livios logo

Een huis bouwen: in 7 stappen naar je houtskeletbouwwoning

Een huis bouwen, het is een hele onderneming waarbij heel wat vragen opduiken. Hoeveel kost het? Wat zijn je wensen? En hoe lang duurt het? Omdat je het meteen goed wil doen, helpen wij van Dewaele Woningbouw je met een handig stappenplan.

13510-N

Bouwen met Dewaele

Foto Dewaele Woningbouw

13510-N

Keuze materialen

Foto Dewaele Woningbouw

13510-N

Aankoop bouwgrond

Foto Dewaele Woningbouw

Heb je een woondroom, maar nog geen concrete plannen? Kom gerust al eens langs, bij Dewaele Woningbouw denken we met je mee, nog vóór de bouw van je woning in houtskeletbouw. Met respect voor je budget, bouwwensen en levensstijl.

  1. Een huis bouwen: welk budget heb je nodig? 

Voor je naar de bank stapt, moet je weten hoeveel geld je nodig hebt. Maak een inventaris van je financiële middelen met eigen inbreng, eventueel de opbrengst van de verkoop van je huidige woning, financiële steun van familie … en bereken hoeveel je huis kan kosten.

Voorbeeld: Met een budget van 250.000 euro (exclusief btw en architect) kan je een woning in houtskeletbouw plaatsen van ongeveer 185 m2. Afhankelijk van de complexiteit van het ontwerp en de materiaalkeuzes haal je die prijs dan naar boven … of naar beneden.

  1. Aankoop van een stuk bouwgrond

Om een huis te bouwen heb je natuurlijk ook bouwgrond nodig. Hou er rekening mee dat dit een grote hap uit je budget neemt. De prijs van bouwgrond verschilt van gemeente tot gemeente en wordt vooral bepaald door de ligging en de bereikbaarheid. Verlies de stedenbouwkundige voorschriften die de gemeente oplegt niet uit het oog en laat een sondering uitvoeren om de bodemkwaliteit en daarmee de impact op je budget te kennen. 

Tip: Heb je jouw ideale bouwgrond gevonden, maar is het draagvermogen eerder beperkt? Geen zorgen, een constructie in houtskeletbouw is een stuk lichter dan traditionele woningbouw en is tegelijk uiterst stevig.

  1. De bouwstijl van jouw woning

Welke woonstijl past bij jou? Wil je een kelder, extra garage of dressing? De architect tekent een woning uit op basis van jouw wensen. Heb je er nog geen, dan brengt Dewaele Woningbouw je in contact met een architect die voldoende aandacht heeft voor je budget en die vertrouwd is met onze manier van werken.

Heb je jouw eigen architect? Kom dan zeker langs bij Dewaele Woningbouw voordat je de bouwaanvraag indient. Zo krijg je de garantie dat het ontwerp beantwoordt aan je budget. Samen met de adviseur van Dewaele kan je dan ook al meer in detail de materialen en technieken kiezen.

  1. Keuzetraject en overeenkomst

Bouwen is ook keuzes maken op vlak van esthetiek, technieken en duurzaamheid. Om tot een correct en strikt contract te komen, besteedt Dewaele Woningbouw meer tijd dan anderen aan dit keuzetraject. Een persoonlijk adviseur staat je gedurende het hele traject bij met advies op maat van je project. Op basis van de keuzes die je maakt, kom je tot een correcte prijszetting en wordt de definitieve eindprijs samen met de timing opgenomen in de overeenkomst. Hierdoor sta je niet voor verrassingen tijdens het bouwproces van je woning in houtskeletbouw en hoef je je geen zorgen te maken over de duur en je budget.

  1. Grondwerken en montage

Op basis van het vergunde plan tekent Dewaele Woningbouw de finale productietekening uit en start de productie van de wanden in eigen atelier. Terzelfdertijd wordt het buitenschrijnwerk besteld dat in de wanden komt. Ondertussen zijn de grondwerken op de werf gestart en krijgen de riolering, regenwaterput en vloerplaat een plek.

Is de vloerplaat volledig uitgehard, dan worden de wanden, tussenvloeren en dakconstructie gemonteerd. Bij houtskeletbouw verloopt deze fase heel snel omdat de dakstructuur en het buitenschrijnwerk meteen meekomen met het houtskelet. Na de dakdichting is de woning zo goed als wind- en waterdicht en kan meteen gestart worden met de volgende fase, de technieken en afwerking. 

Tip: Traditioneel bouwen vraagt meer tijd dan de constructie van een woning in houtskeletbouw en is afhankelijk van de weersomstandigheden. Hou daarom rekening met een mogelijks prijsverschil tussen de start en het einde van de werken.

  1. Techniek en afwerking

In deze stap is een duidelijke planning belangrijk, want heel wat verschillende werkzaamheden volgen elkaar op: technieken, vloeren en binnenschrijnwerk. Onder andere de ventilatie, verwarming, sanitair en elektriciteit worden aangepakt.

Op vlak van afwerking sta je er bij Dewaele Woningbouw niet alleen voor. Met aandacht voor jouw budget, wensen en wooncomfort worden veel keuzes op voorhand vastgelegd en mag je gedurende het hele keuzetraject rekenen op advies op maat van een persoonlijk adviseur. Nog vóór het ondertekenen van het contract.

Omdat houtskeletbouw een droge bouwmethode is, moet je geen rekening houden met droogtijden voor de afwerking van de wanden. Als laatste wordt het binnenschrijnwerk zoals deuren en trappen geplaatst.

  1. De oplevering

Op het einde van de werken vindt de oplevering plaats. Je komt dan met de architect en een verantwoordelijke van Dewaele Woningbouw samen op de werf om alle gemaakte afspraken af te punten. Vanaf dit moment kan je jouw woning betrekken.

Heb je bouwplannen? Kom dan zeker vroeg genoeg langs bij Dewaele Woningbouw, zelfs al heb je nog geen ontwerp. Samen gaan we op zoek naar de beste oplossing voor jouw project, helemaal op maat van jouw budget en wensen. Zo sta je niet voor verrassingen eens de bouwvergunning er is.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/732-13510/dewaele-woningbouw/partnerberichten/een-huis-bouwen-in-7-stappen-naar-je-houtskeletbouwwoning/