livios logo

7 mythes over houtskeletbouw ontkracht

Vandaag kiezen meer en meer bouwers voor een nieuwbouwwoning in houtskeletbouw. Niet verwonderlijk als je weet welke voordelen dit bouwsysteem allemaal heeft. Toch bestaan er nog een paar mythes. Dewaele Woningbouw helpt deze graag de wereld uit:

12734-N

Maatwerk is wel degelijk mogelijk bij een houtskeletwoning.

Foto Dewaele Woningbouw

Mythe 1: Houtskeletbouw is duurder dan traditioneel bouwen

Fout, voor de prijs moet je het niet laten. In tegenstelling tot wat heel wat mensen denken, is houtskeletbouw niet duurder dan een traditioneel gemetselde woning. Meer zelfs, voor hetzelfde budget heb je bij een houtskeletbouwwoning zelfs méér wooncomfort, bijvoorbeeld op vlak van energiezuinigheid. Dat komt omdat de woning voor dezelfde prijs beter geïsoleerd is, het isoleren start namelijk al in de wanden en niet pas in de spouwmuur.

Houtskeletbouw is bovendien een van de snelste bouwmethodes, dankzij een snel bouwproces van gemiddeld tien werkdagen op de werf is de periode waarin je huur betaalt en krediet aflost veel korter.

Ook is houtskeletbouw een lichte bouwmethode, je bespaart daarmee op zware funderingen, en vraagt het geen droogtijd waardoor je sneller aan de afwerking kan beginnen.

Mythe 2: Houtskeletbouw is niet brandveilig

Hout is sowieso een materiaal dat lang stand houdt bij een brand, maar houtskeletbouw bevat ook nog eens brandvertragende materialen. De brandveiligheid van een houtskeletwoning is dus niet slechter dan die van beton of staal. Een onafhankelijke brandtest toonde aan dat de wanden van Dewaele Woningbouw maar liefst twee keer langer weerstand bieden tegen brand dan de norm voor openbare gebouwen voorschrijft.

Mythe 3: Houtskeletbouw is prefab, geen maatwerk

Het is niet omdat de wanden op voorhand gemaakt zijn, dat maatwerk niet mogelijk is. Het is gewoon een praktisch voordeel, zelfs bij stormweer gaat de productie gewoon verder. Alle bouwstijlen zijn mogelijk, wil je een moderne kubuswoning met grote raampartijen of een imposante pastorijwoning met dubbele garage? Dewaele Woningbouw heeft voor elke architecturale uitdaging een oplossing. Zo biedt de plafondopbouw met LVL-balken bij een houtskeletbouwwoning van Dewaele meer vrijheid in de locatie van technieken en kan de architect creatiever omgaan met de ruimte. Ook in materiaalkeuze en in de afwerking van het interieur ben je helemaal vrij.

Mythe 4: Houtskeletbouwwoningen hebben een slechte akoestiek

Hout en het isolatiemateriaal ertussen absorberen storende geluiden die van binnen en buiten komen en ook de tussenvloeren krijgen extra akoestische isolatie en zware chape mee. Je geniet dus een uitstekend akoestisch comfort. Wist je dat de constructies van Dewaele zelfs 10 op 10 scoren op vlak van akoestiek?

Mythe 5: Houtskeletbouw is niet ecologisch of duurzaam

Velen redeneren dat houtskeletbouw niet ecologisch is omdat er veel bomen worden gekapt. Dat is niet correct, het hout waarmee Dewaele werkt is een hernieuwbaar, licht en vochtregulerend materiaal dat van duurzaam beheerde bossen komt. Elke gekapte boom wordt er vervangen door een nieuw exemplaar. Bouwen met hout vermindert de CO2 in de atmosfeer en ook op vlak van energiezuinigheid en bouwnormen heb je een huis dat veel langer up-to-date blijft.

Mythe 6: Een woning in houtskeletbouw ‘leeft’ en is minder stabiel

Hout krimpt en zet uit, dat is juist. Daarom werkt Dewaele met een systeem met LVL-balken, die zijn krimpvrij, vormvast en zo stevig dat grote overspanningen mogelijk zijn. Door ook nog eens oersterke multiplexplaten in combinatie met vezelsterke gipsplaten te gebruiken, slaap je gerust op beide oren.

Mythe 7: Houtskeletbouw scoort niet goed op vlak van energieprestaties

Misschien wel het grootste misverstand, want een belangrijk voordeel van bouwen met hout is de energiebesparing. Zeker nu de EPB-eisen jaar na jaar verstrengen, staan we meer dan ooit stil bij energiezuinigheid. Niet alleen isolatie, klimaatcontrole en energiezuinige technieken zoals een warmtepomp beïnvloeden het E-peil, ook een goede luchtdichtheid is een belangrijke parameter. Allemaal mogelijkheden van energiezuinig bouwen die bij Dewaele alle aandacht krijgen. Tegenover een traditioneel gebouwde woning ligt het energieverbruik van een houtskeletwoning veel lager en daardoor is elke woning klaar voor de toekomst.

Heb jij bouwplannen en wil je alle troeven van een houtskeletwoning zelf ervaren? Maak een afspraak in één van de kijkwoningen van Dewaele Woningbouw!

12 dingen die je moet weten over bouwtechnieken


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/732-12734/dewaele-woningbouw/partnerberichten/7-mythes-over-houtskeletbouw-ontkracht/