livios logo

Terrashout: houtkeuze, onderhoud en grootste fouten

Van zodra de zon schijnt, neemt het aantal vragen over terrashout in onze vragenrubriek toe. We staken ons licht op bij het Belgische houtinformatiecentrum Belgian Woodforum voor praktische info en tips over houtsoorten en het onderhoud van een houten terras. Houtspecialist Koen De Mesel legt ook uit hoe je schade aan het terras voorkomt en behandelt.

Welke houtsoort kiezen?

Foto Brems doors
  

Voor een terras of andere buitentoepassing is het belangrijk dat je een houtsoort kiest die voldoet aan hoge kwaliteitseisen voor duurzaamheid, sterkte, slijtvastheid en bewerkbaarheid. Een andere belangrijke factor is splintervorming. Terrashout wordt immers blootgesteld aan weer, wind, vocht en extreme temperatuurverschillen.

Houtsoorten worden op basis van hun natuurlijke duurzaamheid onderverdeeld in 5 duurzaamheidsklassen, van I tot V. Klasse I staat voor zeer duurzame houtsoorten. Niet-duurzame houtsoorten vallen in klasse V. Het Belgian Woodforum adviseert om houtsoorten uit duurzaamheidsklasse I of II te gebruiken voor terrashout met rechtstreeks grondcontact, omdat terrashout dat in contact komt met de grond bedreigd kan worden door schimmels.

Houtsoorten van klasse IV of V die een vakkundige verduurzaming, hittebehandeling of acetyleringsprocédé ondergingen, komen ook in aanmerking. Voor terrashout dat niet rechtstreeks in aanraking komt met de grond kan duurzaamheidsklasse III.

Voor elk wat wils

Foto Deceuninck
  

Voor buitentoepassingen zijn er tientallen geschikte houtsoorten, waarvan er een deel beschikken over het FSC- en/of PEFC-ecolabel. Elke houtsoort kenmerkt zich door zijn specifieke houttekening en kleur. Naast de meest bekende houtsoorten (Afrikaans padoek, afzelia, bangkirai, ipé, itauba, merbau, …) beschikken ook minder bekende houtsoorten zoals o.a. afrormosia, iroko, jarrah, makoré en tatajuba over een voldoende hoge duurzaamheid om als terrashout te worden gebruikt.

Opvallend deze zomer is volgens het Belgian Woodforum de opkomst van hittebehandeld wit Amerikaans essenhout en Europees eikenhout. Door een hittebehandeling stijgt de duurzaamheidsklasse van wit Amerikaans essen van klasse V naar klasse I-II. Europees eikenhout bevindt zich van nature in duurzaamheidsklasse II-III.

Onderhoud

Houtspecialist Koen De Mesel: "Een houten terras reinigt zichzelf."


  

“Een houten terras reinigt zichzelf”, zegt houtspecialist Koen De Mesel. “Door blootstelling aan zonlicht en regen treedt er snel een natuurlijke en gelijkmatige vergrijzing op. Dit vergrijzingsproces heeft geen enkele invloed op de levensduur en de eigenschappen van het hout.”

“Let op met het gebruik van een hogedrukreiniger”, zegt Koen De Mesel. “Je kan een hogedrukreiniger gebruiken, op voorwaarde dat de straal niet krachtig is. Er zijn zachtere alternatieven om een terras te reinigen, zoals een sopje van bruine zeep en water, of een mengsel van ¼ javel en ¾ water. Met een harde borstel en één van deze sopjes bereik je hetzelfde resultaat, zonder onomkeerbare schade aan te richten.”

Gebruik je een hogedrukreiniger, richt de straal dan ongeveer even lang op alle delen van het terras, en van op dezelfde hoogte. Anders kan je lichte en donkere plekken op het terras krijgen. Gelukkig verdwijnen deze plekken volgens De Mesel na verloop van tijd door het natuurlijk vergrijzingsproces.

“Beter voorkomen dan genezen”

Foto Livios
  

De meeste problemen die optreden bij een houten terras kan je volgens Koen De Mesel voorkomen door al bij de plaatsing met enkele zaken rekening te houden.

“Het begint bij de keuze van de houtsoort. Houtsoorten met een meer gesloten nerf, zoals o.a. ipé, itauba, padoek, afzelia en merbau, zijn niet splinterig. Daarnaast kan je de planken met de vlakke kant naar boven leggen, zodat de geribbelde kant onderaan komt te liggen. Zo beperk je algengroei. Voorzie ook een helling in de lengterichting van de planken, om regen- en kuiswater makkelijk af te voeren.”

Splintervorming

“Vaak is de oorzaak van splintervorming het niet afschuinen van de boorgaten. Daardoor kunnen de voorgeboorde schroefgaten gaan splinteren. Een poetsbeurt met een hogedrukreiniger zal deze splintervorming accentueren, wat meestal voor onomkeerbare schade zorgt.”

“Bij beperkte splintervorming kan je de splinters op de vlakke kant wegschuren met een bandschuurmachine met een korrel van 60/80. Scherpe kanten en hoeken zal je met de hand moeten schuren met schuurpapier. Bij ernstige splintervorming moet je overwegen de betreffende planken te vervangen”, besluit De Mesel.

13 dingen die je moet weten over gereedschap en materiaal


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/dossiers/gereedschap-en-materiaal/22391/terrashout-houtkeuze-onderhoud-en-grootste-fouten/