, een goede E-score betekent een meerwaarde voor je huis én energiebesparende maatregelen en hernieuwbare energie betalen zichzelf op korte termijn al terug. Je merkt het verschil dus meteen op je energiefactuur.

Alle voordelen van een BEN-woning:

Naast een lage energiefactuur, verhoog je jouw wooncomfort door minder warmteverlies en tocht. De luchtkwaliteit is bovendien altijd optimaal omdat het ventilatiesysteem zuivert en verse lucht aanvoert. Omdat je zelf energie produceert en minder verbruikt, ben je minder afhankelijk van fossiele brandstoffen en help je klimaatverandering tegen gaan. En last but not least: je woning behoudt haar waarde, ook na 2020.

Een BEN-woning in houtskeletbouw?

Ja, houtskeletwoningen zijn heel geschikt om aan de BEN-eisen te voldoen. Bij een houtskeletbouw gebeurt de isolatie niet alleen in de spouw, maar ook in de wanden zelf. Kies je daarbovenop voor energiezuinige ingrepen zoals zonnepanelen, zonneboiler, warmtepomp en een ventilatiesysteem D, dan behaal je met gemak een erg laag E-peil.

Wat is de prijs van een houtskeletwoning?

Eerst en vooral, houtskeletbouw is niet duurder dan een traditionele gemetste woning. De prijs van houtskeletbouw is zelfs een grote troef van deze bouwmethode. Bovendien garandeert Dewaele Woningbouw je een vaste prijs. Je ontvangt een gedetailleerde offerte van jouw project, en dat is meteen het bedrag dat je op het einde betaalt. Een goede richtprijs voor een afgewerkte woning in houtskeletbouw is 1.150 à 1.250 euro/m2 (exclusief btw en architect), maar je maakt het totale kostenplaatje van je woning zo duur of betaalbaar als je zelf wilt.

Zijn er BEN-premies voor nieuwbouw? 

Ja, natuurlijk! Bij bouwaanvragen krijg je 50 % korting op de onroerende voorheffing bij een E-peil van maximum 30 en zelfs 100 % korting bij een E-peil van 20 of minder. Dit gedurende vijf jaar. Als aanmoediging om voor BEN te kiezen, bieden sommige banken een BEN-krediet aan waarmee je ook kan besparen. Informeer gerust bij je bank. 

Wil jij ook een BEN-woning bouwen en ben je benieuwd hoe we dit aanpakken met houtskeletbouw? Neem contact op en maak een afspraak.

12 dingen die je moet weten over bouwtechnieken


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/732-12340/dewaele-woningbouw/partnerberichten/wat-kost-een-ben-woning-in-houtskeletbouw-en-welke-premies-krijg-je/