livios logo

Hoe ziet de muuropbouw eruit bij houtskeletbouw?

De houtskeletwoningen van Dewaele Woningbouw zijn energiezuinig én duurzaam. Een belangrijke rol is daarbij weggelegd voor de wanden, meer bepaald de manier waarop die opgebouwd zijn. Voor de buitenmuren hanteert Dewaele standaard zijn eigen wandsysteem: type 12. Daarnaast zorgt ook de specifieke samenstelling van de binnenmuren voor thermisch en akoestisch comfort.

13211-N

Hoe ziet de muuropbouw eruit bij houtskeletbouw?

Foto Dewaele Woningbouw

13211-N

Atelier Dewaele Houtskeletbouw

Foto Dewaele Woningbouw

Standaardopbouw van de buitenmuren van houtskeletwoningen

Voor de buitenschil van onze houtskeletwoningen opteren wij in de meeste gevallen voor wandtype 12, een combinatie van isolatie en een houtskelet met LVL-balken. Dit type balken zorgt voor een uiterst sterk en vormvast geheel. We gebruiken deze balken trouwens ook voor de tussenvloeren en dakopbouw. Deze compacte wand met een U-waarde (of warmtedoorgangscoëfficiënt) van 0,158 W/m2K zorgt voor een uitstekende thermische isolatie. Van buiten naar binnen worden de type 12 buitenmuren als volgt opgebouwd:

  1. Gevelsteen (100 mm)
  2. Luchtspouw (20 mm) + rotswolisolatie (Rockwool Rockfit Premium Silver, 100 mm)
  3. Watervaste multiplexplaat (15 mm)
  4. Houtskelet uit LVL-balken (120 mm)
  5. Rotswolisolatie in geraamte (Rockwool Rocksono Base)
  6. Dampscherm (SD 23)
  7. Gipskartonplaat (DuraGyp/LaDura, 15 mm)

Alternatieve opbouw van buitenmuren

Voor specifieke projecten is er ook een alternatieve wandopbouw mogelijk, waarbij de klemtoon vooral op natuurlijke materialen zoals houtvezelplaten ligt. 

Opbouw van binnenwanden

De binnenmuren bestaan slechts uit drie onderdelen, maar hun thermische en akoestische isolatie zorgen wel voor het perfecte wooncomfort. Enerzijds is er het houten geraamte uit LVL-balken met 120 mm rotswol. Anderzijds wordt dit skelet aan beide zijden bekleed met brandvertragende en waterafstotende gipskartonplaten.

De voordelen van de wandopbouw volgens Dewaele Woningbouw

Het allergrootste voordeel van de manier waarop wij binnen- en buitenmuren opbouwen, is de perfecte isolatie. Bovendien heb je voor dit isolatieniveau een minder dikke opbouw nodig dan bij de traditionele bouwmethode. Je wint dus aan nuttige ruimte. De wanden stralen ook nooit koude af, en dat komt het comfort ten goede. Tel daar de goede akoestiek bij, de brandvertragende materialen en het feit dat de wanden niet hoeven uit te drogen, en de wandopbouw van een houtskeletwoning blijkt de juiste keuze. Zeker in de wetenschap dat aan deze methode geen hoger prijskaartje hangt dan bij traditioneel bouwen. Voor dezelfde prijs is je woning dus beter geïsoleerd.

12 dingen die je moet weten over bouwtechnieken


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/732-13211/dewaele-woningbouw/partnerberichten/hoe-ziet-de-muuropbouw-eruit-bij-houtskeletbouw/