livios logo

Niet te overtreffen qua duurzaamheid: een woning in houtskeletbouw

Bij het bouwen van een nieuwe woning streven we allemaal naar hetzelfde: levenslang comfort. Energiezuinig en duurzaam bouwen is daarom niet meer weg te denken. Wat dit precies inhoudt, bewijst Dewaele Woningbouw met elke realisatie in houtskeletbouw.

12963-N

Onze kijkwoning in de Pinte is een perfect voorbeeld van duurzaam bouwen.

Foto Dewaele Woningbouw

Met welke duurzame principes houdt Dewaele Woningbouw rekening?

Milieuvriendelijk bouwen met hout 

Door te kiezen voor houtskeletbouw bouw je met aandacht voor het klimaat. Het hout waarmee Dewaele Woningbouw bouwt, is een hernieuwbaar materiaal dat van duurzaam beheerde bossen komt: wanneer volgroeide bomen gekapt worden, komen er jonge exemplaren in de plaats. Ook het energieverbruik en de CO2-uitstoot bij het productieproces van een houtskeletbouwwoning liggen een pak lager dan bij een traditioneel opgebouwde wand. Wil je bouwen met oog voor het milieu, dan maak je met houtskeletbouw alvast de juiste keuze.

Lager energieverbruik 

Ook door je energieverbruik te beperken, reduceer je de CO2-uitstoot. Dat doe je niet alleen door je woning goed te isoleren, maar ook door de juiste keuze te maken in de manier waarop je energie opwekt. Hout beschikt van nature over isolerende eigenschappen, maar bij Dewaele gaan we met verschillende doeltreffende isolatiemethodes nog een stapje verder.

Naast een optimale isolatie kenmerken de Dewaele-woningen zich ook door een hoge luchtdichtheid en een gezond binnenklimaat. Daarbovenop wordt rekening gehouden met extra technieken zoals een warmtepomp, een zonneboiler of hernieuwbare energie om het comfort in de woning nog verder te verbeteren. Allemaal ingrepen waardoor het totale energieverbruik een pak lager ligt dan bij een doorsnee nieuwbouwwoning.

TIP: Dewaele Woningbouw past ook in de kijkwoningen alle mogelijkheden van duurzaam bouwen toe. Zo scoort het EPB-resultaat in de kijkwoning in De Pinte 30 punten beter dan de strengste EPB-norm van 2021. Benieuwd hoe dit gerealiseerd werd? Maak een afspraak voor een vrijblijvend bezoek.

Levenslang wooncomfort

De energieprestaties van een huis hangen ook af van de oriëntatie. De zon levert namelijk gratis energie en warmte. Leefruimtes met grote raampartijen worden bij voorkeur op het zuiden gericht en ook de badkamer kan enkele extra graden zonnewarmte gebruiken.

Dat houtskeletbouw zich perfect leent voor alle woonvormen, bewijzen de vele architecturale pareltjes. Vaak kiezen bouwers voor een compacte, moderne bouwstijl om met een zo klein mogelijke buitenoppervlakte en een zo groot mogelijk bewoonbaar volume warmteverliezen te vermijden. Een geslaagd voorbeeld hiervan vind je bij deze kubistische woning in Ternat.

Ook op vlak van brandveiligheid presteert houtskeletbouw goed. Zo toonde een onafhankelijke brandtest aan dat de wanden van Dewaele maar liefst twee keer langer weerstand bieden tegen brand dan de norm voor openbare gebouwen voorschrijft. En de akoestiek? Dankzij de constructie van hout en het isolatiemateriaal ertussen worden storende geluiden van binnen en buiten geabsorbeerd en voldoen de woningen van Dewaele aan de Belgische akoestische norm.

Duurzaam bouwadvies 

Het laatste duurzame bouwprincipe: hoe beter je geïnformeerd bent, hoe meer de woning aan je verwachtingen zal voldoen. De bouwadviseurs van Dewaele Woningbouw hebben de juiste professionele kennis en vertellen je tijdens een vrijblijvend gesprek alles over de verschillende mogelijkheden in houtskeletbouw. Of breng een bezoekje aan een van de kijkwoningen en ontdek het zelf.

Conclusie: Naar de toekomst toe is houtskeletbouw een slimme keuze. Niet alleen op vlak van duurzaamheid, ook op vlak van wooncomfort. Wil je bouwen zonder impact op het klimaat en wil je vrijblijvend advies? Bespreek je plannen met onze bouwexperten.

12 dingen die je moet weten over bouwtechnieken


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/732-12963/dewaele-woningbouw/partnerberichten/niet-te-overtreffen-qua-duurzaamheid-een-woning-in-houtskeletbouw/