livios logo

Bouwen, welke fouten kan je vermijden?

Goed begonnen is half gewonnen, een uitdrukking die ook geldt bij het bouwen van je nieuwe woning. Het is een omvangrijk proces waarbij heel wat komt kijken. Denk je eraan je eigen woning te bouwen? Volg de juiste stappen en doe het meteen goed.

12443-N

Houtskeletbouw is niet duurder dan traditioneel bouwen.

Foto Dewaele Woningbouw

Welke stappen je moet volgen om fouten te vermijden, vatten we hier voor je samen:

1. Bouwgrond

Het is niet altijd evident om een geschikte bouwgrond te vinden. Je moet niet alleen rekening houden met de locatie en de prijs, maar onder andere ook met de stedenbouwkundige voorschriften, de staat van de bodem en de draagkracht van de grond.

Waar moet je op letten bij het zoeken van een bouwgrond? Vind het antwoord in onze checklist!

2. Inspiratie

Heb je de perfecte bouwgrond gevonden? Dan kan je beginnen dromen van je ideale woning. Open of halfopen? Landelijk of strak modern? Kies je voor houtskeletbouw of traditioneel bouwen?

Neem voldoende tijd om een antwoord te vinden op deze vragen en laat je inspireren of adviseren door kenners.

Meer info over houtskeletbouw of op zoek naar inspiratie? Breng een bezoekje aan een van onze kijkwoningen.

3. Budget

Het budget is een belangrijke, zelfs allesbepalende, factor in het bouwproces. Heb je een goed zicht op je financiële situatie en ken je jouw leencapaciteit, dan heb je een goede leidraad tijdens je bouwverhaal.

Wist je dat ... Dewaele Woningbouw je helpt om je woonwensen af te stemmen op je budget?

Houtskeletbouw is niet duurder dan traditioneel bouwen en levert je bovendien heel wat kostenbesparende voordelen op, denk bijvoorbeeld aan een gunstig E-peil én lagere energiefactuur.

4. Voorontwerp

Vaak moet een bepaald woonidee even bezinken. De architect maakt eerst een studie van je bouwproject en houdt daarbij rekening met je wensen en behoeften, budget, bouwterrein en stedenbouwkundige voorschriften. Het resultaat is een voorontwerp dat je al een eerste indruk geeft van je toekomstige woning.

Op basis van dit voorontwerp maakt Dewaele Woningbouw een offerte op, zo weet je exact waar je aan toe bent en kan het voorontwerp indien nodig bijgestuurd worden alvorens de bouwaanvraag in te dienen.

Hulp nodig bij de keuze van je architect? Dewaele kan je ook hierin adviseren.

5. Bouwaanvraag

Is het voorontwerp goedgekeurd, dan stelt de architect een dossier samen voor de stedenbouwkundige aanvraag. In dat dossier vind je onder andere alle officiële formulieren voor de aanvraag, een situatieplan van je woning in de gemeente, een inplantingsplan, de grondplannen, doorsneden en geveltekeningen, foto’s van het terrein, de aansluiting op de nutsvoorzieningen en informatie over bouwmaterialen en -technieken.

6. Aannemingsovereenkomst

Van zodra de offerte is goedgekeurd, wordt ook een aannemingsovereenkomst opgesteld. Daarin worden alle afspraken rond de bouw van de woning vastgelegd: de prijs, de gekozen materialen en de uitvoeringstermijn. De aannemingsovereenkomst is een bindend document, zo heb je als kandidaat-bouwer zekerheid gedurende het hele bouwproces. 

7. Bouwvergunning

Sinds 2018 spreken we niet meer van een stedenbouwkundige vergunning, maar van de omgevingsvergunning. Je architect maakt de aanvraag voor de omgevingsvergunning over aan het omgevingsloket. Heb je de vergunning op zak? Laat de bouwwerken maar starten!

Dewaele bouwt je houtskeletwoning altijd op maat van jouw wensen en budget. Ontdek onze verschillende bouwformules.


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/732-12443/dewaele-woningbouw/partnerberichten/bouwen-welke-fouten-kan-je-vermijden/