livios logo

Houtlabels herkennen

Als je hout koopt om te klussen, maak je bepalende keuzes wat de kwaliteit (hard of zacht) en het uitzicht betreft. Maar je denkt beter ook na over andere kwaliteiten, namelijk of het om hout gaat dat afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Dat kan je herkennen dankzij houtlabels.

FSC

8713 labelwijzer hout


  

Het Forest Stewardship Council of FSC is door het WWF in 1993 in het leven geroepen. Doel was een einde te maken aan de noodlottige situatie van de bossen en te focussen op duurzaam bosbeheer.
FSC vraagt aandacht voor zowel de ecologische, sociale als economische aspecten die met de houtkap gepaard gaan. Wereldwijd beheert het FSC miljoenen ha bos, waarvan het merendeel zich op het noordelijk halfrond bevindt. Al is een inhaalbeweging in de tropen volop bezig.

Er zijn verschillende soorten FSC-labels. Het FSC Pure Label is er voor producten die voor 100% uit FSC-gecertificeerde materialen bestaan. Het FSC Mixed Label wijst erop dat het product voor een deel uit FSC-materiaal bestaat, maar dat er ook gerecycleerd materiaal en/of materiaal uit andere gecontroleerde bronnen gebruikt wordt. Het FSC Recycled Label is er voor producten uit 100% postconsumptie gerecycleerd materiaal.

PEFC

8713 labelwijzer hout


  

In ons land en hoofdzakelijk in Wallonië zwaait het PEFC-label of het Programme for the Endorsement of Forest Certification Schemes de plak. In totaal certificeren vandaag 22 landen hun bossen via PEFC. Samen zijn ze goed voor meer dan 200 miljoen ha. PEFC is daarmee wereldwijd het grootste label voor boscertificatie.

Bevat een product minstens 70% PEFC-gelabeld hout, dan mag dat het PEFC-label dragen.

Naast het FSC en het PEFC-label bestaan er nog tal van keurmerken zoals het CSA-label (Canadian Standard Association) en het SFI-label (Sustainable Forestry Initiative). Het verschil is niet zo belangrijk voor de eindgebruiker, maar wel voor de boseigenaars. Zij moeten betalen om een label te krijgen. Dit gaat gepaard met procedures die onder meer een inspectie door onafhankelijke inspecteurs inhouden.

13 dingen die je moet weten over gereedschap en materiaal


Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/dossiers/gereedschap-en-materiaal/houtlabels-herkennen/